USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Liman projesi üzerine...

19-04-2016

Toplumda çevre duyarlılığıyla tanınan bazı kişilerin bu karara muhalefet ettiği görülmektedir.

Aslında Ro-Ro limanı konusu birkaç senedir Bursanın gündemindedir. İDO bu konuda Mudanyayı gözüne kestirmiş ve bu yanlış eğilim Bursanın sert tepkisi yüzünden geri çekilmişti. Sonrasında Gemlik için benzer bir girişim toplumsal muhalefetle sonuçsuz kalmıştı.

İstanbula yapılan 3. köprü ve Körfez Geçişi, Ro-Ro taşımacılığı ihtiyacını ortadan kaldırmamaktadır. Hatta bu yatırımların maliyeti Ro-Royu daha cazip hale getirmektedir. Eylül ayından itibaren kamyonlar ve tırların 3. köprüden geçmesi şart olacak. Mesafenin artacağı ve köprü geçiş ücretinin daha yüksek olacağı biliniyor. Sadece Körfez Geçişinin binek araçlar için 120 TL olacağı hesaplanınca yükün İstanbulu pas geçmesi için uygun bir alternatife ihtiyaç olduğu görülecektir.

Ortada bir gereksinim vardır, bunu Bursanın faydalanacağı şekilde çözülmesi hepimizin faydasınadır. Mevcut trafik yükünün de Bursa merkezini by-pass edeceği Ketendere seçimi makul bir yoldur. Ancak bu iş için İzmir-İstanbul otoyoluna uygun bir bağlantı yapılması gerekir. İfadelere bakılırsa bunun da gündemde olduğu görülmektedir. Bu noktada son yıllarda bu kararı önceden öğrenilerek bölgede arazilerin el değiştirdiği iddiaları vardır. Projeden kaynaklı tüm kazanımın Belediyede kalması çok hassas bir konudur.

Projenin çevresel bir katkısı olacağını da düşünüyoruz. Önemli bir trafiğin Çanakkale üzerinden Egeye indiği bilinmektedir. Bu sebeple Çanakkale - İzmir arasında otoyol talepleri gelmektedir. Özellikle Kaz Dağları bölgesinin bu projeden çok zarar göreceği bilinmektedir. Ketendere bağlantısının bu noktada çözüm yaratacağı açıktır.

Bursa açısından yapılacak değerlendirmeye gelince...

Ketenderenin hemen yanında yakın zamanda dört sanayi bölgesi oluşmuş olacaktır. Yer seçimi bu açıdan doğrudur.

Diğer taraftan Bursa ileride lojistik merkez haline gelmek durumundadır. Gelecek küresel ticarettedir, böylesi bir yatırımın Bursa ekonomisine katkısı olacaktır.

Aynı zamanda bu proje Büyükşehir Belediyesine değer yaratacak, bu sayede ileride büyük projeler için ihtiyaç duyulacak finansman sorununa karşılık olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?