USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İsmail Hakkı Sezgin

Sezgin Yeminli Mali Müşavirlik kurucusu

06-11-2015

1936 yılında Mudanya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Mudanya’da tamamladıktan sonra lise eğitimi için 1951 yılında Bursa Erkek Lisesi’ne girdi. Mezun oluncaya kadar, futbolla da çok yakından ilgilendi ve Bursaspor’u kuran kulüplerden olan Akınspor’un kaleciliğini yaptı. Kalecilikten kazandığı parayla okudu. Liseyi bitirdikten sonra da İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne kaydoldu. Üniversite eğitimi boyunca da, 1960 yılına kadar hem okudu hem de muhasebecilik yaptı. İhtilal yılı 1960’da askerliğini yedek subay olarak Tuzla Uçaksavar Okulu’nda ifa etti.

Askerliğini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme Endüstrisi Bölümü’ne kaydoldu. O sırada yabancı bir şirketin muhasebe müdürlüğünü de yapıyordu. 1964 yılında Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanlığı imtihanını kazanarak hesap uzmanlığı görevine başladı.

1975- 76 yıllarında, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in talimatıyla İngiltere, Belçika ve Almanya’ya, KDV sisteminin Türkiye’ye uyarlanması konusunda çalışmalar yapmak üzere gönderilen 10 kişilik ekibin içinde yer aldı. İngiltere’de KDV üzerine ihtisas yaptı. Gönderdiği rapor, Demirel döneminde Meclis’ten geçmedi, ancak Turgut Özal döneminde hazırladığı raporlardan faydalanılarak Türkiye’de KDV uygulamasına geçildi. Bu kanun ana hatlarıyla halen uygulanıyor.

Hesap Uzmanları Kurulu’ndayken 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1980 yılında ise Baş Hesap Uzmanı olarak Kurul’dan ayrıldı ve Bursa’da yeminli mali müşavirlik ile avukatlığa başladı. Bursa’da, Büyükşehir Belediyesi ve BTSO dahil pek çok kurum-kuruluş ile kentin önde gelen sanayici-işadamlarının hem danışmanlığını hem de avukatlığını yaptı.

Bursa’ya geldiği ilk zamanlarda kentte tüm şirketler “kolektif” idi, bunların önemli bir kısmını “anonim şirket”e çevirdi. Bu arada şirketlerin KDV ile entegrasyonunu sağladı. Sanayicilere, yatırım teşviklerinden nasıl faydalanabileceklerini öğreterek Bursa’da “sanayi patlamasına” neden oldu.