USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Günal Baylan

İşadamı, E.S.C. Tekstil yönetim kurulu başkanı

05-11-2015

Babası ve amcasına ait olan, Aktar Hüsam Mahallesi’ndeki Hatas Cetvel Fabrikası’nda, ilkokuldan lise bitinceye kadar, boş vakitlerimde ve yaz aylarında çalıştı. Lise bitince üniversite eğitimi için beş yıl İstanbul’da kaldı. Sonra dört ay süreyle Erzincan 59. Topçu Tugayı'nda vatani görevini yaptı. Üniversitede inşaat mühendisliği eğitimi aldı. Daha ilk derste bir öğretim üyesi; “Öğretime başlıyorsunuz ama şu anda mezun olmuş bin 500 kadar inşaat mühendisi iş bekliyor. Umarım siz de iş bekleyen mühendisler grubuna dahil olmazsınız” demişti. İnşaat sektörünün o dönemdeki iç açıcı olmayan durumu ve belki de öğretim üyesinin uyarısını dikkate alarak, farklı bir alana yönelmesi gerektiğini düşündü. Tekstili seçmesinde, arkadaş çevresi ve bu sektörün Bursa'da yaygın olması etken oldu. Meslekteki ilk yılları, işi öğrenmek, daha çok da mücadeleyle geçti.

Baba mesleği, “Hatas” markasıyla cetvel üretmekti. Ancak kendisi arkadaşların da tavsiye ve teşvikiyle yorgancıların kullandığı “saten” üretimine başladı. Daha sonra gömleklik kumaş, bluz, konfeksiyona hitap eden çamaşırlık kumaş ve çeyizciliğe yönelik kumaş üretimini sürdürdü.

Japonya ve Güney Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinin Türk pazarına ucuz fiyatla girmiş olması, herkes gibi onu da zorluyordu. Bu nedenle döşemelik ve perdelik kumaş üretimine girme kararı aldı. O tarihlerde otomatik tezgahların Türkiye’ye girişi başlamıştı. Altı armürlü makineyle üretime başladı. Makine sayısı sonra 12'ye çıktı. İşlerin de gelişmesiyle birlikte 30 adet jakarlı tezgaha ulaştı. 1989- 1990’lı yıllarda ev tekstilinde, döşemelik kumaş üretimine başladı. İlk yıllarda armürlü tezgahlarla devam eden üretim, 1994 sonrası jakarlı otomatik dokuma makinelerin alımıyla, iplik boyalı malların üretimine dönüştü. İplik boyalı kumaşların üretimi, kalite-kontrol açısından daha az problemliydi. Dokuma öncesi yapılan renk kontrolü ile hata oranını asgariye indirildi.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapan E.S.C Tekstil- Tokbay Tekstil ve Bursa Serbest Bölge'de bulunan E.S.C Dış Ticaret adlı firmaları, 40’a yakın ülkede 200'ün üzerinde müşteriye “Rass” markasıyla hizmet veriyor. Ayrıca İstanbul-Kalamış'ta bulunan şube vasıtasıyla da iç piyasada mobilya sektörüne hitap ediyor.