USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kişi adına çek düzenleme

05-07-2016

Ekonomi ve ticaretin iyi gitmediği dönemlerde, poliçe ve bonodan dolayı çoğunluk yakınma pek duyulmaz. Ancak, “karşılıksızdır” işlemi yapılan çeklerde yaşanan artışlara paralel olarak, iş dünyasının yakınmaları yüksek seslidir. Çeklerle ilgili önemli bir konuda, bunların düzenlenmesine ilişkindir.5941 Sayılı Çek Kanununda (kısaca “ÇK”) özel bir düzenleme yer almaktadır. Çek Kanunu ile ikili sistem öngörülmektedir. Buna göre, çek sahibi anonim şirket, limited şirket gibi bir tüzel kişi ise, kendisi adına çek düzenlemek üzere, bir başkasını temsilci veya vekil (avukat ya da ticari vekil olabilir) olarak tayin edebilir. Ancak, böylesine bir çek düzenleme yetkisinin özel olarak verilmesi gerekir (Özel Yetki). Aksine olarak, bu kimselere verilecek olan genel vekâletname ile yani, genel işlemleri içeren yetki çerçevesinde düzenlenemez. Bununla beraber, düzenlenecek olan bir genel vekâletname içerisinde çek düzenlemek için “özel yetki”nin verilmesi mümkündür. Söz konusu “özel yetki” ile tacir tüzel kişi veya onun faaliyetleri ile ilişkili, gerçek kişi ortakları, ortakların ilgili bulunduğu veya tüzel kişinin veya ortaklarının etkisi altında bulundurduğu gerçek kişiler ile tüzel kişinin yönetim organında görev alan temsilcisi sıfatını taşıyan gerçek kişiler adına açılmış olan çek hesaplarının, tacir tüzel kişiye ait olduğuna ilişkin işlemleri ayrı tutmak gerekmektedir(ÇK m.4/2).Şayet; çek hesabı sahibi gerçek kişi ise, bu kimsenin kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını temsilci veya vekil olarak tayin edemez. Ancak, gerçek kişinin temsilcisi veya vekili olarak çek düzenlenmesi halinde, bu çekten dolayı hukuki sorumluluk ile idari yaptırım sorumluluğu çek hesabı sahibine aittir(ÇK m.5/3).
Bu durumda da ister temsilci ister vekil olsun, bu kişiler için de çek düzenleme konusunda “özel yetki”li kılınması gerekmektedir.
Esenlik ve mutluluk dileklerimizle, saygılar sunarız.
Not: En içten dil ve gönülle, tüm Rahmandan korkanların mübarek Ramazan Bayramını kutlar, sıcak yaz günlerinde tatlı tatlı esen rüzgârlarla birlikte olmalarını dileriz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?