USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Uygulanan mal rejimine bir bakış

15-11-2016

Türk Medeni Kanununun (Kısaca “TMK”) 222/II hükmüne göre; eşlerden hangisine ait olduğu kanıtlanamayan mallar, onların paylı mülkiyetinde sayılır.
Katılma alacağının tespitinde, öncelikle malın eşlerden hangisinin malvarlığına girdiği kanıtlanmalıdır. Sonra bu malın, belirlenen eşin hangi mal grubunda olduğunun tespiti yapılır. Sonuçta; bir eşin bütün malları, aksi kanıtlanıncaya kadar edinilmiş mal kabul edilir (TMK m.222/III). Bu konuda her türlü delile başvurulabilir.
Katkı payı alacağı, mal ayrılığı rejiminde; eşlerden biri adına kayıtlı olan bir mala diğer eşin katkıda bulunması, evlilik birliğinin sona ermesinden sonra, söz konusu maldan yararlanmasının ortadan kalkması sonucu, katkıda bulunan eşe, katkısının karşılığını ifade eder. Bu alacak yasada düzenlenmemiş olup, Yargıtay içtihatları ile borçlar hukuku kapsamında kabul edilen bir alacak hakkıdır. Örneğin; şirket sermayesine bir katkı veren eş, hem şirket sermayesine yaptığı katkı payı alacağını hem de şirket gelirlerinden istenilen alacak yönünden katılma alacağı talebinde bulunabilir.
Artık değer; edinilmiş mallara katılma rejiminin sona ermesi üzerine, eşlerden her ikisinin de malvarlığının tasfiyesi sonucunda, kalan net miktar olarak ifade edilir (TMK m.231).
Değer artış payı; evlilik birliği süresince eşlerin, birbirlerinin malına yapmış oldukları katkıları, mal rejiminin sona ermesinden sonra birbirlerinden talep edecekleri alacağı ifade eder.
Buna göre; eşlerden biri mal rejiminin devamı sırasında, diğer eşe ait bir malın; edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına hiç ya da uygun bir karşılık almaksızın katkıda bulunmuşsa, tasfiye sırasında bu malda ortaya çıkan değer artışı için katkısı oranında alacak hakkına sahip olur (TMK m.227).
TMK’nın 228/I madde fıkrasına göre de; “Eşlerin kişisel malları ile edinilmiş malları, mal rejiminin sona ermesi anındaki durumlarına göre ayrılır.”
4722 sayılı Türk Medeni Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanununun 10 uncu maddesinde mal rejimi ile ilgili hükümlerin yürürlüğü düzenlenmiştir. Bu hükümlere göre, 01.01.2002 tarihinden önce evlenen eşler, başka bir mal rejimini seçmezlerse, bu eşlerin mallarının tasfiyesine iki ayrı mal rejimi uygulanır Anılan tarihe kadar eşlerin daha önce tabi olduğu mal rejimi, 01.01.2002 tarihinden itibaren de yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi geçerli sayılır.
01.01.2002 tarihinden önce eşlerin edindikleri mallar, mal ayrılığı rejimine göre belirlenir. Bu tarihten sonra evlenenler hakkında ise, yasal mal rejiminin başlangıç tarihi eşlerin evlilik tarihidir.
Yürekten esenlikler ve en içten saygılarımızla,

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?