USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Oynayan kazansın

26-04-2016

Bugün Bursaspor’da performansını vasat seviyesine bile çıkaramayan pek çok oyuncunun bir yılda aldığı rakamı milli piyango büyük ikramiye diye veriyor.

 

Bunun karşılığını ise ne futbolun estetiği ne de sonuç olarak verebiliyorlar. Yani işlerini hem iyi yapamıyorlar hem de hak etmedikleri paraları kazanıyorlar. İzlerken zerre zevk almıyoruz. Kulüplerini de bu ücretlerle batırma noktasına getiriyorlar.

 

İşte asıl mesele de bu.

Futbolu yönetenler futbolcu haklarını koruyacağız diye oluşturduğu bu kurallar, futbolcu milletini hak etmediği miktarda zenginleştirirken kulüpleri içinden çıkılmaz maddi sıkıntılara sokuyor.  En küçük iş yerlerinde bile cüzi miktarda ücretle çalışan eleman istenen performansı gösteremiyorsa rahatlıkla gönderilebilirken, bir yılda milyonlar kazandığı halde kendisinden bekleneni veremeyen futbolcuları göndermeye kalksanız sözleşmesindeki paralarını çatır çatır almaya devam ediyor.  

Bu tablo kulüpleri borç batağına götürüyor. Kulüpler olmadan futbol nasıl olacak diye düşünen yok ?

Kulüpler sözleşme imzalarken futbolculara nasıl taahhütlerde bulunuyorsa, futbolcularda bulunmalı.

Performans düzeyini belirleyecek bu taahhütlere futbolcu uymadığında, kulüpte boşu boşuna para ödememeli.  Yattığı yerden para kazanma anlayışına sahip birçok futbolcu kulüplere çok fazla zarar veriyor. Futbolu yönetenler tehlikenin farkında mı değil yoksa başka bir neden mi var anlamak güç. Performansa dayalı ücretlendirme hem kulüpleri rahatlatacak hem de futbol kalitesini yükseltecektir.

Bunun takibini ve değerlendirmesini federasyonun oluşturacağı kurullar belirleyebilir. Onların vereceği performans çizelgesine göre oyuncu kendi sergilediği performansa göre ücretlendirilir.

Böyle bir sözleşmeye imza atan futbolcu çok daha fazla çalışıp formda kalması gerektiğini bilecektir. Bunu yapmayan da kulübünün sırtına boşu boşuna yük olmaz. Dünyada her iş yerinde ve meslekte geçerli olan bu basit kural futbolda niye uygulanmaz, kulüpler bu konuda nasıl ısrarcı olmaz anlamak mümkün değil.

Bu sistem futbolcu taifesinin hoşuna gitmeyebilir; ama insanların hayatları boyunca göremeyecekleri paraları bir yılda kazanmanın bir bedeli olmalı.  Günden güne düşen futbol kalitesi, futbolcu performansları ve kulüplerin batmasına çare bulmak isteniyorsa radikal değişiklikler şart.

 

İşin özü iyi oynayan kazansın.

 

Bu şartlarda futbol oynamak istemeyen olursa, dünyada yapabileceği bir sürü iş var sonuçta.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?