USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ar-Ge reform paketi

19-01-2016

Bizzat başbakan tarafından açıklanan Ar-Ge ve Tasarım Destek Projesine önce maddeler halinde kısa kısa bakalım.
1. Tasarım merkezleri kurularak Ar-Ge merkezlerine sağlanan destek ve muafiyetlerinden yararlanılacak.
2. Ar-Ge ve tasarımı siparişle yapanlar da desteklenecek.
3. Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli en az 30 personel sayısı 15e düşürülecek.
4. Ar-Ge merkezlerinde temel meslek birimleri konuşlandıranlara iki yıllığına devlet destek verecek.
5. Firmaların ortak proje yapmaları desteklenerek burada çalışan danışmanların yanı sıra, dışarıdan destek verenlere her türlü vergi indirimleri yapılacak.
6. Ar-Ge yenilik ve tasarım projeleri kapsamında yurtdışından getirilecek mallara, malzemelere gümrük istisnaları sağlanacak.
7. Öncelik ve stratejik sektörler olan biyoteknoloji nanoteknoloji, uzay ve havacılık vs. merkez odak Ar-Ge yapıları destek olarak tesis edilecek ve desteklenecek.
8. Teknoloji geliştirme ve Ar-Ge tasarım merkezlerinde çalışan personelin projelerle ve lisansüstü eğitim ile dışarıda geçirmeleri gereken süreler muafiyet kapsamına alınacak.
9.Teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan ve tekno girişim sermayesi ile kurulan firmalara vergi indirimleri ve kolaylıklar getirilecek.
10.Yenilikçi fikirleri üretime dönüştürmeyi desteklemeyi amaçlanan bu kişilerin ilk işleri kurması esnasında verilen hibe tutarı 500 bin TLye kadar çıkartılabilecek.
11. Bilişim sektöründeki firmaların güvenli ve kaliteli yazılımlar geliştirmelerini sağlamaya yönelik standart belirleme ve yetkilendirme sistemi oluşturulacak.
12.Üniversite sanayi işbirliği faaliyetlerinde bulunan öğretim üyelerinin bu faaliyetlerden dolayı elde ettikleri gelirlerden gelir vergisi kesintisi yapılmayacak sadece yüzde 15 döner sermaye kesintisi alınabilecek.
Bu paketin amacı teknolojik üretim, nitelikli kalkınma ve ekonomi. Ayrıca ihracatta birim fiyatlarının yükseltilmesi. Burada iş müteşebbise ve en önemli ayağı da iş birliği yapacak bilim adamlarına düşüyor.
Bana göre incelenmesi gereken ve bir tarafından başlanılması gereken bir proje.
Bu paket hazırlanırken bir önceki desteklerde atlanılan unsurlar da ele alınarak daha iyi hale getirilmiş.
Ben sadece okuduğumu anlayarak yazmaya ve dikkat çekmeye çalıştım. Paket tam anlamı ile okunduğunda çok daha fazla detayları ve özendirici özellikleri görülecektir.
Saygılarımla

EKOHABER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?