USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sınıra sessizlik geldi

ŞANLIURFA'nın Akçakale İlçesi'nin karşısındaki Suriye'nin Telabyad Sınır Kapısı'nın kontrolünü YPG ve ÖSO güçlerinin almasının ardından sınır hattına sessizlik geldi. IŞİD'in ayrılmasıyla sınır hattında sessizlik hakim olurken, sınırında YPG ve ÖSO, Telabyad kent merkezinde ise halen IŞİD bayrağı dalgalanıyor.

Sınıra sessizlik geldi
16-06-2015 13:33
Google News

IŞİD'in üssü konumundaki Suriye'nin Rakka kentine 90 kilometre mesafedeki Akçakale'nin komşusu Telabyad; 2012 yılında Esad rejiminden Özgür Suriye Ordusu eline, ardından değişik grupların hakimiyetine girdi ve son olarak geçen yıl Ocak ayında IŞİD'in kontrolüne geçti. IŞİD'in kontrolü ele geçirmesinin ardından güvenlik gerekçesiyle Akçakale Sınır Kapısı insan ve araç geçişlerine kapatıldı. İlçedeki kontrolü elinde tutan IŞİD militanları, geçen yıl Eylül ayında Telabyad'ın 70 kilometre batısındaki PYD denetiminde olan Kobani olarak bilinen Ayn-el Arap'ı ele geçirmek için saldırı başlattı. Ancak 4 ayı aşkın süren çatışmaların ardından IŞİD geri çekildi ve Kobani PYD denetiminde kalmaya devam etti.

YPG İLE ÖSO BİRLİKTE SALDIRDI

Türkiye sınırında Kobani'nin hakimiyetini IŞİD'e kaptırmayan PYD, ilan ettiği Cizire ile Kobani kantonu arasında denetimi dışındaki tek bölge olan Telabyad'ı ele geçirmek için geçen ay harekete geçti. PYD'nin silahlı kanadı YPG, kadın savaşçıların oluşturduğu YPJ güçlerinin bu saldırıyı, Kobani'de kendilerine destek veren Özgür Suriye Ordusu'nun kolu olan Burkan El Fırat ile birlikte başlattı. Telabyad'ın doğu ve batısından yola çıkarak güzergah üzerindeki köyleri IŞİD'den arındırarak ilerleyen PYD ve ÖSO güçlerine, koalisyon ülkelerinin savaş uçakları da hava bombardımanı ile destek verdi. Hem çatışmalar hem de hava saldırısı nedeniyle binlerce Suriyeli evini terk etti ve sınırı aşarak Türkiye'ye geçiş yaptı.

TÜRKİYE'YE KAÇAN 5 IŞİD MİLİTANI YAKALANDI

PYD ve ÖSO güçleri günler süren ilerleyişinin ardından dün akşam saatlerinde Telabyad sınırına ulaştı. Doğu bölgesinden sınırda ilerleyen silahlı güçler, akşam saatlerinde Telabyad'a sızdı ve ardından sınır kapısını ele geçirdi. Bu sırada Telabyad Sınır Kapısı'nda duran, YPG ve ÖSO güçlerinin yaklaştığını fark edince silah ve mühimmatlarını bir çanta ile Akçakale Sınır Kapısı'nın iç tarafına atan 5 IŞİD militanı, sınır tellerini aşarak Türkiye'ye kaçtı. Askerlerin gözaltına aldığı 5 kişi elleri duvara yaslanarak üzerleri arandı ve ardından gelişmeleri takip eden güvenlik güçleri ile sınır hattındaki güvenlik kameralarından çantalarını Türkiye tarafına atarak kaçan IŞİD militanları olduğu anlaşılınca gözaltına alındı. Sınır kapısında duran 5 IŞİD militanının da kaçmasının ardından buraya giren YPG ve ÖSO güçleri tek el silah sıkmadan kontrolü ele geçirdi ve Türkiye sınırından görülebilecek noktalara bayraklarını dikti.

SINIRA SESSİZLİK GELDİ

Telabyad Sınır Kapısı ile yakın noktadaki bazı mahalleleri ele geçiren YPG ve ÖSO güçleri, olası saldırı ihtimali ve bombalı tuzaklara karşı geceyi bulundukları bölgede geçirdi. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte gözlerin çevrildiği sınır hattında ise sessizliğin hakim olduğu görüldü. Telabyad Sınır Kapısı'nın bulunduğu bölgeye asılan YPG bayrağı, Akçakale Sınır Kapısı'nda asılı Türk bayrağı ve sınır hattında görevli askerler ile birlikte de görülebiliyor.

TELABYAD MERKEZİNDE IŞİD BAYRAĞI

Sınır Kapısı'nın PYD ve ÖSO güçlerinin eline geçtiği Telabyad'ın ilçe merkezindeki direkte ise büyük bir IŞİD bayrağı dalgalanmaya devam ediyor. Akçakale tarafından da görülen IŞİD bayrağının bulunduğu bölgeye henüz PYD ve ÖSO güçlerinin geçmediği, gün içerisinde bölgeye ulaşacak takviye silahlı kuvvetler ile birlikte ilçe merkezine girilerek bu bayrağın da indirileceği bildirildi.

SINIRDAKİ ÖNLEMLER EN ÜST SEVİYEDE

Dün akşam saatlerinden itibaren yaşanan haraketliliğin ardından sınır hattındaki güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Sınır tellerinin bulunduğu bölgedeki toprak setlerin seviyesi yükseltilerek olası çatışmalarda sekebilecek mermilere engel olmaya çalışırken, askerlerin siper olarak kullandığı toprak setin ardında zırhlı araçlar da bekleyişini sürdürüyor. Sınır hattında sürekli olarak zırhlı araçlarla devriye görevi yapan askerler gelişmeleri yakından takip ederken, az sayıdaki Suriyeli ise Akçakale Sınır Kapısı yakınlarında toplanarak ülkelerindeki hareketliliği izlemeyi sürdürüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33