USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BURSA ZOO Ailesi Büyüyor…

01-11-2016

Evet, ailemiz büyüyor, barınak inşaatları bitmek üzere olan Fog ve Penguen gurupları önümüzdeki kış aylarında ailemize katılacaklar, sizlerle buluşacaklar, sizlere ve çocuklarınıza neşe katacaklar, eminim sizler de sevginizi onlara akıtarak, hoş geldiniz diyeceksiniz.
Biliyorsunuz BURSA ZOO, EAZAnın denetiminde, onların kurallarına, ki bu kurallar bilim insanlarının vahşi doğa üzerindeki çok kapsamlı gözlem ve araştırmaları paralelinde oluşmuştur, uygun kurulmuştur ve de gelişimine aynı düzen içinde devam etmektedir.
Her ne kadar gelişim sürecinde, 1999dan sonra gelen iki Büyükşehir Belediye Başkanının gündemlerinde yer alamayıp bir duraksama yaşanmışsa da, Sayın Recep Altepenin göreve gelmesiyle yeniden canlanmıştır.
Kuruluş sürecimizde EAZA adına danışman olarak görev yapan ve halen İspanyada Valencia ZOOnun direktörü olan Koen Brower, bu yeni dönemde her ayın bir haftasını BURSA ZOOda geçirerek, hayvanların doğal ortamlarına uygun şartlarda yaşamlarını sürdürmelerine destek olmaktadır.
Gene onun önerileriyle ve EAZAnın katkılarıyla BURSA ZOO ailesi yeni hayvan türleriyle zenginleşmiştir ve de gerek Sayın Başkanın büyük destekleriyle, gerekse BURSA ZOO yönetimi, uzmanları ve Koen Browerın çalışmalarıyla devam etmektedir. Yukarıda da belirttiğim gibi, bu kış fog ve penguenler aramıza katılacaklar.
Ancak gelişme burada kalmıyor,
BURSA ZOO Ailesi büyümeğe devam ediyor…
Veee ufukta Gergedanlar ve Filler Bursa ZOOya el sallamaya başladılar. Gergedanların katılımlarıyla projenin çok göze çarpan Afrika Savana bölümü zenginleşecek, halen bu bölgede yaşamlarını sürdüren zebralarla gergedanların beraberlikleri, onları doğadaki yaşam ortamlarına taşıyacak.
Bu arada zebra demişken, geçen hafta onların bebekleri olduğunu bilginize sunayım, yavru zebramız da ailemize katıldı.
Gergedan ve zebralar için yeni barınakların projeleri tamamlandı, inşaatına 2017de başlanacak.
Hayvanat bahçeleri için fillerin varlığı çok önemli, BURSA ZOOnun da artık onlara kucak açmasının zamanı geldiğine Sayın Recep Altepe de inanıyor ve zaman programını çiziyor, BURSA ZOO 2018 sonbaharında filleri ailesine ekleyecek…
Bu amaçla Koen Browerın düzenlediği bir gezi programıyla, projeyle ilgili teknik ekiple beraber, Almanyada Kronberg, Köln ve Heidelberg hayvanat bahçelerinin fil bölümlerini, oluşumun kilit özelliklerini görerek inceledik.
Yapılan bu ön incelemenin önümüze koyduğu gerçekler doğrultusunda proje başlıyor.
Gerçeklerin en önemli bölümü fillerin çok güçlü hayvanlar olduğu, yapılacak barınakların onların gücüne dayanacak sağlamlıkta yapılması gereği oluyor.
Yapılan bu incelemelerde elde edilen bilgiler geçen hafta Sayın başkana sunuldu ve kendisinden projenin başlatılması talimatı alındı, yukarıda belirtilen hedefi yakalayacak çalışmaların programı yapıldı.
Programın hedefi, BURSA ZOO 8 filden oluşacak bir aileye sahip olacak, yukarda belirttiğim 2018 sonbaharında bu ailenin 4 erkek filini kucaklayacak.
1995te BURSA ZOO çalışmasını başlatırken, ben de ilk adımımı, bu konuda tecrübe sahibi ülkelerde inceleme yaparak atmıştım, bu incelemelerim sürecinde EAZAnın varlığını öğrenmiş, sistemin onların desteği ile onların standartlarında kurmasını sağlamıştım.
Bu destek, artık EAZAnın asli üyesi olmamız kapsamında devam ediyor, edecekte.
BURSA ZOO, Bursalıların doğa ile buluştukları çocuklarına hayvan sevgisini, doğa sevgisini aşıladıkları en gözde mekânlardan biri oldu, büyüyen yeni ailesiyle de sizler için vazgeçilmez olacak….

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?