USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bilinen İlk Osmanlı Parası Bursa'da Basıldı

Osmanlı Devleti'nin ilk zamanlarından itibaren bastırılan ve kullanılan gümüş para birimine Akçe/Akça denirdi.

23-03-2016

İlk sikkede gümüşten imal edildiği için ak; beyaz, temiz, parlak para manasında akçe denilmiştir. İlk zamanlar gümüş para manasında kullanılan akçe on beşinci yüzyıldan sonra gerçek manada Osmanlı parası karşılığı olarak kullanılmıştır. Osmanlı para birimi olan 'Akçe-i Osman' adıyla kullanıldığı gibi, padişahların zamanlarına göre değişik isimler almıştır. Osmanlı Devleti'nın kuruluş yıllarında Selçuklular veya diğer devletler tarafından bastırılan çeşitli paralar kullanılmaktadır, ilk Osmanlı sikkesini ise Osman Gazi'nin bastırdığı rivayet edilmiştir. Bu gümüş para, 15 mm. çapında ve 0,68 gr. ağırlığındadır. Basıldığı yer ve tarih belli olmayan bu paranın yüzünde "Darebe Osman bin Ertuğrul" ibaresi yazılıdır.

Bugün bir örneği müzelerde bulunan en eski Osmanlı akçesi ise ikinci Osmanlı padişahı Orhan Gazi zamanında çıkmıştır. Orhan Gazi devrine ait bu en eski akçe 1327 (H.727) tarihinde Bursa'da bastırılmıştır. Bu Osmanlı akçesinin bir tarafında "La ilahe illallah Muhammedün resûlullah" ibaresiyle, etrafında, Ebû Bekr, Ömer, Osman, Ali'nin isimleri yer almaktadır. Diğer tarafında ise, Orhan bin Osman ve basıldığı yeri gösteren Bursa ismi, altında ise Orhan Gazi'nin beyliğe geçişinin üçüncü senesini işaret eden siyakat rakamı ile üç sayısı ve kenarlarında da paranın basıldığı yıl 727 ile OsmanlIların mensup oldukları Kayı boyunun damgası vardır.

1327 yılında Bursa darphanesinde bastırılan ve buğun elde mevcut olan bu Osmanlı akçesinin OsmanlI’nın bir devlet haline dönüşmesindeki önemli noktalardan biri olarak değerlendirilmektedir.

Murat Kuter