USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kadro yeterli mi?

27-07-2016

Bursaspor şampiyonluk senesi Avusturya kampındaki hazırlık maçlarının hiçbirini kazanamamıştı.

Hatta orada Denizlispor ile oynadığı maçı 4-2 de kaybetmiş, lig başlayıp bittiğinde ise Bursaspor şampiyon olmuş, Denizlispor ise küme düşmüştü.

Dolayısıyla hazırlık maçlarının skorları olumlu veya olumsuz ölçü değildir. Ancak kadro yapısı, oyun anlayışı ve futbolcular hakkında hakkında fikir verebilir.

Bu sezon oluşturulan kadro ile ilgili olarak kamp öncesi ve kamp sonrası fikrimizin aynı doğrultuda olacağını kanısındayım. İçlerinden yolların ayrılacak olanlar var, yerlerine katılacak olanlar da olabilir. Ben şuan itibariyle elde olan oyuncuları değerlendirmek istiyorum.

Öncelikle şu haliyle mevcut kadronun eksiklerine rağmen geçtiğimiz sezondan daha iyi olduğu görüşündeyim. Öncelikle her mevkinin gerçek adamları var. Geçtiğimiz sezon gibi yamama kadro olmayacak.

KALE

Harun, Muhammed ve Mert rekabetine sahne olacak kale de problem yok. Form düşüklüklerinde bu noktadaki alternatifler Bursaspor gibi bir kulüp için yeterli.

STOPERLER

Sane, İsmail, Sivok ve Ertuğrul’dan oluşan stoperlerde ise pek rahat değilim açıkçası. Sivok tecrübeli; ama ağır ve sık sakatlanıyor. İleri çıkışları katkı sağlıyor; ama dönüşlerde problem var.

Ertuğrul dağınık ve zamanlama hataları nedeniyle müdahalelerinde sıkıntıları var ve pek güven vermiyor.

Sane’de de benzer eksikler göze çarpıyor. Araştırma neticesi aldığımız referansları da zayıf.

İsmail ile ilgili net bir fikrim yok; ama geldiği kulüp Akhisar’dan aldığımız duyumlar pek olumlu değil. Bu noktada keşke bu isimlerden biri yerine tecrübeli ve hızlı bir adam olan Dany kalsaydı diyorum. Bana göre ilk fırsatta hızlı bir stoper takviyesi yapılmalı.

BEKLER

Sağbekte Erdem ve Serdar’ı izleyeceğiz. Serdar tecrübesi ile formayı alacaktır. Erdem alternatif olabilir. Savunma anlamında değil de ileri çıkışlardaki verimlilik anlamında bu noktada biraz sıkıntı yaşayabiliriz.

Solbekte ise Emre ve Aziz var. İkisi de bu mevkiinin oyuncusu. Emre Taşdemir zaman zaman sağ açığa çekildi; ama istenilen randımanı vermedi. Onun mevkiisi kesinlikle bek. Aziz de bazen acemice bazen de inanılmaz klas hareketleri ile şaşırtıyor. Ofans yönü Emre’den çok daha iyi. Çok istikrarlı olmasa da sol bek mevkiindeki bu iki oyuncu ihtiyacı karşılayacaktır.

ORTA SAHA

Ön liberolardan başlayalım…

Faty, Şamil ve Merter

Merter’in marke özelliğini dikkat çekici. Tabiri caizse yapıştı mı bırakmayan cinsinden.

Orta sahanın başarısı presten geçer. Güçlü pres rakibi bozar, oyunun beyni olan orta sahayı ele geçirir. Merter tecrübesi ve bu özelliği ile katkı sağlayacaktır.

Faty’nin geçen seneki performansının üstüne çıkması gerekiyor. Oynadığı mevkiye göre biraz fazla uzun olan boyu dezevantaj teşkil ediyor. Pres yönünü biraz daha artırması ve ileri çıkışları daha fazla yapmalı.

Şamil ise yeteneğinden çok yüreği ile oynayan bir isim. Uzun toplarla ofansa katkı yapmayı seviyor ve ben bu yönünü seviyorum; ama kritik hatalarda genelde başrolde olduğundan endişe duyduğum bir isim. Üçüncü alternatif gibi görülebilir. Gerçi biz böyle görsek de hırsı ile formayı zaman zaman alacaktır.

Sekiz numara mevkiinde Bilal Kısa düşünülüyor. Hoca’nın görüşü bu yönde. Eğer hücum oynanacaksa Bilal burada iş görür. Klas ayaklara sahip tecrübeli oyuncu, özellikle kanatlara attığı uzun paslarla rakipleri dengesiz yakalatacak atakların mimari olacaktır. Ama geçen yılki gibi defansif bir Bursaspor olursa Bilal Kısa sekiz numarada verimli olmaz. Hamza Hoca bu mevkide Bilal tercihini yaptıysa, oyun sisteminde de hücumu tercih etmeli.

Furkan Özcal çok ümitli olduğum bir yetenek. Sağ ayaklı oyuncu zaman zaman kanata da katkı sağlayabilir. Kabiliyetli bir isim. Kendine verilen şansı iyi değerlendirmeli. Tabi hocasının bunun için O'na yeterince şans vermesi de şart.

Traore, Jorquera ve Bekir mecburen kadroda kalan isimler. İçlerinde en yeteneklileri Şilili olan.

Sahada iken kaçak güreşme özelliği gözlerden kaçmıyor. Daha fazla topla buluşmak için çabalamalı yani oyuna girmeli.

Kulübeye zenginliği açısından ve yoğun maç trafiğinde  faydalı olabilir.

Bekir ve Traore’den pek katkı beklemiyorum. Kadroda kalabalık etmemeleri en doğrusu.

Batalla konusunda değerlendirme yapılmaz. Onu geçelim

KANATLAR

Del Valle sol kanatta alternatifsiz görünüyor. Geldiği kulübe göre Bursa’da daha motive olacaktır. Klas bir oyuncu. Adam eksiltme yeteneği ve hızı müthiş. Ortaları etkili. Şansız bir durum yaşamazsa katkısı çok olur.

Sercan Yıldırım mental olarak eksikleri azalsa da hala mevcut. Yetenek anlamında ilerleme kaydetmesi mümkün değil. Asist özelliği gölcülünden çok daha iyi olduğundan kanatlarda daha çok şans bulması gerekiyor. Faydalı olacaktır.

Mert Örnek yere sağlam basan mücadeleci bir genç oyuncu bu yılı iyi değerlendirmeli. Final hamlelerini geliştirmek için gerekirse Pablo’dan yardım almalı. İlk 11’de için henüz yeterli değil çalışmalı.

Dzsudzsak Kendisinin overrated bir oyuncu olduğu görüşündeydim. Abartıldığı kadar yetenekli değil. Ciddi teklifler almaması da bunu doğruluyor. Kadroda kalması halinde katkı sağlar mı sağlar; ama maliyeti oranında kesinlikle değil. O yüzden elden çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Şuan aldığı ücretin üçte birine oynasa kalmalı diye düşünülebilir; ama mevcut mali şartlarda kalması büyük yük.

FORVET

Necid, Sinan, Deniz ve Kubilay’dan oluşan forvet hattı güzel bir rekabete sahne olacak.

Kalması halinde Necid ve Deniz ön planda görünüyor. Ama Kubilay’ kesinlikle yabana atılmamalı

Bana göre Necid’den tecrübe dışında fazla eksiği yok. Hatta koşu kalitesi bakımından fazlası bile var.

Kubilay’a mümkün olduğu kadar fazla forma verilmeli. Çünkü gelişime çok açık bir oyuncu. Oynadıkça da daha fazla başarılı olur.

Sinan Bakış içlerinde yedek kulübesine en çok misafir olacak isim. Kendisi hakkında henüz net fikrim yok. İş Onda. Fırsat buldukça elinden geleni yapacaktır.

Toparlayacak olursam, başta ifade ettiğim gibi kadro bu haliyle geçen yıldan çok daha iyi. Sadece Stoper ve sekiz numara mevkilerinde endişem var. Necid de kalacaksa forvete gerek görünmüyor. Diğer mevkiler oyuncuların ne seviyede performans verecekleri ile alakalı. İsim olarak bu seneki hedef için yeterliler. 

Bursaspor kadrosu bu haliyle yeterli tribün desteğini alıp, havaya girebilirse geçen seneden çok daha başarılı olacaktır. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?