USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Piramit satış sistemleri

15-03-2016


23.02.1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatta, 2003 yılında gerçekleştirilen kapsamlı değişiklikler sonucu, ülkemizdeki tüketici hareketine önemli kazanımlar sağlanmıştır.
Son olarak da Avrupa Birliği (AB) mevzuatı ile tam uyum sağlanması amacı ile, AB yönergeleri ve AB tavsiyeleri iç hukukumuza aktarılmak suretiyle, 7.11.2013 tarih 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK) 28 Haziran 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu TKHKnun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir (m.1).
TKHKnun 80nci maddesi hükmünde, “Piramit satış sistemleri” düzenlenmektedir. Bu hükme göre piramit satış; katılımcılarına bir miktar para veya malvarlığı ortaya koymak karşılığında, sisteme aynı şartlar altında başka katılımcılar bulma koşuluyla bir para veya malvarlığı kazancı olanağı ümidi veren ve malvarlığı kazancının elde edilmesini tamamen veya kısmen diğer katılımcıların da koşullara uygun davranmasına bağlı kılan, gerçekçi olmayan veya gerçekleşmesi çok güç olan kazanç beklentisi sistemidir (m.80/1).
Ülkemizde yakın tarihlerde pek çok tüketicinin (katılımcının) ekonomik çıkarlarını zararlara uğratan bu sistem, TKHKnun 80(2) madde fıkrası ile yasaklanmış bulunmaktadır. Anılan madde fıkrasına göre; “Piramit satış sisteminin kurulması, yayılması veya tavsiye edilmesi yasaktır.”
Bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkili kılınmıştır. Nitekim, TKHK m.80(3)e göre; bakanlık, piramit satış sistemleri ile ilgili gerekli incelemeleri yapmaya ve varsa elektronik sistemin ülkemizde durdurulması (Örneğin; internette erişimin engellenmesi gibi) dahil ilgili kamu kurum veya kuruluşlarıyla iş birliği içinde gerekli önlemleri almaya yetkili kılınmıştır.
Yürekten esenlikler ve en içten saygılarımızı sunarız.

Not: Teröristlerin hain saldırısı sonucu şehit olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraza Allahtan rahmet, eş ve çocukları ile yakınları,tüm adalet mensupları ve ulusumuza baş sağlığı dileklerimizi iletiriz.

EKOHABER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?