USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sınırda korkutan gelişme!

Suriye'de, Kilis sınırına yakın noktada Özgür Suriye Ordusu ile köylere saldıran IŞİD arasında çatışma yaşanıyor. IŞİD'in hedefindeki çoğunlu Türkmen kökenli Suriyeliler ise sınırı aşıp Türkiye'ye gelmeye başladı.

Sınırda korkutan gelişme!
02-06-2015 19:31
Google News

Bir diğer kritik gelişme ise Şanlıurfa'nın karşısındaki Telabyad kaynaklı. YPG'nin de içinde yer aldığı Burkan El Fırat Cephesi'nin IŞİD denetimindeki Tel Abyad'a yönelik geçtiğimiz hafta başlattığı operasyon devam ederken binlerce insan, Türkiye'ye geçmek için sınıra yığıldı.

İç karışıklığın sürdüğü Suriye’deki IŞİD ile muhalif gruplar Kilis sınırına yakın noktalarda birbiriyle çatışıyor. Muhalifler arasındaki çatışmaların tedirginliğe yol açtığı sınır hattındaki Kilis’te güvenlik önlemleri artırıldı.

IŞİD'E YÖNELİK KARŞI SALDIRI BAŞLATTILAR

Son yıllarda şiddet eylemleriyle adını duyuran terör örgütü IŞİD, Kilis’in karşısında bulunan Suriye’nin Halep kentinin Azez ilçesi ve bu ülkenin Türkiye’ye açılan en büyük kapılarından birisi olan Öncüpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki Es-Selame Sınır Kapısı’nı ele geçirmek için saldırı başlattı. Daha önce birkaç kez yaptığı denemelere rağmen başarılı olamayan IŞİD militanları, son günlerde sınır hattına yakın noktalardaki köylere yönelik saldırıya geçti. Halep ve Carablus yönlerinden Türkiye sınırındaki Azez’e ilerleyen IŞİD militanları güzergah üzerinde bulunan Özgür Suriye Ordusu ve El Nusra denetimindeki köylerin kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor.

Özgür Suriye Ordusu ile El Nusra güçleri de Türkiye sınırında bulunan ve lojistik açıdan stratejik öneme sahip olan Azez ve Es-Selame Sınır Kapısı’nı ele geçirmek isteyen IŞİD’e karşı ortak hareket etmeye başladı. Muhalif gruplar, kendi denetimindeki köylere saldırarak Azez’e ilerleyen IŞİD militanlarına karşı çatışma başlattı. IŞİD militanlarının Kilis sınırındaki Suriye’nin Soran, Savran, Bilid ve Bulgarat köylerini ele geçirmesinin ardından; ÖSO ve El Nusra güçlerini birleştirerek karşılık vermeye başladı.

SESLER TÜRKİYE'DEN DUYULUYOR

Türkiye sınırına yakın noktada muhalif gruplar ile IŞİD militanları arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, sık sık duyulan patlama ve silah sesleri duyulmaya başladı. Kilis’in köylerinde yaşayanları tedirgin eden çatışmalar sırasında meydana gelen patlamaların ardından yükselen dumanlar Türkiye tarafından da net şekilde görülüyor.

HALEP VE İDLİP’DEN MUHALİFLERE DESTEK GELDİ

Öte yandan IŞİD’ın köylere saldırarak Azez’e doğru ilerlediğinin bildirilmesi üzerine İdlip ve Halep’ten ÖSO ve El Nusra güçlerine takviye güçlerin geldiği bildirildi. Son iki gündür yaşanan çatışmaların ardından İdlib ve Halep’ten 350 kişilik silahlı gücün, Azez’e ulaştığı ve IŞİD’e karşı mücadele ettiği bildirildi.

TÜRKİYE’YE KAÇIYORLAR

Öte yandan IŞİD’in hedefindeki köylerde yaşayan çoğunluğu Türkmen kökenli Suriyeliler de çatışmaların ardından sınırı aşarak Türkiye’ye gelmeye başladı. Mayınlı bölgelerden kaçarak Türkiye’ye sığınan Türkmenler, can güvenliklerinin kalmadığını ifade ederken, köylerine saldıran IŞİD militanlarının kendilerini saflarına katılmaya zorladığı iddiasında bulundu.

ÖNLEMLER ARTIRILDI

Suriye’de son zamanlarda çatışmaların yoğunlaşmasının ardından Türkiye sınırındaki önlemler de artırıldı. Çatışmaların yoğunlaştığı bölgeler ile sınırın kritik noktalarında zırhlı araçlarla önlemler en üst düzeye çıkarılırken, Suriye tarafındaki gelişmeler yakından takip edilmeye başladı.

TELABYAD'DAKİ ÇATIŞMA

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre IŞİD'in denetiminde bulunan Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi karşısındaki Tel Abyad ilçesine yönelik YPG ve Burkan El Fırat Cephesi tarafından Rojava'nın Serêkaniyê kentinin batısı ile Kobani'nin doğu kesiminden başlatılan operasyonda yer yer şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalara ABD desteğindeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları da destek veriyor. IŞİD'in Tel Abyad'daki stratejik noktalarına yönelik üç günden bu yana kapsamlı hava ve kara harekatı sürdürülüyor. Çatışma bölgesinden kaçan binlerce Arap, Kürt ve Türkmen Akçakale sınırına dayandı. Sınır hattına yığılan binlerce insan, Türkiye'ye geçmek için işaret bekliyor.

600 KÜRT SINIRA GELDİ

Rûdaw’a konuşan Fırat Volkanı bileşenlerinden Şems el-Şemal’in sözcüsü Bavê Leyla, “Operasyonumuz devam ediyor. Şimdi 600’den fazla Kürt, Türkiye sınırından bekliyor Türkiye’ye geçmek için. IŞİD Kürtleri Tel Abyad’dan ve köylerinden zorla çıkartıyor” dedi.

IŞİD’i Tel Abyad’da doğu, batı ve güneyden kuşattıklarını aktaran bavê Leyla, “Rakka’ya giden yollar da elimize geçti. Koalisyon güçleri havadan IŞİD mevzilerini etkili bir şekilde vuruyor. Biz de karadan iyi gidiyoruz. Merkeze 17 kilometre kaldı. 13 köyü IŞİD’den aldık. Kenti yakın zamanda kurtarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33