USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursaya bir OSB daha

26-01-2016

Bursa bir sanayi merkezi ve kentimizde sanayi faaliyetleri gün geçtikçe yoğunlaşıyor. Buna bağlı olarak yeni sanayi bölgelerinin kurulması talep ediliyor. İlimizde tekstil, makine, otomotiv, gıda, kimya, deri v.b. sektörlerin ağırlıklı olarak üretim yaptığı sanayi bölgelerinin bir eksiği vardır.
Üretim demek enerji, hammadde tüketimi, atık üretimi demektir. Oluşan atığın lojistiğinin ve bertarafının yapılması gerekmektedir.
Atık geri dönüşümü, geri kazanımı ve bertarafı alanında yatırım yapmak isteyen birçok müteşebbisin olduğu biliniyor. Ancak bu girişimlerin mesafe almada sıkıntı yaşadığı bir gerçek. Atıkların ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak yatırımlara yer bulunamamakta. Ne organize sanayi bölgeleri ne de sanayiye ayrılmış alanlarda bu işlemlerin yapılmasına izin verilmiyor. Kimse yanı başında atık işleyen bir tesis olmasını istemiyor.
Bu eğilim Bursa nın atık sorunun çözümüne yardımcı olmuyor.
Gelinen noktada bir ihtiyaç ortaya çıkmaktadır; çevre teknolojileri organize sanayi bölgesi.
Çevre teknolojilerini içeren bu faaliyetler için bir ihtisas sanayi bölgesi kurulmasıyla hem sanayinin önü açılacak hem de sağlıklı bir kente hedefinde önemli bir mesafe alınacaktır.
Kent yöneticilerine uzun zamandır bu ihtiyaç iletilmiş olsa da ifade edilen sanayi bölgesinin hayata geçmesinde mesafe alınabilmiş değildir.
Sıkıntılı olarak değerlendirilen bu alanda kimse insiyatif almak istememektedir. Hal böyle olunca Bursa için önemli olan, atıkların bertarafının bir disiplin altında sağlanması gereksinimi çözümsüz kalmaktadır.
Bursa nın bugün atıkların toplanıp, bertaraf edileceği veya geri kazanılacağı bir sanayi bölgesine ihtiyacı vardır.

EKOHABER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?