USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Önemli kararlar!

20-10-2016

 

BORÇLAR

 

Başkan Ay göreve geldiklerinde 291 milyon olan borcu 253 milyona indirdiklerini ifade etti. Dokuz aylık bir sürede 40 milyona yakın bir azalma fena bir rakam değil. Bu azalma transfer bütçesinin kısıtlanması ile mümkün oldu. Hayata geçirilecek projelerle daha fazlası tabi ki mümkün olabilirdi; ama olmadı. Bundan sonraki süreçte ise hepimizde bu yönde bir beklenti var. Çünkü kredi çekerek veya transfere daha az harcamak herkesin ilk aklına gelecek uygulamalardır. Farklı bir şeyler bulmak yada eldeki imkanları değerlendirerek gelir üretmek gerekiyor.

 

KREDİ KONUSU

 

Kredi demişken Kulübün şuan 70 milyona yakın banka borcu var. Buna yıllık 10 milyon lira faiz ödeniyor. Yani ancak faizi ödenebiliyor. Borç yerinde sayıyor. Mevcut gelir kaynakları ile bu durumun değişmesi mümkün olmadığından yıllık 13 milyon ödeme ile anaparanın da ödenebilir hale geleceği bir kredi çekme söz konusu. 120 milyon lira kredi çekmeyi planlayan Başkan AY banka borçlarını tek bir noktada toplayıp kalan 30 milyon lira ile de kalıcı gelir kaynakları için yatırım yapmayı planlıyor. Tabi O banka borcu 7 seneye yayılacak. “Birçok kredi kartı olup ödeyemeyecek duruma gelenlerin başvurduğu yöntemin aynısını kulüp uygulayacak” dersek daha iyi anlaşılır sanırım.

Toplantıda Başkana “Alınan kredinin borç azaltma sözü ile çeliştiğini” ifade ettim. O da “Popülist davranıp kredi çekmeyip “bakın borcu indirdik diyebilirdik; ama biz bunu yapmayıp daha gerçekçi bir adım atmayı tercih ettik” şeklinde yanıt verdi.

Hızlı bir şekilde gelir getirecek projeler hayata geçirilemediğinden veya eldeki kaynaklar paraya çevrilemediğinden bu çare bulunmuş. Bankadan tekrar kredi almak ve bunun 7 seneye yayılacak olması endişe verici. Bu şartlarda kredi çekmekten başka çare gözükmüyor; ancak Bursaspor’da her an her şey değişebiliyor. Bozulacak mali disiplin kulübü kötü noktalara götürebilir. O yüzden hesap kitap iyi yapılmalı.

 

CUMHURBAŞKANI DESTEĞİ

 

Belediye Başkanı Recep Altepe stadı bitiremediği için böyle bir proje tam randımanla değerlendirilemiyor. Tek çare Cumhurbaşkanı ile yapılacak görüşme.

Bu görüşmede stat ismi ile ilgili olumlu bir gelişme yaşanması en büyük dileğimiz. Cumhurbaşkanı eğer isterse Timsah Arena isminin satılması için gerekli yardımı yapabilir bunu hepimiz biliyoruz. Bekleyip görelim.

 

TÜZÜK VE KONGRE

 

Başkan Ay aralıkta Tüzük Kongresi yapmayı planladıklarını Mayısta da güven tazeleme olarak nitelediği bir olağanüstü genel kurul düşündüklerini ifade etti.

Ay, Tüzük Tadilatında yönetim kurulunu 7 kişiye indirme kararı aldığını söyledi.

Çok doğru ve yerinde bir karar. Birçoğu daha önce birbirini görmemiş 15 kişinin oluşturduğu yönetim kurullarının verimi ortada. Yedi kişilik birbirini tanıyan isimleri çok daha verimli çalışacaktır.

Daha önce de yazdığım gibi mezarda Divan Üyeliği ! gibi olan 25 yıllık kota rakam da 16 yıla indirilmeli.

Ayrıca başkan Ay Tüzük değişikliğini kongre öncesi kamuoyu ile paylaşmayı düşündüklerini söyledi. Bu çok önemli.  Bursasporluların anayasası yeniden belirlenecekse bunu tartışmak gerekiyor. Camianın genelinin görüşleri değişikliklerde belirleyici olmalı.

Olağanüstü Genel Kurula gelince… Bu da beklenen ve olması gereken bir durum. “Başladığım işi yarım bırakmam” diyen Ali Başkan bunu başarmak istiyorsa daha fazla randıman alacağı isimlerle yoluna devam etmeli.

 

ŞİRKETLEŞME

 

Ali Başkanın planlarından birisi de şirketleşme. Hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konu. Kongre üyelerinin onayının alınması ve bu onay alınırsa da doğru kişilerce çalışılması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Nasıl bir modelleme yapılacak detayları henüz bilmiyoruz incelemek lazım.

Şuan için net yorum yapmak yanlış olur.

 

BENZİNLİKLER

 

Bursaspor taraftarına “Proje yaptık para verip katılın” demenin pek randıman vermediğini çok tecrübe ettik hala da ediyoruz. Proje ne kadar güzel olursa olsun insanlarımızın eli cebine gitmiyor maalesef. 

 

Öyleyse Taraftarın  para harcamak zorunda olduğu alanlarda Bursaspor markası ile yer almak en doğrusudur.

 

Bursaspor gibi global değil de lokal yapıdaki kulüpler şehri ve taraftar potansiyelini bu şekilde değerlendirmeliler. Benzinlik projeleri bu anlamda çok doğru. Ama verimli kullanmak gerekiyor.

 

En baştan söyleyeyim satmak veya kiralamak kolaya kaçmaktır. 800 bin aracın olduğu Bursa’da Bursaspor markası ile doğru konumlanmış benzinlik ve marketlere sahip olmak müthiş bir gelir kaynağı oluşturur. Kolaya kaçılıp kiraya verilirse kesinlikle mümkün olan gelir miktarından çok daha azına razı olunmuş demektir.

 

Geliri Bursaspor’a gideceği bilinen benzin istasyonları Bursaspor taraftarının tercihi olacaktır.

 

Kabaca yapılabilecek hesaplarla bile sadece benzin istasyonları ile bir yılda kulübün şuan ki senelik geliri kadar para kazanılacağını tahmin etmek zor değil.

 

Kısacası Kulüp, dişinin kavuğuna gitmeyecek kiralara razı olmamalı ve  benzin istasyonlarını kendi işletmeli.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?