USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Prusias'tan Bursa'ya kısa bir yolculuk

Bursa kentinin tarihine bir göz attığımızda Bursa ve civarında M.Ö. 4000'li yıllardan itibaren çeşitli yerleşimlerin olduğunu görüyoruz. Fakat yöreye ait kesin bilgiler M.Ö. 700'lere dayanıyor. Homeros bölgeden Mysia olarak söz etmektedir. Günümüzde Bursa yöresinde Mysia yerleşmelerini anımsatan iki köy bulunuyor. Bunlar Misi(Gümüştepe) ve Misebolu.

22-02-2016

Tarihi coğrafyada bölgeye Phrygia da deniliyor. M.Ö. 700'lerde Skyth'lerden kaçan Kimmer'lerin Phrygia devletini yıktıkları bilinmektedir. Bursa adı, bu şehri kuran Bithynia Kralı Prusias'tan geliyor. M.Ö. 700'de bu bölgeye göç eden Bityn'ler buraya Bithynia adını verir. M.Ö. 185'te Kartaca’nın yetiştirdiği büyük generallerden Hannibal'in Kral I. Prusias'a Prusias ve Olympus kentinin kurulmasını örgütlediği bilinmektedir. Prusias adı zamanla Prusa, sonra da Bursa'ya dönüşmüştür. M.Ö. 74'te Roma İmparatorluğumun egemenliğine geçen Bithynia, Roma'dan gönderilen Proconsul(Eyalet Valisi)'lerce yönetilen bir Asya Eyaleti haline gelmiştir. Bursa M.S. 385-1326 yılları arasında ise Bizans dönemini yaşar. M.S. 555'lerde bölgede ipek üretimine başlanır ve doğal sıcak sulu kaplıcaların ortaya çıkması ile küçük bir kaplıca kenti kurulur.

Prusa (Bursa) 1204-1261 yılları arasında Nikaia(lznik)'ya bağlı, genelde kale içinde kalmış, fazla büyüyememiştir. Selçuklu Imparatorluğu'nun zayıflayıp dağılmaya başlamasıyla kurulan Anadolu beylikleri içinde zamanla gelişen Osmanlı Beyliği çevredeki Tekfurların arazilerini de alarak güçlenir. Bursa 1307 yılında Osman Bey tarafından kuşatılır, uzun süren kuşatmadan sonra 6 Nisan 1326'da Osman Bey'in oğlu Orhan Bey kenti zapteder. 1335 yılında başkent Bursa'ya taşınır ve kentte büyük imar hareketi başlatılır.

OsmanlIlar Bursa'yı aldıklarında kent sadece hisar içinden ibaretken, Orhan Gazi şehri hisarın dışına çıkararak Orhan Gazi Külliyesi'ni kurdurur. Surlar dışında mevcut yerleşmeye yakın, hâkim noktalarda cami, hamam, imarethane, darüşşifa, medrese gibi kamu yapıları inşa edilerek bu küllıyelerin çevrelerinde konut alanları yaratılmış ve böylece bir yerleşme geleneği başlamıştır. I. Murad Hüdavendigar zamanında (1363) başkent Edirne'ye taşınmıştır. II. Fatih Mehmed'in İstanbul'u fethetmesinden sonra ise Bursa'nın faal rolü son bulur ve yönetim merkezi niteliğini kaybeder.

Bursa birçok niteliği içinde barındıran bir kenttir. Tarihi yapısı, kış ve termal turizmi ile bir turizm kenti, kendine yeşil adını veren tarıma elverişli alanları ile bir tarım kenti ve ülkemiz sanayisi içinde önemli yer tutan bir sanayi kentidir.

Tarihsel süreç içinde ülkemiz tekstilinin temelini oluşturan ipekçilik konusunda Osmanlı'nın Bilecik ile birlikte iki kentinden birisi olan Bursa, Cumhuriyet dönemi ile birlikte sanayileşme sürecindeki lokomotif illerden biri olmuştur.

Ülkemizin ilk suni ipek ve yün kamgam fabrikaları olan Gemlik Sunğpek ve Merinos fabrikaları Bursa'da kurulmuştur. Tekstilin yanı sıra 60'lı yılların sonunda Tofaş ve 70'li yılların başında Oyak Renault'nun kuruluşu ile başlayan Bursa otomotiv macerası kenti adeta bir otomotiv üretim merkezine dönüştürmüştür. Bu ana sanayilere tedarikçi olarak hizmet veren yüzlerce şirket kısa bir sürede doğmuş ve 90'lı yılların sonunda Karsan'ın da ana sanayiye eklenmesiyle Bursa deyim yerindeyse küçük bir Detroit'e dönüşmüştür.

Tekstilde iplik, dokuma, boya alanındaki gelişmeler özellikle ev tekstili konusunda Bursa'nın ülke çapında liderliğe soyunuşuna yol açarken, hazır giyim dalında da dünya markalarına üretim yapan dev şirketlerin doğmasına neden olmuştur.

Murat Kuter