USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Gün ola harman ola... (1)

05-07-2016

Ünlü bir köşe yazarı da diyor ki…”Britanya ABden ayrılınca  herkes AB uzmanı kesildi. Bence bir mahsuru yok bırakalım kesilsin. Eğer herhangi bir vatandaşımız bu konuda bir cümlelik dahi fikir üretebiliyorsa üretsin, yazsın, çizsin. Çoğulculuk ve farklı fikirler demokrasinin gereğidir ,demek ki vatandaş demokrasinin gereğini yerine getiriyor. Britanyanın ABden ayrılmasına sevinenler de var üzülenlerde ama her iki duygunun nedenlerine bakmak lazım. Genel olarak Britanyanın AB den ayrılması ABnin parçalanması ve dağılması ülkemize ne getirir ne götürür diye bakmak lazım diye düşünüyorum.
Türkiye ihracatının yüzde 50 sini ,ithalatının yüzde 43 ünü ABne yapıyor. Türkiyeye gelen turistlerin yüzde 55 ini yine ABne yapıyor. Türkiye her şeyden önce 50 yıldan daha fazla girmeye uğraştığı ABnin tam aday ülkesi, gerçi müzakereler durmuş vaziyette ama ABde her an her şey olabilir. Çünkü 1999 yılında Türkiye ABne tam aday ülke olabilmesi için diğer aday ülkeler ile aynı statüye konulmuyordu ve rahmetli Bülent Ecevit, Finlandiyanın başkenti Helsinkiye gitmeme kararı almıştı ve Türkiyenin aday üye olabilmesi için verilen zaman dolmuştu. ABliği Bülent Ecevit ile yapılan yoğun görüşmeler sonucu ABliği resmen zamanı durdurdu. Ve Türkiye diğer AB ülkeleri ile aynı statüye kavuşturuldu ve Türkiyenin tam adaylık süreci devam etti. Bu görüşmelerde alınan kararlar zamanın durduğu tarih olan gece saat 24 te kayıtlara geçti. Daha sonra ise, 2004 yılında  müzakereler süreci başlatılması kabul edildi. Ben AB de her şey doğru gidiyor demiyorum ama AB de her zaman her an her şey olabilir diyorum.
Britanyanın ayrılmasının dan dolayı, ekonomik ve siyasal olarak ABnin desteğini kaybedecek. Ama belki ayrı bir devlet olarak rekabet gücünü artıracak diye de düşünüyorum.
Türkiye gümrük birliğine tam üye. Gerçi bu konuda birçok sıkıntıları var ama müzakere edilebilir ama Türkiye bütün AB üyesi ülkeleri gibi istediği malı gümrüksüz alabiliyor ve satabiliyor.
Yine ülkemiz bir çok sektörde ABnin hibelerinden, teşviklerinde ve desteklerinden yararlanabiliyor. Avrupa projelerini yakından takip edebiliyor, ABdeki bir çok sektörde çözüme yönelik faaliyetlerde olabiliyor tarım, çevre, eğitim vs gibi.

Yazının devamı haftaya...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?