USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ses tellerinin hastalık sigortası

04-04-2016

Hastalık ve sağlık sigortaları, sigortalı lehine yapılabilmektedir. Ancak, hastalık sigortalarında lehtar da belirlenebilir. Hastalık sigortası bir meblağ sigortası şeklinde olabildiği halde, sağlık sigortası sadece tedavi giderlerinin karşılanması amacı ile yapılabilir.
Hastalık sigortasında sigorta güvencesinin neler olduğu TTKda düzenlenmiştir (m.1512). Buna göre; sigortacı, hastalık sigortası ile sigorta sözleşmesi kapsamında belirtilen hastalıklardan biri ya da bir kaçının, bu sözleşme süresi içinde gerçekleşmesi veya ortaya çıkması durumunda sigorta güvencesini sağlar. Sigorta sözleşmesinde birden çok hastalık öngörülmekte ve bunlardan sadece birinin gerçekleşmesi veya ortaya çıkması halinde sigorta bedeli ödenir. Bu durumda, sigorta sözleşmesi de sona erer.
Uygulamada hastalık sigortaları iki türlü düzenlenmektedir. Hastalık sigortalarından bir kısmında riziko, hastalık daha önce doğmuş olsa bile, sözleşme süresi içinde ortaya çıkması şeklinde kabul edilirken, diğer bazı sözleşmelerde riziko sigorta sözleşmesinin yapıldığı sırada hastalığın gerçekleşmesi olarak kabul edilmektedir. Böylece, düzenlenecek sigorta sözleşmelerinde her iki türlü rizikonun da öngörülmesi mümkündür.
Örneğin; ses telleri (plica vocalis) gırtlak boşluğunda bulunan mukoza salgılayan iki zar katmanından ibarettir.
Diğer bir anlatımla ses telleri, ses oluşumundan sorumlu bir ana organdır. Dolayısıyla, bu organında hastalık sigortası yapılabilir.
Özellikle; şarkıcı, türkücü gibi yaşamlarını sanata adamış kişilerin ses tellerinin sağlıklı olması gerekmektedir.
Bir hastalık sonucu, bu ses tellerinin gerçekleştirdiği titreşimlerin farklı frekansı sergilemesi, sanatçının sesindeki özelliği bozmasına neden olursa, riziko gerçekleşmiş kabul edilir.
Böylesi bir hastalık sigortasında, sözleşmede öngörülen güvenceden sigortalı ya da başkasının hastalığı üzerine sigorta yaptıran lehtar yararlanır.
Sanatçıların ses tellerine ne zaman hastalık gelip çatacak bir bilen var mı?
Hastalık yağmuruna tutulmuş ses tellerine; sigorta örtüsü, sanatçının dünyadaki cennet döşeğine serilir.
Sağlık ve esenlik dileklerimizle,
saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?