USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kalkınma hızımız...

12-04-2016

Bu konu ile geçen hafta çok farklı dünya görüşlerinden çok değişik makaleler okudum.

Aynı zamanda iş dünyasından ve sivil toplum örgütlerinden de farklı demeç ve fikir yazısı inceledim.

Bu arada Türkiyenin kalkınma hızını ve büyüme rakamları iş dünyasını tatmin ediyor mu diye de her zaman olduğu gibi dostlarıma sordum.

Bu konuda okuduklarımı, sorduklarımı, sizlerle paylaşmak istiyorum.

1. “Doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum ve büyüme hızımızı kendi işimle kıyasladığımda doğruluk payı var diyorum.”

2. “Milli gelirin 10 bin doların altına düşmesi beni şaşırttı. Ben 15 bin dolar olarak bekliyordum.”

3. “Bana göre milli gelirin düşmesi, doların Türk parası karşısında değer kaybından kaynaklanıyor ama, 10 bin dolarlık milli gelir tuzağına yakalandık gibime geliyor.”

4. “Türkiyenin büyümesi için, ülkemizin devlet desteği ile yüksek teknoloji üreten fabrikalar kurması gerekli diye düşünüyorum.”

5. “Bir başka sanayici arkadaşım ise geçen haftaki yazıma vurgu yaparak “2023 kalkınma hedeflerinin ve yeni vizyonlarının yapılanması gerekliliğine işaret etti.”

Evet durum böyle. Sağduyulu ve olaya siyasi bakmayan samimi ekonomist ve gazeteciler genel olarak ülkemizin yatırım ikliminin eskisine oranla gerilediğini, ülkemizin yeni hedefleri yeniden hatırlaması ve gerilim siyasetinin ülke ekonomisine çok zararları olduğunu vurguluyorlar.
Ayrıca ihracatın önemine vurgu yapıyorlar ve ciddi analizlerde bulunarak, her türlü üretimden ihracat yapan sanayiciye bölgesel teşvikte ayrım yapılmamasını ciddiyetle öneriyorlar.

Her şeye rağmen;

Yüzde 4 kalkınma hızının dünyanın içinde bulunduğu ekonomik seyre göre küçümsenecek bir rakam olmadığını düşünüyorum.
Artık ülkemizin yüksek teknolojik otomobil, robot, bilgisayarlar, dijital sistemler üretmesi ve bu konuda söz sahibi gelişmiş ülkeler ile iş birliğine gitmesini arzu ediyorum.

Son olarak da havaalanı, körfez köprüsü ve otoyolu gibi halka heyecan verebilecek; ekonomiye üretime yönelik yatırımlara ihtiyacımız olduğunu söylemek istiyorum.

Saygılarımla...

EKOHABER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?