USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Seçmene baskıda, ikna komisyonu ve anket yöntemi'

HDP'nin kurduğu ikna komisyonlarının seçmen üzerinde baskı uygulaması, diğer parti ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden oldu.

'Seçmene baskıda, ikna komisyonu ve anket yöntemi'
01-06-2015 17:22
Google News

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerinde seçmenin özgür iradesinin sandığa yansımasını engellemeye çalışan terör örgütü PKK'nın baskısı, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekti.

AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, HDP'nin kurduğu ikna komisyonlarının seçmen üzerinde baskı uyguladığını söyledi.

Özdemir, "İkna komisyonları" adıyla kurulan oluşumlarla seçmenin, hem kent merkezindeki mahallelerde hem de kırsal kesimde silah zoruyla tehdit edildiğini belirtti.

Seçmene baskı yapıldığı şekilde kendilerine sürekli bilgi geldiğine dikkati çeken Özdemir, "Özellikle kırsal kesimlerde köylerde köy köy dolaşılıp insanların bir şekilde ikna komisyonları dedikleri ama dışarıda silahlı militanların da olduğu ortamlara çekilip, 'Eğer bu seçimde HDP barajı aşmazsa, biz bunun hesabını soracağız' şeklinde tehditlerin olduğunu köylüler bize söylüyor" şeklinde konuştu. 

Seçmenin anketör gibi davranan kişilerce de tehdit edildiğini kaydeden Özdemir, şöyle devam etti:

"Hem kırsal kesimde hem mahallelerimizde ev ev dolaşılıp seçmen listeleriyle, 'Biz anket yapıyoruz, geçen seçimde siz kime oy verdiniz, bu seçimde kime vereceksiniz' şeklinde sorular sorulduğunu ve HDP’nin dışındaki herhangi bir fikir beyanında bulunanlara da 'Biz sizleri not ettik, HDP barajı aşmazsa 6-8 Ekim olaylarını yaşadınız. Biz gene sokakları darmadağın ederiz' şeklinde tehditler alındığını, esnafların tehdit edildiğini bize söylüyorlar. Ayrıca değişik kişilere de değişik anlamlarda mektuplar gönderildiği, HPG damgalı, 'Eğer sizin HDP dışında farklı bir siyasi partiye oy verdiğinizin farkına varırsak bu sonuçların karşılığında hesabı sorulacaktır' şeklinde tehditler var."

Özdemir, güvenlik güçleri ve yargının bu konuda görevini yapacağını ifade ederek, "7 Haziran’da vatandaş bu tehditlere pabuç bırakmaz ve hür iradesini sandık başına yansıtacaktır. Devlette kendi üzerine düşen görevi yapmak zorundadır, kolluk kuvvetleri, yargı kendi görevini yapacaktır, bundan eminiz. Şiddetle, şiddet eğilimli hareketlerle biz Batman’da kimseye boyun eğmeyiz" ifadesini kullandı.

Son hafta baskının artacağı endişesi

Hüda Par Batman İl Başkanı Mehmet Emin Doğru da ikna komisyonlarının HDP'nin barajı aşması için seçmen üzerinde baskı uyguladığı kaydetti.

 Karşılaşılan tehditlerin yeni olmadığını dile getiren Doğru, önceki seçimlerde de aynı baskı ve tehditlerin olmasından dolayı insanların hür iradelerini sandığa yansıtamadıklarını aktardı.

Baskı ve tehditlerin kırsal kesimde ve kenar semtlerde daha fazla olduğunu vurgulayan Doğru, "Bu seçimde, son dönemlerde bu baskılar artmış olması buna yönelik tehditlerin, tespitlerin, fişlemelerin yapılması, demek ki adamları barajı geçememe korkusu sardı ve bu kalan bir haftalık süre içerisinde bunun daha da artacağını, hatta seçim sonrasında kendilerince tespit ettikleri, fişledikleri insanlara yönelik korkumuz odur ki başka yöntemlere başvurmalarıdır" ifadesini kullandı.

HDP'nin oluşturduğu ikna komisyonları ve anketör gibi davranan kişilerin seçmeni  fişlendiğini kaydeden Doğru, şöyle konuştu:

"Bilindiği gibi 'ikna komisyonları' adı altında veya kendilerince oluşturdukları ‘mini anket’ adı altında evleri dolaşılıyor. Gidilen evlerde kalan şahıs sayısını, kime oy vereceğini, kendileri dışında bir tercih söylendiğinde ise ‘Niye ona oy veriyorsunuz, bakın seçimden sonra başınız belaya girer’ şeklinde sözler sarf ediliyor. Bunlar kesinlikle kabul edilemez sözlerdir ve biz bunların karşısında ne gerekiyorsa parti olarak, teşkilat olarak elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz."

Şırnak'ta baskı ve tehdit arttı

AK Parti Şırnak Merkez İlçe Başkanı Cihan Birlik ise PKK'nın tehditleri yüzünden bölgenin uzun yıllardır demokratik bir şekilde seçim atlatamadığını ve Kürtlerin, hür iradesini sandığa yansıtamamanın hasretini çektiklerini söyledi.

Kırsal alanda büyük baskılar yapıldığını vurgulayan Birlik, "Bu partiye oy vermen lazım ki rahatça bu köyde yaşayasın' diye ciddi bir tehdit söz konusudur. 'Bu partiden başka bir partiye tek oy çıkarsa senin bu köyde yaşama hakkın yok' algısı yaratılıyor. Demokrasiden dem vuranlar onun gereğini yerine getirmiyorlar" diye konuştu. 

Çözüm Süreci nihayete erişme noktasında iken böyle bir samimiyetsiz ortamın oluşmasının herkesi derinden üzdüğünü kaydeden Birlik, "Bu tehdidin baskının ortadan kalkmasını umut ediyoruz. Herkesin hür iradesini kullanarak oyunu kullanmasını istiyoruz. Cizre’de Silopi’de yapılan algı tehditleri ile sandık kurullarımıza 'sandığa gitmeyin' tehditleri bunları hepsini şiddetle kınıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Esnafa tehdit mektubu

Hüda Par Şırnak İl Başkanı Abdullah Kılınç da cadde ve sokaklarda destekledikleri bağımsız adayın seçimafişlerinin yırtıldığını ve dükkanlara 'ayağını denk al Hüda Par' şeklinde yazılar yazıldığını söyledi.

Şırnak'ta esnafın mektupla tehdit edildiği ve haraç istendiğini tespit ettiklerini aktaran Kılınç, "Şırnak'ta esnafımıza son zamanlarda 400’ün üzerinde tehdit mektupları gönderilmiş. Esnaf çok ciddi baskı ile korkutulmuş. Bu verilen mektupları ısrarla istememize rağmen bize vermediler ve ismimizi de kimseye söylemeyin diye bizden söz aldılar" ifadesini kullandı. 

"Yanlış tutumdan vazgeçilmeli" 

Nuh Eğitim-Der Başkanı Nurettin Tatar ise seçimlerde en önemli hususun vatandaşın hür iradesiyle tehditlerden uzak bir şekilde oyunu kullanabilmesi ve tarafını seçebilmesi olduğunu aktardı.

Şırnak'ta insanların tehdit edildiği duyumlarını aldıklarını ve bunu tasvip etmediklerini anlatan Tatar, "Bu gibi yanlış tutumdan vazgeçilmesi gerekiyor. Yoksa bu halk tehditle kontrol altına alınamaz. Bu halk zorlamayla yönlendirilemez. Bu halk gereken cevabı en güzel şekilde sandıkta verecektir. Herkesin özgür bir şekilde siyasi propagandasını yapması gerekiyor. Her parti yaptıkları icraatları ve projeleri ile halkı ikna etmeleri gerekiyor. Bunun dışında başka ikna yolları aranmamalıdır" şeklinde konuştu.

"AK Parti'ye oy verirseniz akıbetiniz muhtar Mustafa gibi olur"

AK Parti Siirt milletvekili adayı Ali İlbaş da Siirt'te seçim öncesi terör örgütü PKK'nın tehdit mektuplarının köylere dağıtıldığını ifade etti. 

Köy korucusu köylülere silahların bırakılması konusunda gönderilen mektuplarda silahlarını bırakmayan korucuların Bağgöze Muhtarı Mustafa Turhan gibi öldürüleceği yönünde tehdit edildiğini savunan İlbaş, bazı köylülerin bu konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

Yapılan tehditlerin seçimleri gölgede bıraktığını kaydeden İlbaş, şöyle konuştu:

"Telefonla, 'biz bölge sorumlusuyuz, Kandil'den arıyoruz AK Parti'yi bırakın' diye yapılan tehditleri kulağımla duydum. Belediye adaylığımda benimle çalışan 30 AK Parti meclis üyesinden 15'i tehdit edilmişti. Şu an bazı ev ziyaretleri yapıyoruz ve bizden sonra evlere gidip vatandaşları tehdit ettiklerine şahit olduk."

Köy ziyaretlerinde Şirvan bölgesinde ciddi bir tehdit duymadıklarını ama Eruh ve Pervari'de korucu olan ve olmayan köylere mektup gönderildiğini belirten İlbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Köylerde ev ziyaretleri yaptıkları zaman ev sakinleri tehdit ediliyor ve mesaj gönderiliyor. Gezdiğimiz köylerde vatandaşlar kendilerine gönderilen mesajları bizimle paylaştılar ve hatta mektupları da bize gösterdiler. Eruh ilçemize bağlı Bağgöze Köyü muhtarı kendisi korucuydu ve şehit ettiler. Onu şehit edenler yakalandı ama onun üzerinden köylere mektup göndererek 'eğer AK Parti ye oy verirseniz sizinde akıbetiniz muhtar Mustafa gibi olur' diye yazılmış."

"Köylüler bize 'gelmeyin siz gelince bizi tehdit ediyorlar ve rahatsız ediyorlar' diye ricada bulunuyor" diyen İlbaş, "Bu ortamda ne kadar demokratik bir seçim yaptığımızı hepiniz bilmektesiniz. Biz bunu kamuoyuyla paylaşıyoruz. Dile getiriyoruz. Bugünde demokratik bir seçime hazırlanıyoruz. Ben, 2 arkadaşımla birlikte inşallah seçileceğiz. Siirt merkez köylerinde ve mahallelerde de belli sıkıntılar var. Bizde böyle bir ortada siyaset yapıyoruz" şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34