USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

2015 en sıcak yıl oldu…

02-02-2016


Evet, 2015 yerkürenin bugüne dek kaydedilen en sıcak yılı oldu, tahminler 2016ın daha da sıcak geçeceği yolunda birleşiyor.
NASA ve Okyanus ve Atmosfer Araştırmaları Merkezi, 2015in son haftasında yaptıkları açıklamalarda, yerküre üzerindeki sıcaklık artışının, ilk defa üst üste 3 yıl kesintisiz devam ettiğini, bu oluşumun ise 2016nın daha sıcak bir yıl olacağının habercisi olduğunu vurguluyorlar.
Bugüne kadar yapılan tüm ölçümlerin, sıcaklık artış sürecinin üst üste en çok 2 yıl sürdüğünü gösterdiğinin, ilk defa 3 yıl süren bir artış trendi yaşandığının altını çiziyorlar.
Bilim adamlarını bu görüşe iten nedenlerin başında, El Nino kasırgalarının bu artışı kamçılaması, yatıyor.
Evet El Nino kasırgaları sıcaklığı okyanus yüzeylerinden alıyor, atmosfere pompalıyor.
2015 yılının ortalama sıcaklığının, 1951den 1980e kadar yaşanan ortalama sıcaklıktan 1,57C derece fazla olduğu hesaplanıyor ve de bu artışın müsebbiplerinden birinin El Nino kasırgaları olduğu iddia ediliyor.
Bazı atmosfer bilimcileri ise, El Nino olmasaydı da bu ısınma yaşanacaktı, diyorlar ve gözlemlerini uzun bir zaman aralığına yaydıklarında, karşılarında çok daha önemli ve etkin bir suçlu buluyorlar, atmosfere bırakılan CO2 ve benzeri gazların salınımlarındaki yükseliş…
Bu araştırmalar süregelirken araştırmacıların gözü, 2015 yılı boyunca normalin altında soğuk olan bir noktaya, Kuzey Atlantik Okyanusunda Grönland adasının batı kıyılarına takılıyor, ancak adanın üzerindeki buzullar erirken bu noktada yaşanan ve de bugüne kadar görülmeyen bir soğuk hava oluşumunun nedenini henüz bulmuş değiller.
1910 yılından buyana resmi sıcaklık ölçümleri yapılan Asya ve Güney Amerikada da ilk defa ölçülen yüksek seviyeler göze çarpıyor.
Oysa bu en yüksek sıcaklıklar,
Afrika ve Avrupada ikinci, kuzey Amerikada beşinci, Avusturalyada altıncı defadır yaşanıyor. İki hafta önce ABD Meteoroloji Araştırma Merkezi geçen yılın, son 125 yıl içindeki 2. en sıcak yıl olduğunu ilan etti.
Sıcaklık ölçümleri, yerküre üzerinde tüm kıtalara yerleştirilmiş 6300 adet meteoroloji ölçüm merkezlerini, Antarktika üzerindeki araştırma istasyonlarını, gemilerdeki ve uydulardaki istasyonları içine alan çok geniş bir rasat ağı içinde yapılıyor…
Atmosferdeki bu sıcaklık artışlarını yakın izleyen, değerlendiren bilim adamları, araştırmacılar, bir başka önemli olgunun da farkına varıyorlar, her 0.30C derece sıcaklık artışı, atmosferdeki su buharı miktarını %4 artırıyor, bu artış ise, son dönemde yaşanan çok aşırı yağışlara ve de çok büyük sel felaketlerine neden oluyor. Güney Kaliforniya, Güney Amerika, Hindistan hatta İskoçyada yaşanan sel felaketleri işte bu oluşumun, Global Isınmanın, sonuçları olarak, görülüyor.
İklim uzmanları, 2015 ve 2016da yaşanmış/yaşanacak sıcaklık artışlarının süreceğini iddia ediyorlar, uzun vadeli tahminleri ise, insan topluluklarının karbon emisyonları ve benzeri gazları salınımları paralelinde sıcaklıkların da yükseleceğini açıklıyorlar ve çok uzakta değil, önümüzdeki aylarda bunları yaşayacağız, diyorlar.
Bunları neden sürekli önünüze yayıyorum, belki bir umutla, belki Türk toplumu olarak, çok zayıf ihtimal olsa da, bizi de yönlendirir umuduyla, belki karbon salınımlarımızı frenleme bilincine ulaşırız umuduyla…
Ne dersiniz, frene basar mıyız?

EKOHABER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?