USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Derneklerde güvenli iç denetim

19-04-2016

Ayrıca, gerek TMKna gerekse DK diğer bazı yasaların ilgili hükümlerine dayalı olarak, 31.03.2005 tarih ve 25772 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Dernekler Yönetmeliği (DY) uygulama görmektedir.

TMKnun 86/I madde fıkrasına göre, Denetim Kurulu, üç asıl ve üç yedek üyeden az olmamak üzere dernek tüzüğünde belirtilen sayıda üyeden oluşur.

Bu durumda denetim kurulunun,kurul halinde toplanıp;

a) İş bölümü kararı,

b) Bir raportör üyenin düzenleyeceği iç denetimle ilgili raporların uygun olup olmadığı ve uygun görüldüğünde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunulması kararı,

c) Derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve bu amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığı hususlarında alacağı, kararların olması bir kaçınılmazlıktır (DK m.9).

Diğer yandan; DKnun 11/son madde fıkrasına göre; Dernekler tarafından tutulacak defter ve kayıtlar ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikte düzenlenir.

Bu defterlerin dernekler biriminden ya da noterden onaylı olması zorunludur.

Söz konusu DYnin 32nci maddesinde dernekler tarafından tutulacak defterler arasında, Yönetim Kurulu Karar Defteri yazılı olup, Denetim Kurulu Karar Defterine yer verilmemiştir.

Yasal düzlemde üç kişiden az sayıda olmayan denetim kurulunun, kurul halinde toplanıp karar alması zorunlu olup, bunun dışında seçilen üyelerin birbirinden ayrı ayrı karar alması düşünülemez. DYde mevcut bu düzenleme boşluğunun tamamlanması halinde, derneklerin iç denetimlerinin denetim kuruluna seçilenler tarafından, daha ciddi ve etkin bir şekilde yerine getirileceğine inancımız vardır.

Şüphesiz ki, derneklerde iç denetim sonuçları, raporlarla açığa çıksa da, nihayette gizlinin gizlisini daha iyi bilecek disiplinli çalışan denetim kurulu bilir.

Yürekten esenlikler ve içten saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?