USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Osmanlı döneminde Bursa'da spor

Bursa’da bir asır öncesinde yaygın olan dört önemli spor vardı. Cumhuriyete kadar da Bursa’nın en önemli spor alanı Atıcılar’dı. Burada ok atışları ve at yarışları başta olmak üzere güreş vb. gibi sporlar yapılmaktaydı. Bu alan, Bursalıların Orhan Gazi döneminden beri kullandığı bir spor alanıydı.

25-02-2016

Bursa’da yapılan ilk modern spor yarışmalarının bisiklet olduğunu görmekteyiz. 1 Eylül-13 Ekim 1906 tarihinde yapılan Bursa Ma’mûlât ve Mahsûlât Sergisi sırasında geleneksel sporların dışında ilk kez bisiklet yarışları yapılmıştı. Bu yarışçılardan ancak bir-kaçının Bursalı olduğunu söyleyebiliriz. Yarışmacıların çoğu dışarıdan gelmişti.

Örgütlenme özgürlüğü sporda kulüpleşmeyi etkileşmişti. İki-üç kişinin bir arada top-lanmasının tehlikeli olduğu Abdülhamit döneminde Bursalıların örgütlenerek spor dernekleri kurması olası değildi. Bu neden-le spor etkinlikleri son derece örgütsüz ve düzensiz bir biçimde yapılıyordu. Gençlerin spor yapma olanakları son derece kısıtlıydı. Ancak bazı özel günlerde spor yapabilme olanağı vardı.

Raif Kaplanoğlu