USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ruslar Kars'ta üşüdü

Dünyanın en önemli ve en eski film festivallerinden olan Uluslararası Moskova Film Festivali, bu yıl ilk defa Cinema of Turkey organizasyonu ile birçok Türk filminin yanı sıra oyuncu ve yönetmeni de Rus seyircisi ile buluşturdu.

Ruslar Kars'ta üşüdü
22-06-2015 15:13
Google News

Bu yıl 37'ci kez kapılarını açan Uluslararası Moskova Film Festivali'nde Ülkemiz sinemasını temsilen Cinema Of Turkey - Yesterday And Today Türkiye Sineması Dün-Bugün platformu tarafından seçilen 10 film, Moskova'da izleyicilerle buluşacak. 26 Haziran tarihine kadar sürecek olan festivalde katılımcılar arasında Uğur Yücel, Tolga Karaçelik, Emre Tanyıldız, Ahmet Mümtaz Taylan, Mert Fırat ve Feyyaz Duman gibi önemli isimler de bulunuyor.

“RUS SEYİRCİSİ ÇOK ÇABUK ALGILIYOR

Sinema sanatçısı ve yönetmen Uğur Yücel, festivalin üçüncü gününde yönetmenliğini yaptığı Soğuk filminin gösteriminden sonra yaptığı açıklamada Rus seyircisinin ortalamasının yüksek olduğunu belirterek, edebiyatı okuyan bir toplumdan beklendiği üzere filmde birçok kişinin üzerinde durmayacağı ve konuşmayacağı detayı çok çabuk algıladıklarını söyledi.
Filmde birçok kişinin üzerinde durmayacağı ve konuşmayacağı detayı Rus seyircisini çok çabuk algıladığını ifade eden Yücel şunları söyledi

“Filmde bir şey vurgulamak istemişsin ama pek kimse anlamıyor fakat burada seyirci onu yakalıyor. Dolayısıyla burada seyirci ile yapmak istediğin, koymak istediğin, söylemek istediğin söz arasında muazzam bir birliktelik oluyor. Bu doğal olarak hem konuşmayı çoğaltır hem üretmeyi çoğaltır. Rusya, malum çok derin bir kültüre sahip bir ülke ve hala bu derin kültürün izlerini görüyoruz yani.
Filmin burada gösterilmesi çok önemliydi. Çünkü doğrudan doğruya bu kültürle ilişkili bir film. Hatta Türklerin ilgisini çekmeyecek kadar Rus filmi...

“RUSLAR, KARS'TA ÜŞÜDÜ

Yücel, filmde rol alan Rus oyuncular ile filmin çekildiği Kars'ta başarından geçen komik bir olayı ise şöyle anlattı
“Biz İstanbul çocukları gittik Kars'a kimse üşümüyor. En çok Rus oyuncularımız üşüdü. Buna çok şaşırmıştım ben. Bizim çocuklar eksi 5 derece olunca hava ısındı diye şort giyiyorlardı çalışırken ama Ruslar, üşüyorlardı ve hasta oluyorlardı... Çok şaşırdım açıkçası. Sanki tropik bölgeden gelenler onlar, halbuki biz neredeyse tropik bölgedeyiz yani...o çok büyük bir çelişkiydi, komikti...

“KEMAL SUNAL, RAHMETE GİDİNCE YOLUMUZ UĞUR YÜCEL İLE KESİŞTİ

Soğuk filminde rol alan Rus oyuncu, Yulia Vaniukova, rol arkadaşı Valeria Skorohodova ile birlikte ilk kez Uğur yücel ile Balalayka filminde tanıştıklarını belirterek, şunları söyledi.

Kendisiyle Balalayka filminde tanışmıştık, orada Yulia ile birlikte oynamıştık, Uğur da oradaydı. O zamandan beri tanışıyoruz.
Bildiğiniz üzere Balalayka da çekimlere başlamadan başrol oyuncumuz Kemal Sunal üzücü bir şekilde hayatını kaybetti. Ardından iki hafta boyunca başrol oyuncusu arayışına girildi ve Uğur'u buldular. İşte orada tanışmıştık. O sadece oyuncu değil aynı zamanda hem yapımcı hem de yönetmen. Bu her zaman rastlanabilecek bir durum değil. Her şeyden önce o çok iyi bir insan. İnsanları görüyor ve güveniyor.
Uğur Yücel, işbirliği içerisinde çalışıyor, senin cümlelerini dinliyor, kendi cümlelerini söylüyor ve sonunda ortak bir nokta buluyor. Rusça bilmediği için biz kadroda konuştuğumuz zaman bize sonuna kadar güvendi. Bu kadarını beklemiyordum. Bunun çok doğru olduğunu ve filme canlılık kattığını düşünüyorum.

Valeria Skorohodova ise, “Uğur Yücel'e minnettarım, hepimizi bir araya getirdiği için minnettarım çünkü biz uzun zamandır, Balalayka zamanından beri tanışıyoruz. O bizi inanılmayacak derecede güzel olan bu atmosfere soktu. Bu yüzden böylesine güzel bir film ortaya çıktı. Uğur, kocaman bir kalbe ve ruha sahip. Bu yüzden onunla çalışmak basit değil ama mükemmel dedi.

“RUS SİNEMASI VE EDEBİYATI, TÜRK SİNEMASI VE EDEBİYATINDA ÇOK GÜÇLÜ BİR ETKİYE SAHİP

Festivalin açılışında gerçekleşen geleneksel Kırmızı Halı töreninde Türkiye'yi temsilen “Annemin Şarkısı filminin başrol oyuncusu ve bu rolle En İyi Erkek Oyuncu Altın Portakal ödülü sahibi Feyyaz Duman ve Cinema of Turkey direktörü Yapımcı Elif Dağdeviren boy gösterdi.

Elif Dağdeviren de yaptığı açıklamada, Rus sineması ve edebiyatının Türk sineması ve edebiyatında çok güçlü bir etkiye sahip olduğunu belirterek şunları söyledi

“Böyle organizasyonlarla bir araya gelmesi uzun vadede yeni filmlerin doğmasına neden olacağını düşünüyorum. Buradan projeyi destekleyen TC Başbakanlık Tanıtma Fonu ve TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na katkılarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bu tür projeler gittikçe güçlenen ilişkilerin daha da başka bir boyuta atlamasına neden oluyor.

“RUS SEYİRCİSİNİ ÇOK BEĞENDİM

Festivalde ilk gösterilen Türk film olan “Annemin Şarkısı filminin başrol oyuncusu Feyyaz Duman, Rus seyircisini çok beğendiğini ve filme gösterilen ilgiden dolayı mutlu olduğunu belirtti. Duman, “Edebiyatın çok gelişmesinden dolayı sinemada Rusya'da çok gelişmiş. Çünkü edebiyat sinemayı besliyor. Bu nedenle de bir çok insan Rus sinemasını baz alarak kendi sinemasına destek oluyor.
Birçok ülkede Türk sineması festivali yapılıyor ama bu sadece biz bize tanıtım yapmışız sonucu doğuruyor. Ama bu tür uluslararası üne sahip festivallerde çok daha iyi tanıtım imkanı oluyor dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34