USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Güvenli esas sözleşme ve şirket sözleşmesi

12-04-2016


Nitekim, bu konuda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun Şirketler Hukuku ile ilgili bölümleri örnek olarak gösterilebilir.

Uygulamada çok sık rastlanılan konulardan biri de, halen bazı şirketlerin yürürlükten kalkan 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun (eski TTK) hükümlerinin tutsağı olması. Bunun nedeni, bu şirketlerin yöneticilerinin görebildiklerini sandıklarını göremediklerini yaşatmak, diğer bir anlatımla güneşi örtmeye çalışmak gibidir.

14 Ocak 2011 tarih ve 6103 sayılı Türk Ticaret Kanunun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun (UŞTTK) 22nci maddesinde düzenlenen Esas Sözleşme başlıklı hükmü aynen şöyledir: “(1) Anonim şirketler esas sözleşmelerini ve limited şirketler şirket sözleşmelerini yürürlük tarihinden itibaren oniki ay içinde Türk Ticaret Kanunuyla uyumlu hale getirirler. Bu süre içinde gerekli değişikliklerin yapılmaması halinde, esas sözleşmedeki ve şirket sözleşmesindeki düzenleme yerine Türk Ticaret Kanununun hükümleri uygulanır.”

Gerek uygulama gerek eğitim amaçlı olsa da, diğer yandan yanlış uygulamaların önüne geçmek amacı ile, söz konusu değişikliklerin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun (yeni TTK) hükümlerine uygun hale getirilmesinde yarar vardır.

Anonim şirketlerin esas sözleşmeleri ve limited şirketlerin şirket sözleşmelerinde, yeni TTK hükümleri önünde yapılacak değişikliklerin, bu şirketlerin genel kurullarında alınacak kararlarla gerçekleştirilebileceği duraksama konusu olmasa gerekir.

EKOHABER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?