USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İhale bedelinin gönülsüz ödenmesi

22-03-2016

İhale bedeli derhal ya da icra müdürünün alıcıya vereceği süre içinde ödenirse, örneğin; taşınmazın alıcı adına tescili için, icra dairesi tarafından tapu idaresine gönderilen yazı üzerine, taşınmaz alıcı adına tescil edilir. Ancak, bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için ihalenin kesinleşmiş olması gerekir. Yani, yedi gün içinde ihalenin feshi için icra mahkemesinden şikayet yolu ile talepte bulunulmamış olması zorunludur. Aksi takdirde, ihalenin feshi için yapılacak yargılama sonuçlanıp, verilecek karar kesinleşinceye kadar geçecek olan süre içinde, alıcının icra müdürlüğünce gösterilen banka hesabına yatırdığı ihale bedeli, kararın kesinleşmesini bekler. Her ne kadar, ihale bedeli bankada nemalandırılsa bile, bu husus hiç bir ihale alıcısını memnun etmemektedir.

Zira,mahkemece ihalenin feshi şikayetinin kabulü halinde yatırılan ihale bedeli alıcıya iade edilse bile, geçen zaman içinde paranın bloke edilmesi güzel olmaz. Söz konusu yasa değişikliğinden önceki dönemde, ihale değişikliği için bazı koşullarda banka kefaleti gösterilmesi mümkündü. Önceki dönemdeki uygulamaya göre, ihalenin feshinin istenmesi halinde,alıcı, ihale bedelini nakden peşin ödemek yerine, satış (ihale) bedelini karşılayacak tutarı kadar bir banka kefaleti gösterebilir. Diğer yandan ihalenin feshi istenmeden önce, ihale bedeli her nasılsa, ödenmiş olsa bile, ihalenin feshinin istenmesi üzerine bir banka kefaleti karşılığında ödenen ihale bedelinin icra müdürlüğünce geri verilmesi istenebilmekteydi (İİK m. 134).

Günümüzde, geçmişte yapılan ihalelerde, alıcılar için yasada öngörülen ihale bedelinin nakden peşin ödenmesi yerine banka kefaleti kolaylığı yoktur.

Bankalar lobisinin üzerlerini örttüğü söz konusu kolaylığın artık yasada olmayışı, alıcılar için tadılan azap olsa gerek. Alıcılar için yıllardır süre gelen bu uygulama ile ihalelere çöken karanlığı, yasada getirilecek değişiklik ile , yeniden “ihale bedeli için banka kefareti gösterilmesi” kolaylığının getirilerek gözlerin ışığa kavuşturulması gibi bir müjdeli günün geleceğinin umuyoruz.

Konunun Adalet Bakanlığınca ele alınması halinde, gözler ve gönüllere sevinç katacaktır. Yürekten esenlikler ve içten saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?