USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Futbol gözü ve aklı

03-05-2016

Manchester United ile Bursa’da oynanan maç sonrası basın toplantısında Sir ALex Ferguson’a Sercan ile ilgilendikleri yönünde haberler olduğu bu konuda ne söyleyeceği soruluyor. Sir Alex soruya cevap vermeye bile gerek duymadan sadece gülümsüyor. O gülümseme bizim futbol gözümüzle Onun, yani futbolu bizden daha iyi bilenlerin farkının anlatıyordu aslında.

 

Türkiye’de göklere çıkarılan pek çok oyuncunun Edirne’den öteye geçememesinin nedeni de bu.

Diğer yandan yıllardır çok kez yaşadığımız bir örnek de olduğu gibi alt yapılarda çok daha yetenekli olan gençlerin sönüp gitmesi; ama onlardan daha yeteneksizlerinin futbol sahnemize sürülmesi de ehil olmayan kişilerin ellerinde olmasındandır.

 

Futbol yetenek işidir. Bunu keşfetmek de ayrı bir yetenek işidir. Keşfedilen değeri doğru işlemek ise daha da büyük bir yetenek gerektirir.

 

 Mental anlamda yıldız adayını hazırlayamazsan o yetenek en fazla saman alevi gibi parlar söner.

 

Alt yapılarda da, a takım transferlerinde de ya kötü niyetli kişiler ya da belki iyi niyetli; ama bu işin ehli olmayan kişiler transfer yapıyor ve sonuç ortada. Türkiye, Avrupa’da transfere en çok para harcayan liglerin başlarında geliyor; ama transferde isabet oranı %20 bile değil. Çünkü erbap olmayan gözler bu işlere soyunuyor veya onay veriyor.

 

Herkesin iyi yaptığı bir iş vardır. Herkes her işi yapamaz.

 

Yöneticilik idari bir konudur. Yöneticinin işi kulübü idare etmektir. Sportif alan ise bu işi gerçekten bilenlere bırakılmalıdır. Bunların eski sporcu olmaları şart değil. Ayağına top değmemiş Mourinho bugün dünyanın en büyük teknik direktörleri arasında gösteriliyor.

 

Burada olay futbol gözü ve aklı ile ilgilidir.

 

Bursaspor’da şuan böyle bir futbol gözü ve aklı görünmüyor.

 

Sportif anlamda doğru hamleleri yapabilecek bir futbol gözüne ve akla kulüpte büyük ihtiyaç var. Eskisi gibi yöneticilerin ahbap çavuş ilişkileri ile transferler yapılırsa eskisi gibi bir takıma sahip olunur o kadar.

 

Doğru bir scout ekibi ve onların çalışmalarını gerçekten değerlendirecek doğru bir isme Bursaspor’un acilen ihtiyacı var.

 

Ekonomik zor durumda olan kulübü rayınına oturtmak için gecesini gündüzüne katan Başkan Ali Ay’a en büyük yardım. Sportif başarıyla Ona eşlik eden takım olacaktır. Alınan bir galibiyet hemen hemen forma reklamının 1 yıllık bedeline yakın bir para getiriyor. Bundan çok daha önemlisi başarılı takımın şehirde oluşturacağı sinerci ve sonrasında artacak destekler de malum. O yüzden Ali Ay gibi samimi bir başkanın çabalarının karşılığının tam olarak alınması için sportif alanı bu işi erbabı kişilere teslim etmek şart.

 

Transferde en çok canı yanan kulübün artık aynı hataları yapmaması gerekiyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?