USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ticaret sicilinden resen kaydı silinen şirketler (1)

05-07-2016

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte bu konu üzerinde bir karar çıkmış, ancak vergi daireleri ile koordinasyon sağlanamadığı için sonuca ulaşılamamıştır. 6102 Sayılı TTKnın geçici 7. Maddesi gereğince belirli bazı şartlarla anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın yerine getirilir hükmünü taşımakta olup maddenin devamında gerekli şartlar sıralanmıştır. TTK daki bu düzenlemeye rağmen Maliye Bakanlığı tarafından bu konuda bir düzenleme yapılmadığı için bu madde yürürlüğe giremiyor veya maddenin hükümlerinden faydalanılmakta zorluk çekiliyordu.
Bu defa Maliye Bakanlığının 29537098-010.06.01.[32]-76160 sayı ve 18.07.2014 tarihli yazıları ile VUK md. 160 ve AATUHK 35 ve mük.35. inci maddelerine atıfla ve bir iç genelge ile düzenlemeler yapılmıştır.
TTK. Geçici 7. Maddeye tabi şirketler şunlardır.
1. Sermayelerini kanundaki belirli nisbete çıkaramamış anonim ve limited şirketler,
2. Kanunun yürürlük tarihinden önce veya rürürlük tarihinden itibaren iki yıl içinde münfesih olan anonim ve limited şirketler,
3. Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre herhangi bir nedenle dağılmış olan kooperatiflerin,
4. Sebebi ne olursa olsun aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamayan anonim şirketler ile kooperatifler,
5. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce tasfiye işlemlerine başlanılmış ancak genel kurulun toplanamaması nedeniyle ara bilançoları veya son ve kati bilançosu genel kurula tevdi edilemediği için ticaret sicilinden terkin işlemi yapılamayan şirket ve kooperatifler,
6. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın yapılacağı hükmü yer almaktadır.
7. Bu konuda bir tebliğ de çıkarılmıştır.
Yukarıda belirttiğimiz iç genelge ile, 6102 sayılı Kanunun geçici 7. maddesi kapsamında ticaret sicilinden resen kayıtları silinen veya bu kapsamda tasfiye işlemlerine başlanılmış olan şirket ve kooperatifler hakkında vergi dairelerince yapılacak iş ve işlemler konusunda bir açıklama yapılmış olup söz konusu açıklamaya göre neler yapılacağını yazımızda detaylı olarak sıralıyoruz.
1- Ticaret sicilinden kayıtların resen silinmesi :
Ticaret sicili müdürlükleri tarafından, yukarıda sayılan şirketlerin ticaret sicilinden kayıtları silinmişse tüzel kişilikleri ortadan kalkmış ve dolayısıyla da, vergi mükellefiyetleri de sona ermiştir.
2- Kayıtları resen Ticaret Sicilince silinen şirketlerle ilgili vergi dairesince yapılacak işler:
Ticaret sicilinden kayıtları resen silinip tescil ve ilan olunan şirketler hakkında vergi daireleri tarafından sistem kayıtlarından sorgulama yapılacaktır.
Yapılan sorgulama sonucunda bu şirketlerin aynı zamanda Vergi Usul Kanununun 160. maddesi gereğince mükellefiyet kaydının resen terkin edildiğinin anlaşılması halinde; terkin tarihi olarak vergi dairesi tarafından mükellefiyetin resen terkin edildiği tarih esas alınacağından, terk tarihinde herhangi bir düzeltme yapılmayacaktır.
Bu mükelleflerin faaliyetinin olmadığı yönünde daha önce resen terkin işlemleri için yoklama yapıldığından ayrıca yoklama yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ticaret sicilinden kaydının silindiği tarih olan Kayıt Silme İşleminin Tescil Tarihinin sisteme girişinin yapılması, konu ile ilgili belgelerin mükellefin tarh dosyasına konulması gerekmektedir.
3-Ticaret sicilince kaydı silinen şirket vergi dairesi sicil kayıtlarında faal görülüyorsa:
a. Ticaret sicilinden resen silindikleri tescil ve ilan olunan şirketlerin vergi dairesi sicil kayıtlarında faal olduklarının anlaşılması halinde; mükellefin tüm iş yeri adreslerinde yapılacak yoklama ile faaliyetine devam edip etmediği tespit edilecektir.
b. Yapılan yoklama sonucunda mükellefin faaliyetinin bulunmadığının tespit edilmesi halinde “Kayıtları Silinen Mükelleflere İlişkin Bilgi Formu” düzenlenecek ve sistemde bilgi girişi yapılarak, “10-6102 sayılı Kanunun Geçici 7. Maddesine Göre Terk” türü ile Kayıt Silme İşleminin Tescil Tarihi itibariyle mükellefiyet kaydı terkin edilecektir.


Yazının devamı haftaya...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?