USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Son çeyrek…

29-11-2016

Son bir ay içerisinde ateş iyice yükseldi Euro-Dolar paritesi eşitlendi eşitlenecek. Bu duruma anlam verebilmek için gözlerimi açıyor, kulaklarımı kabartıyorum ve yine iş dünyasındaki arkadaşlarıma soruyorum. İş dünyasından aldığım bilgilerde ise her sektör olayı kendi açısından değerlendiriyor. Ekonomideki bu durumdan olumlu etkilenenler de var olumsuz etkilenenler de. Almış olduğum bilgileri maddeler halinde sizlerle paylaşıyorum.
1. Oto yan sanayinin ana yan sanayicileri durumdan pek olumsuz etkilenmemişler. Zira fiyatların genel olarak Euro bazında uygulandığını söylüyorlar ve işlerinin önümüzdeki yıl da yoğun olacağını, daha şimdiden siparişler almış olduklarını söylüyorlar.
2. Hammaddeyi Dolar alıp Euro satan veya ihracat yapan üreticiler az da olsa Euro’nun Dolar karşısındaki kaybından sızlanıyorlar ama buna klasik esnaf ağlaması diyebiliriz.
3. İç piyasada anlaşma yaparak, hammaddeyi döviz olarak alıp TL satanlar haklı olarak satışlarında zararın eşiğine gelmiş olduklarını söylüyorlar.
4. Piyasa hareketlerinin bu çok inişli çıkışlı durumundan dolayı fiyat tutturamayan ve bu hareketin oynaklığından dolayı rahatsızlığını dile getirenler var.
5. Aramış olduğum üretici arkadaşlarımdaki ortak kanı ise elde edilen müşterilerin en çok kaçırıldığı dönemlerin işte böyle hareketli ve rekabetin en kızıştığı zamanlar olarak açıklıyorlar.
6. Hammaddeyi Euro alıp Dolar ile satanlar şu sıralar en olumlu görüşü bildiriyorlar ve özellikle ihracatta böyle durumları “fırsat” diye değerlendiriyorlar.
7. Üretimde hammadde olarak yoğun çelik kullananlar için ise durum hem iç hem de dış piyasada pek olumlu değil. Zira Dolar TL karşısında yükselirken aynı zamanda da dünyada çelik fiyatları yüzde 15 civarında artış gösterdi. İşte bu pozisyonda olanlar durumdan çok rahatsızlar.
8. Dolar olarak alıp TL bazında satmaya kalkanlar ise dalgalanmalardan çok olumsuz etkilendiklerini söylüyorlar.
9. Ortak görüş olarak katma değeri yüksek ve teknolojiye sahip olmanın önemi böyle durumlarda daha iyi anlaşıyor.
10. Başka bir ortak özellik ise genel olarak ihracat yapanlar döviz kurlarındaki artışı sektörleri adına olumlu görüyorlar.
11. İhracat ve iç piyasa satışlarını dengeli olarak yapanlar ise aşırı döviz artışlarını en iyi anlayanlar ve hissedenler çünkü bütün süreci yaşayarak görüyorlar.
Arkadaşlarımdan aldığım görüşleri özetle yansıtmaya çalıştım, umarım başarabilmişimdir.
Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?