USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Turizme devam edelim...

12-07-2016

Bedavaya, “her şey dahil” sistemle konaklayacak yaklaşık yüz seksen Rusa pasaport kontrolünde şampanya ikramı yapılmış; işte Türk misafirperverliği... Antalya da bulunan binlerce yatak kapasiteli otellerin bayram sonunda ne yapacağını göreceğiz. Görünen ülkemizin turizm stratejisinin yanlış olduğudur.
Yıllar içerisinde tekstil ve inşaat sektörü temsilcileri turizme yatırım yapmak için teşvik edildi. Kamuya ait arsalar tahsis edildi, yatırım indirimlerinden yararlandırıldı ve benzer tüm destekler verildi. İşi turizm olmayan sermaye grupları lüks konaklama tesisleri inşa ettiler. Bu saray yavrularında “her şey dahil” sistemle misafirlerin tüm tüketim arzuları karşılandı.
Tesisler eskidi, karlar düştü en sonunda da malum sebeplerden o beğenmediğimiz turistler bile gelmez oldu. Tesisler büyük olduğu için bu sene oteli açmamayı tercih edenlerin dahi olduğu biliniyor. Açılanlarsa tadilat, tamirat yapmadan kapılarını misafirlere açtı.
Büyük yatırım, geniş ekip, yüksek maliyetli işletmeler olunca sonuç bu oluyor.
Katma değeri olan turistleri, temiz, optimum yatırım yapılmış tesislerde konaklattığımız zaman turizmden para kazanırız. Sezonu iki-üç ay olan yerde milyarlık tesisler yapılması ekonominin kurallarına terstir.
Turist, adı üzerinde gezgindir. Rahat bir konaklamak yapacak, denizden faydalanacak, şehri gezecek, özgür - güvenli ortama yerel kültürü tanıyacak.
Esnaftan alışveriş yapacak, yerel tatları tadacak, bu sayede karşılıklı bir zenginleşme olacak.
Bu işi İstanbul ve Ankara daki şirket merkezlerinden yönetmek mümkün değildir.
Yapay olarak yaratılmış atmosferde Türkiye nin tanıtıldığını söylemek de mümkün değildir.
Turizm stratejisi yeniden oluşturulmalıdır. Türkiye nin kaynaklarını bedava tüketmek için gelen turist makbul değildir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?