USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Nilüfer Hatun (Geçit) Köprüsü

Evliya Çelebi’nin “Nilüfer nehri, bahar mevsiminde asla geçit vermez, şâhrâh üzerinde metin bir köprü vardır ki her tâkı kavs-ı kuzahtan nişan verir.

12-02-2016

Bilecik tekfurunun nişanlısı iken Osman Gazi tarafından esir edilerek, şehzadesi Orhan Gazi’ye tezvic edilen ve Nilüfer hatun adına inşa edilmiştir” dediği köprü, Bursa-Mudanya yolunda ve Geçit köyünün doğusunda bulunduğundan, Geçit köprüsü olarak bilinir. Köprünün boyu 53.40 m., genişliği ise 5.25 m. dir. Suyun yatağında sivri kemerli dört gözü vardır, sonradan Nilüfer suyunun yatağı dolup etrafa yayılınca münhanî bir planda, tuğladan, dört adet tahliye gözü daha eklenmiştir. Esas kemerler ve köprü yüzü kesme taştandır, batıdaki son göz yıkılmış ve tuğla ile yenilenmiştir. Korkulukları da kalın, kesme köfeki taşındandır. Günümüzdeki Bursa-Mudanya yolu güzergâh değiştirdiğinden, köprü 200 m. kadar uzakta kalmıştır.

1303 yılına ait (Miladi 1887/88) Hüdavendigâr Vilâyeti sâlnâmesinde şu bilgi yer alır: “Geçit köprüsü, Mudanya’dan Konya hududuna kadar giden caddenin mebdeinde olup Ankara, Konya, Karahisar, Kütahya, Ertuğrul ve Bursa sancaklarından Dersaadet’e gelip giden yolcular gibi İzmir, Halep ve Bağdat vilayetleri postalarının da güzergâhı imiş, ahşap köprü her sene yenilenerek fazla masraflı olunca, kârgir olarak inşa edilmeye başlanmıştır. Binası üç sene süren köprünün, temelinden korkuluklarına kadar yonma köfeki taşı ve yekpare taşlardan 24 m. aydınlığında ve 10 m. irtifaında, arzı 7 zira (5.25 m.) ve tulı 35 zira-ı i’şârî (26.25 cm.) dir. Nilüfer Hatun’un diğer köprüsünden 1 saat mesafededir”. Bu bilgiden, köprünün ilk yapıldığında ahşaptan inşa edildiği, Sultan II. Abdülhamit zamanında da bugünkü halini aldığı anlaşılmaktadır. 1851 ve 1920 tarihlerinde esaslı tamirler görmüştür. 

Raif Kaplanoğlu