USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Trafik sorunları ve çözümleri…

10-05-2016

İl Emniyet Müdürümüz yaptığı açılış konuşmasında, çok hızlı büyüyen kentimizde, aynı hızla yollardaki araç sayısının arttığını, kent içinde trafik akışının ve güvenliğinin gün geçtikçe önem kazandığını vurguladı.

Büyükşehir Belediyesi adına konuşan Başkan Yardımcısı, yıllara göre yollardaki araç sayıları hakkında bilgi verirken, belediyemizin bu hızlı büyüme karşılığına oluşan / oluşacak olan trafik sorunlarının çözümünde kalıcı çözümler oluşturma yolunda çalıştığını aktardı. Bu arada, halkın yoğun kullanımında olan cazibe merkezlerinin kentin çeşitli bölgelerine yayılmasını hedef aldıklarını, kent içi ulaşımın ana organı olarak raylı ulaşım sistemlerini geliştirdiklerini / geliştireceklerini anlattı. Kent merkezine özel araç girişini kısıtlamayı, güvenli yaya yollarını yaygınlaştırmayı, uygun olan yerleşim alanlarında bisiklet yolu ağı oluşturmayı planladıklarını da değerlendirmemize sundu.

Valimiz Sayın Münir Karaloğlu da çözümler konusunda her kurumun üzerine düşeni yapması gereğinin altını çizdi ve okullarda çocuklara trafik eğitimi verilmesinin önemini vurguladı.

Açılış konuşmaları sonrasında verilen arada, Sayın Valimizle sohbet etme imkanım oldu, bu arada başka bir toplantı nedeniyle açılış bölümüne katılamayan Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe de bu sohbete dahil oldu.

Ben Sayın Valimize, her kurumun üzerine düşeni yapması gereğini söylediniz ama bizi, Bursa halkını unuttunuz dedim. Aslında tartışılacak çözümlerin konacağı sahnede oynayan iki aktör var, birincisi Bursa Halkı, ikincisi de halkın işini kolaylaştıracak ilgili kurumlar dedim.
Ve dünyadan bazı örnekler verdim, örneğin;

New York, her sabah dünya ekonomisinin kalbinin attığı Manhattan adasına gelen ve akşam evlerine dönen 3,5milyon New Yorklunun 2,5 milyonu bu seyahatlerini, başta metrolar olmak üzere, toplu taşım sistemleriyle yaptıklarını, ancak toplu taşım kullanımının iki temel organı olduğunu, toplu taşım sistemleri arasında yoğun aktarma yapma kolaylığını ve ilk binişte ulaşım kartından yapılan okumanın, 2 saat süreyle geçerli olduğunu, bu süre içinde yapılacak tüm aktarmalarda karttan bir daha ücret düşülmediğini anlattım.

Freiburgta kent merkezine özel araçla girmenin yasak olduğunu, Bremennde tramvay son duraklarındaki otoparklara tramvay kartıyla bırakılan araçlardan, 5 saat süre için ücret alınmadığını, Pariste kent içinde çok yoğun bisiklet kullanım düzeninin kurulduğu ve belediyenin tüm kente yaygın istasyonlarda 80 bin bisikleti kiraladığını ekledim. Sayın Valimizi ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızı bir arada yakalamışken, Bursanın kent içi trafik sorunlarının kesin çözümünde aşağıdaki adımların etkin olacağını vurguladım, şöyle ki;

•Kentimizin ulaşım sisteminin iskeleti BursaRay ve tramvay hatlarıdır,
•Otobüs ve minibüsler raylı sisteme dik çalışmalı, raylı sistemi beslemeli,
•Bursa Halkı kent içindeki hareketlerinde özel araçlarından vazgeçmeli ve toplu taşım sistemlerini, uygun olan yerlerde bisikletlerini kullanmalı,
•Raylı sistemlerle, otobüs ve minibüslerin beraber kullanımında aktarma düzeni oluşturulmalı,
•Bu aktarmalarda, New York benzeri bir düzen kurularak, örneğin 1 saat içinde, karttan başka ödeme düşülmemeli,
•Engebesiz yerleşimlerde, ki tarihi kent merkezi dışında tüm yerleşimler düz alanlarda, trafik ışıklı bisiklet yolu ağları oluşturulmalı ve bisiklet kullanımı desteklenmeli,
•Kent içinde, kurallara göre en sağ şeritte ve 50 + 5 km / saat hızla yol alması gerekirken, sol şeritlerde 80-90 km / saat hızla trafik terörü yaratan tırlara ve büyük inşaat kamyonlarına gereken işlemler yapılmalı,
•Ve Bursa Halkı da bu kurallara uymalı, uymayanları denetlemeyi görev kabul etmeli,
Size bunları yazarken bir anım canlandı gözlerimin önünde, bir Viyana ziyaretimde, kent içinde kaldırımda yürüyordum, yanımdan geçen bir Viyanalı kolumu dürttü, yeri gösterdi, bisiklet şeridinde yürüyorsunuz, dikkat edin, dedi…
Hani dedik ya, kent içi trafik sorunlarının çözümleri senaryosunu oynayanların önde gelen aktörü,
Kent Halkıdır…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?