USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tayland fahri konsolosu "Bu bir protesto değil"

Tayland'ın İstanbul Fahri Başkonsolosu Refik Gökçek, dün gece konsolosluk binasına yapılan saldırının yanlış olduğunu belirterek, "Bu bir protesto değil içeriye girilerek haneye tecavüz edilerek zarar verilen bir olaydır. Bu bakımdan çok üzgünüz ve kırgınız. Maddi zarar hiç önemli değil hepsi yerine getirilir, Allah'tan cana zarar gelmedi akvaryumdaki balıklarımız dışında" dedi.

Tayland fahri konsolosu
09-07-2015 16:58
Google News

Tayland'da bekletilen 200 Doğu Türkistanlı'nın Çin'e iade edileceği gerekçesiyle dün akşam bir grubun saldırısına uğrayan Şişli'deki Tayland Krallığı İstanbul Fahri Başkonsolosluğu binasında hasar tespiti ve onarım çalışmaları başladı. Bütün bilgisayarların kırıldığı, pencere camlarından duvardaki resim çerçevelerine kadar zarar gören konsolosluk binasında bulunan büyük bir akvaryumun da dün akşam saldırganların hedefi olduğu görüldü. Saldırganlar tarafından camı patlatılan akvaryumdaki balıkların tamamının öldüğü öğrenildi.

BÖYLE BİR SALDIRI ANCAK KENDİ KENDİMİZE ZARAR VERİR

Sabah saatlerinden itibaren olayın meydana geldiği Şişli Kore Şehitleri Caddesi, Mithat Ünlü Sokakta bulunan konsolosluk binasında görevliler tarafından temizlik çalışması başladı. İş ziyareti için yurtdışında bulunan Tayland'ın İstanbul Fahri Başkonsolosu Refik Gökçek, Türkiye döndükten sonra ilk olarak olay yerine gelerek binada incelemelerde bulundu. Basın mensuplarının yaşanan olayla ilgili sorularını yanıtlayan Refik Gökçek, tepkinin yanlış olduğunu ve saldırının Türkiye'ye zarar verdiğini söyledi. 2000 yılından beri fahri başkonsolosluk görevini yürüttüğünü belirten Gökçek, "Burası Tayland'ın İstanbul Fahri Konsolosluğu ve bende hem Türk hem de müslüman olarak buranın Başkonsolosuyum. Böyle bir saldırının yapılmış olması ancak kendi kendimize zarar verdiğimiz anlamına gelir. Bu saldırının ne Çin'e ne de Tayland'a karalarının değiştirme anlamında bir faydası olacağını düşünmüyorum. Bu bir protesto değil içeriye girilerek, haneye tecavüz edilerek zarar verilen bir olaydır. Bu bakımdan çok üzgünüz ve kırgınız. Maddi zarar hiç önemli değil hepsi yerine getirilir, Allah'tan cana zarar gelmedi akvaryumdaki balıklarımız dışında" diye konuştu.

"AKVARYUMUN CAMINI PATLATMIŞLAR"

Olayın meydana geldiği sırada Suudi Arabistan'da olduğunu ifade eden Refik Gökçek, arkadaşlarının kendisini telefon ile arayarak durumu bildirdiğini söyledi. Gökçek, "Tüm bilgisayarlarımız, mobilya zarar gördü. Cam, çerçeve kırıldı. Bir akvaryumumuz vardı, onu bile camını patlatmışlar. Yağlı boya güzel bir Atatürk resmimiz vardı onu yırtmışlar. Hatta banyodaki duşakabinlere kadar kırmışlar. Maddi zarar dışında çok şükür birşey yok" dedi.

"EMNİYET KORUMA VERMEYİ TEKLİF ETTİ ANCAK KABUL ETMEDİM"

Konsolosluğun bulunduğu dairenin diğer bir yarısının aynı zamanda sahibi olduğu inşaat firmasının ofisi olarak kullanıldığı ifade eden

Gökçek, saldırı ile aynı zamanda bir Türk şirketin zarara uğradığını dile getirdi. Gökçek, Doğu Türkistan'daki olaylar nedeniyle Türkiye'de yapılan protestolar üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından kendisinin uyarıldığını söyledi. Gökçek, "Bu protestolar ilk olarak 2 ay önce başladığında emniyetten gelerek beni uyardılar. Hatta bana yakın koruma vermek istediler ancak ben kabul etmedim. Çünkü boşu boşuna niye bir polisi işgal edeyim, böyle bir şeye ihtiyaç yok diyerek teklifi geri çevirdim. Yani ben Türküm, burası yabancı bir yer değil eğer birileri buraya gelirse ben onlara gereken şeyleri anlatabilirim diye düşündüm. Fakat dün yaşanan görüntüleri basından ve sosyal medyadan izlediğimde o insanların birşeyleri dinleyecek, anlayacak pozisyonda olmadıklarını gördüm" diye konuştu.

ŞİKAYETÇİ OLMAYACAK

Gökçek saldırganlardan şikayetçi olmayacağını belirtirken, bir soru üzerine de konsoloslukta Tayland uyruklu çalışan bir personelin olmadığını söyledi.

POLİSİN ÖNLEM ALDI

Öte yandan saldırının ardından olay yerinde polisin geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü. Konsolosluk binasının bulunduğu caddede bir TOMA'nın da beklediği görüldü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33