USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sanayici yeni OSB istiyormuş”

19-07-2016

Kısaca sanayiciler, sanayi arsalarının çok pahalı oluşundan şikayetçi. Bu bedellerle alınan arsaların üzerinde sanayi faaliyeti yapılmasının imkansız olduğunu söylüyorlar, haklılar da.
“Bursanın Anayasası” nı yazmış eski yöneticilerimizse şehrimizin daha fazla sanayi bölgesine ihtiyaç duymadığını, mevcut OSB lerde boş yerlerin ihtiyaca yeteceği görüşünü savunuyor. Bu görüş içerisinde köylülerden alınan tarlaların OSBye dönüşmesiyle büyük rantların yaratıldığı da ifade edilmekte. Sözü edilen bu argümanlara da söyleyecek fazla bir şey yoktur.
Herkes kendi açısından haklıdır, ancak bugün emlak yatırımı açısından en külfetli işin sanayi parseline yatırım olduğu bilinmektedir. Emlak rantından yararlanmak için daha basit yöntemler mevcuttur. Geçtiğimiz günlerde küresel boyutta iş yapan bir gayrimenkul geliştirme uzmanıyla yaptığımız görüşmede Bursa nın sanayi arsa değerinde bırakın İstanbulu, dünyanın en pahalı şehirlerinden biri olduğu bilgisini edindik. Sözü edilen fiyatlarla ancak dört mevsim çalışan beş yıldızlı otel yatırımları gerçekleştirilebileceği ifade ediliyor.
Sonuç; Bursa da bir şekilde sanayi arsalarının değerlerinin düşürülmesi gerekmektedir. Bunun da yolu yeni yerlerin sanayiye açılmasıdır. Bu yolla fiyatlar bir şekilde düşecek, spekülatif yatırımcı ortadan kaybolacak ve sonrasında sanayi parseli baskısı azalacaktır. Bursa nın Batıda Badırga mahallesini içine alan bölgeye kadar yapılaşacağı görülmektedir. Bu durumda gerçekçi bir bakışla mevcut merkezle sözü edilen yerleşim yeri arasındaki alanın tümünde imar faaliyetleri olması beklenir. Bu gelişme sağlanana kadar Bursa nın demografik yapısı farklılaşacak ve nüfus artışı duracaktır. Bir süre daha bunları konuşacağız; ömrümüz olursa belki de Bursada keşke bir gelişme baskısı olsa da yeni yerleri imara açsak diyeceğiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?