USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sanayiden uzaklaşıyoruz

04-04-2016

Süreç bu şekilde ilerlerse önemli sonuçlarla karşı karşıya kalacağız. Sanayicilik gerçekten zor bir iş. Toplumların gelişmesinde sanayiciliğin önemli bir adım olduğu biliniyor. Avrupanın uzun bir süre önce geride bıraktığı sanayileşmeyle ülkemiz 1950 sonrasında tanıştığı biliniyor. Önceleri müteşebbis bulmakta zorlanıldığı, uygulanan teşvik uygulamalarıyla oluşan iç talep ve gümrük duvarlarıyla korunan yatırımlar sayesinde milli sanayimizin yeşerdiği ve bugünlere geldiği malumunuz.
Sanayileşmeyle bir miktar sermaye birikimi ve toplumsal refah yakalandığı söylenebilir. Sanayileşme insanımızın eğitim seviyesine katkı sağladığı da bilinmekte. Tüm bu olumlu unsurlar bir yana toplumumuzun gitgide sanayi faaliyetlerinden uzaklaştığı görülüyor. Sanayinin ekonomideki ağrılığının istikrarlı bir şekilde azaldığı anlaşılıyor. Sanayinin1990ların başına gelindiğinde ekonomi üzerindeki yüzde 34lük ağırlığı bugüne gelindiğinde yüzde 27ye düşmüş durumda olduğu ifade ediliyor.
Daha az üretiyor ve daha çok tüketiyoruz, durumumuz kısaca bu şekilde açıklanabilir.
Sözü edilen eğilimin devam etmesi sonucunda ülkemiz ekonomik bir darboğaza girecektir.
Bu sonuç bizi sanayinin desteklenmesi için acil bir şeyler yapmaya mecbur etmektedir.
İnsanımızın sanayicilikten neden kaçtığının ortaya konmasıyla çözüm yolları kendini belli edecektir. Kamu tarafından gün geçtikçe çalışma koşulları sıkılaştırılan, girdi maliyetlerinin yüksek olmasıyla rekabet gücünü yitiren, komşularıyla ticaret yapma imkanı kalmayan ve sürekli sermaye ihtiyacı artan bir sanayiden bahis ediyoruz.
Kendisinden Mercedes, BASF gibi dünya devleri için hazırlanan düzenlemelere uyması istenen sanayici var karşımızda.
Hatta AB ülkelerinin sanayicisinden istemediği şeyleri dahi istiyoruz. Mesela İtalyada bir sanayici izin almadan sondaj kuyusu açabilmektedir.
Bizse kolluk gücü yardımıyla kaçak kuyu aramaktayız.
İvedilikle sanayi açısından rekabet halinde olduğumuz ülkelerle bir mukayese çalışması yapılmalı ve sonuçlarına göre sanayiciyi rahatlatacak kararları almalıyız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?