USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Taraftar altyapısı!

27-09-2016

Konuya Bursa açısından bakacak olursak burada da tablo aynı.

 

Lig ikincisi Bursaspor kendi sahasında maç yapıyor stada 20 bin kişi geliyor.

 

Basit bir hesapla şehirdeki her 150 kişiden sadece 1’i stada geliyor. Geri kalan 149 kişi başka aktiviteleri Bursaspor maçına gelmeye tercih ediyor !

 

40 yıl önce 300 bin nüfusla 20 binlik stadı fulleyen Bursa, 3 milyona ulaşan nüfüsu ile 20 bin seyirciyi bir arada zor görüyor.

O stadı üç kere dolduracak potansiyele sahipken, insanların gelmeme nedenleri Bursa’da daha da fazla. O nedenleri de tekrar etmeyeceğim.

 

“Ne yapılabilir” i yazmak istiyorum.

 

Tabi sportif başarı en önemli etken; ama o biraz suni oluyor. O yüzden daha somut ve kalıcı kazanımlara yönelmeliyiz.

 

Bursaspor Camiasının taraftar konusunda öncelikli iki hedefi olmalı.

 

Taraftar sayısını artırmak ve taraftar profilini zenginleştirmek yani gelir durumu iyi ailelerin çocuklarını da Bursasporlu yapabilmek.

 

Taraftar sayısı şuan bile yeterli ölçüde ancak kulübe aynı zamanda iyi bir loca, kombine alıcısı, iyi bir store müşterisi ve hatta iyi bir yönetici veya başkan adayı olabilecek profildeki insan sayısı çok az. Yüzdeye vurursak Bursaspor taraftarının % 1’i veya 2’si ancak bu tanıma uyuyor.

 

Yapılan kampanyaların hedefe ulaşamama, loca satamama gibi sıkıntıların nedeni  de bu aslında. Profilimiz bunlara uygun değil.

 

Kentte cebi dolu insanların büyük çoğunluğu İstanbul kulüplerine hayran. İçlerinde Bursaspor sevgisi yok.

 

Kendi reklamları veya hedeflerine ulaşmak için veya baskı ile kulübe yardım eder gibi görünenler var; ama bir noktada foyaları ortaya çıkıyor ve ne loca alıyorlar, ne kampanyalara katılıyorlar ne de kulübe gerçek anlamda destek oluyorlar.

 

Onlar için yapacak bir şey yok artık.

 

O yüzden, O iş adamlarının iyi eğitim almış veliahtlarını  Bursasporlu yapmak gerekiyor.

 

Bursaspor taraftar profili değiştirilmeli demiyorum bakın “zenginleştirilmeli” diyorum.

 

İşte o zaman Bu tip profilde olanlar kulüp için iyi bir müşteri ve iyi birer yönetici adayı olur.

 

Kentin bizler gibi orta ve alt gelir grubu zaten Bursaspor’u destekliyor. Üst gelir grubunu da Bursasporlu yapmak için özellikle 6-10 yaş arası özel okullarda okuyan şehrin batı kesimindeki öğrencileri tekrar oluşturulacak çocuk tribünü ile maçlara getirmek gerekiyor. Teksas’a yakın yani batı tribünün (eski stada göre numaralı) alt köşesine ayrılacak bir bin kişilik bir çocuk tribünü Bursaspor taraftar alt yapısı gibi olacaktır. Çünkü tribün ambiansını gören çocuklar etkilenip Bursasporlu oluyor, hepimiz öyle olmadık mı?

 

“Ekonomik durumu iyi ailelerin çocukları bilet alabilir” görüşü sunulabilir. Bunu biliyorum; ama maça getirilmiyorlar, teşvik etmek lazım.

 

Bugün ücretsiz stada alınan çocuklar, yarın büyüyüp loca, kombine alacak, iyi birer Bursastore müşterisi olacak kulübe üst seviyede maddi katkı sağlayacaklar.

 

Zaten sadece zengin çocukları o tribüne alınsın demiyorum tabi ki.

 

Şuana kadar o kesim hiç  düşünülmedi. En azından çocuk tribünün yarısı  bu tip ailelerin çocuklarından seçilmeli.

 

Bursaspor’un geleceğine yatırım yapmak için bu çalışma hemen başlamalı ve sürekli devam etmeli.

 

Bir toplumda ekonomik özgürlüğe sahip, iyi eğitim almış, kendini yetiştirmiş ne kadar çok insan olursa o camianın başarı oranı o kadar yükselir, sürdürülebilir ve kalıcı olur.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?