USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Uyuşturucu baronu hapisten kaçtı

Meksikalı uyuşturucu çetesi lideri Joaquin ‘El Chapo’ (bücür) Guzman, yine hapishaneden kaçtı. Bir önceki kaçışı 8 yıl süren Guzman, bu sefer hapishanede 1,5 yıl tutulabildi.

Uyuşturucu baronu hapisten kaçtı
12-07-2015 22:54
Google News

Meksika'nın Ulusal Güvenlik Komisyonu, yaptığı açıklamada, Guzman'ın en son Cumartesi gecesi Altiplano hapishanesinde duşta görüldüğünü söyledi.

Yetkililer, Guzman'ın kaçışının Mexico City yakınındaki Altiplano cezaevinde, hücresi kontrol edilince farkedildiğini söylüyorlar. Bir arama işlemi başlatıldı ve yakındaki Toluca havaalanında uçuşlar askıya alındı.

Guzman ABD'ye büyük miktarlarda uyuşturucu sokan Sinaloa kartelinin lideri.2014 yılında yeniden yakalanması Meksika hükümeti için bir zafer olarak nitelendirilmişti.

GEÇEN YIL YAKALANMIŞTI

Yaklaşık 1 milyar dolar mal varlığıyla Forbes dergisinin 'dünyanın en zenginleri listesine' giren Guzman, 10 yıldan uzun bir süre adaletten kaçtı. Bu durum, geçen yıl memleketi Sinaloa'da yakalanmasıyla son buldu.

Dünyanın en acımasız uyuşturucu tacirlerin çıktığı Meksika'da Joaquin Guzman Loera, diğer kaçakçıların arasında öne çıkan bir isim.

Meksika'daki uyuşturucu kartellerini inceleyen El Narco adlı kitabın yazarı Ioan Grillo, "Bücür Guzman'ın, yakın tarihimizin en çok bilinen uyuşturucu kaçakçısı olduğunu düşünüyorum" diyor.

Meksika'nın önde gelen dergilerinden Proceso, Guzman'i "Küreselleşen uyuşturucu kaçakçılığının dinamizminden en çok faydalanan mafya babası" olarak tanımlıyor.

KÜRESEL UYUŞTURUCU AĞI

Guzman, 1970'lerde uyuşturucu kaçakçılığına başladığı zamanlarda, patronlarının kendisine daha büyük miktarlarda uyuşturucuyu idare etmesi için yetki tanımaları konusunda ısrar edince Guadalajara Karteli içinde hızla yükseldi.

Biyografi yazarları Guzman'ın uyuşturucuyu kuzeye kaçırmak için yaratıcı yollar keşfettiğini söylüyor.
Guzman'in Snaloa Karteli'nin kolları bugün Avrupa, Asya ve Latin Amerika'ya kadar uzanıyor.
Diğer ülkelerdeki uyuşturucu şebekeleri de kendilerini suç dünyasında ağırlığı olan Guzman Loera ismi ve Guzman'in karteliyle ilişkilendirme çabasına girdi.

Guzman'a, kendisine bağlı kartel üyelerinin yanı sıra Sinaloa, Durango ve Chihuahua'daki şebekeler de sadakatlerini gösterdi.

Daha önce tutuklu olduğu cezaevinden 2001 yılında kaçan Guzman'ın yeniden demir parmaklıklar ardına gönderilmesi, Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto için büyük bir başarı olarak görülmüştü.


ONUN İÇİN ŞARKI YAZILDI

“Ayaklarından kafasına kadar kısa. Ama kafasından göğe kadar da, büyüklerin en büyüğü derdim. Kim bundan şüphe duyabilir ki?”

Bu sözler, Meksika’nın en zengin uyuşturucu baronu ‘El Chapo’ yani Bücür lakaplı Guzman için yazılan ve ülkede ‘narco-corrido’ olarak bilinen şarkılardan birine ait.

Guzman’in ülkenin batısındaki Sinaloa eyaletine bağlı memleketi Badiraguato’da düzenlenen şenliklerde söylenen bu şarkının sözleri, dünyanın en çok aranan uyuşturucu kaçakçısına duyulan hayranlık, korku ve saygıyı özetliyor.
Ufak tefek boyu, zenginliği ve kadınları… Hakkındaki hikâyeler şehir efsaneleri gibi…

Meksika’daki uyuşturucu kartellerini inceleyen El Narco adlı kitabın yazarı Ioan Grillo, “Bücür Guzman’ın, yakın tarihimizin en çok bilinen uyuşturucu kaçakçısı olduğunu düşünüyorum” diyor.

“Guzman 1980’lerde yanında çalıştığı dönemin en büyük uyuşturucu taciri Miguel Angel Felix Gallardo’dan bile iyi biliniyor. Bücür Guzman son altı veya yedi yılda daha da ileriye gidip dünyanın en çok tanınan uyuşturucu kaçakçısı ve günümüzün en ünlü savaş beyi oldu.”

ÇİFTİ OĞLUYDU, BARON OLDU

Peki eğitimsiz bir çiftçi çocuğu olan Bücür Guzman, nasıl oldu da, ABD’ye yasadışı kokain, eroin ve esrar akışını elinde bulunduran bir uyuşturucu baronuna dönüştü?

Meksika’nın önde gelen dergilerinden Proceso, Guzman’i “Küreselleşen uyuşturucu kaçakçılığının dinamizminden en çok faydalanan mafya babası” olarak tanımlıyor.

Guzman, 1970’lerde uyuşturucu kaçakçılığı işine başladığı zamanlarda, patronlarının kendisine daha büyük miktarlarda uyuşturucuyu idare etmesi için yetki tanımaları konusunda ısrar edince Guadalajara Karteli içinde hızla yükseldi.

Biyografi yazarları Guzman’in uyuşturucuyu kuzeye kaçırmak için yaratıcı yollar keşfettiğini söylüyor.
Bücür Guzman uluslararası sahada da büyük düşünen bir isimdi.

Guzman’in Snaloa Karteli’nin kolları bugün Avrupa, Asya ve Latin Amerika’ya kadar uzanıyor.

Ioan Grillo, Guzman’i uyuşturucu baronu olarak özel kılanın yalnızca küreselleşen uyuşturucu dünyasında ‘açıkgöz’ olmasıyla açıklanamayacağını söylüyor.

“Uyuşturucu kaçakçılığı her zaman ortak, toplu bir çaba olmuştur. Yalnızca tek bir adamın tüm uyuşturucuları kaçırması değil mesele.”

“Sinaloa Karteli bünyesinde yüzlerce, binlerce kişi ABD’nin uyuşturucu pazarına girme, Kolombiyalıların sattığı kokain fiyatlarını düşürme, eroin ve esrar ticaretini artırmak için kristal meth (metamfetamin) satışında başarılı oldu.”

HAKKINDAKİ EFSANELER ÇEŞİTLİ

Grillo, Bücür Guzman’in başarısının faydacı tutumundan kaynaklandığını söylüyor.
null

“Şiddete başvurarak yukarılara tırmanması, kendisine yönelik şiddetten de başarıyla kaçması ve kendi hakkında efsaneler yaratması… Tüm bunlar onu, Latin Amerika çevresinde tanınmasını sağlayan kült bir isim haline getirdi.”
Diğer ülkelerdeki uyuşturucu şebekeleri de kendilerini suç dünyasında ağırlığı olan Guzman Loera ismi ve Guzman’in karteliyle ilişkilendirme çabasına girdi.

Guzman’e, kendisine bağlı kartel üyelerinin yanı sıra Sinaloa, Durango ve Chihuahua’daki şebekeler de sadakatlerini gösterdi.

Grillo, Bücür Guzman hakkındaki hikâyelerin yanıltıcı olabileceğini söylüyor.
“Bazen efsaneler, Guzman hakkındaki gerçekleri yansıtmıyor. Örneğin, hiçbir zaman Meksika’nın kuzey doğusundaki Tamaulipas’ın kontrolünü eline geçiremedi ve ülke çapında düşmanlarıyla mücadele etmeye devam ediyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35