USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Aşçı Fok

Aşçı Fok
13-05-2016

Nurdan Çakır Tezgin, nam-ı diğer Aşçı Fok 1959 yılında Muğla Bozburun’da doğdu. Bursa Necatibey Kız Meslek Lisesi’nin Resim Bölümü’nü bitirdi. Uzun yıllar tekstil desinatörlüğü yaptı. Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Emin İlter Atölyesi’nde resim çalıştı. Pek çok karma resim sergisine katıldı. Bozburun’daki kişisel sergisinde aldığı Paris daveti seyahati, resim sanatına yaklaşımını değiştirmesine neden oldu. Yurda döndüğünde, Bursa Uludağ yolundaki Türkiye’nin ilk Enstalasyon Evi Siyaz’ı kurdu. “Siyah bir noktadan beyaza geçişte grinin adlandırılmamış adıdır Siyaz” düsturuyla oluşturduğu Siyaz Felsefesini, kültür ve sanatın mekansal varlığına dönüştürürken 90’lı yıllarda Türkiye’de bir ilke imza atmış oldu.

İran ve Pakistan üzerinden Hindistan’a karadan yaptığı uzun yolculuk anılarını 2000’li yılların başında Amatörce Edebiyat.com internet sitesinde yayımladı. Yazma serüvenini Berfin Bahar, Söylem, Politika, Zeytin Dergisi ve Cumhuriyet Ege, Olay, Aşçı Fok.com ve Foça Foça.com başta olmak üzere pek çok yerel gazete ve internet sitelerindeki yazılarıyla perçinledi. Yerel beslenme ve ekoloji odaklı pek çok workshop ve jüri üyelikleri ile TV programları ve festivallere katıldı.

2013 yılında “Yaşça Hoşça Aşçı Fok’ça Foça Mutfağı" isimli kitabı, 2016 Ocak ayında “Dur biraz oturayım” isimli öykü kitabı yayımlandı. Halen, Kazdağı ve Edremit Körfez Bölgesi’nde beslenme ve yaşam biçimleri üzerine araştırmalarını sürdürmekte, bununla beraber Bursa.com internet sitesinin yeme içme köşesini hazırlamakta.