USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Piyasalarda stres bir süre daha devam edebilir / Gedik Yatırım

Gedik Yatırım’dan piyasalarda günlük analizler ve haftaya bakış yorumları:

Piyasalarda stres bir süre daha devam edebilir / Gedik Yatırım
28-11-2016 12:24
Google News

Dolar/TL’nin 3,45’in üzerini görerek yeni rekorlar kırdığı bir haftayı daha geride bıraktık. Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Para Politikası Kurulu toplantıları, Suriye’deki gelişmeler ve Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak dondurulması teklifini oy çokluğuyla kabul etmesi haftaya damgasını vurdu. Gelecek hafta başta ABD’de olmak üzere açıklanacak önemli veriler olmasına karşın piyasaların verilerden ziyade, doların uluslararası piyasadaki seyrine ve içeride siyasi ve jeopolitik gelişmelere odaklı seyrinin devam etmesini bekliyoruz. 

FAİZ ARTIŞINA RAĞMEN DOLAR/TL HIZ KESMEDİ 

Önceki hafta ve geçtiğimiz hafta gerçekleşen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantılarının ardından piyasada TCMB’nin faiz artışı yapabileceği beklentisi kuvvetlenmişti. Buna rağmen yapılan anketlerde politika faizinde 25 baz puanlık artış ve faizlere dokunulmaması seçenekleri beklentinin çok büyük bir bölümünü oluşturuyordu. Para Politikası Kurulu toplantısından ise tüm beklentilerin üzerinde bir aksiyon kararı çıktı. Politika faizini 50 baz puan artıran TCMB, üst bantta da 25 baz puanlık artış gerçekleştirdi. Beklentilerin üzerinde gelen bu faiz artışı ile kurda ilk anda tansiyonun düştüğü görüldü. Ancak bu kararın hemen ardından Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak dondurulması önerisinin çok büyük bir çoğunlukla kabul edilmesi görünümün hızla terse dönmesine ve kurun Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde gördüğü zirveleri de geçerek yeni zirveler görmesine neden oldu. Aslında Avrupa Parlamentosu’nda alınan bu karar piyasa için sürpriz değildi. Ayrıca bu kararın hukuki olarak bir geçerliliği de bulunmuyor. Aralık ayındaki AB liderleri zirvesinde bu konu tekrar görüşülecek ve liderlerin alacağı karara göre Türkiye – AB ilişkileri şekillenecek. Liderlerin bugüne kadar yaptıkları açıklamaları göz önünde bulundurduğumuzda Avrupa Parlamentosunun tam tersi bir çoğunlukla Türkiye – AB ilişkilerinin devam ettirilmesi yönünde bir karar çıkacağını bekliyoruz. Piyasanın beklentisinin de bu olmasına karşın kurların sert bir şekilde yukarı gitmesinde alınan bu kararın etkisinin olduğunu düşünüyoruz.      

Diğer taraftan gece saatlerinde Suriye’de rejim güçlerinin olduğu iddia edilen uçakların sınır ötesi operasyon gerçekleştiren askerlerimize yönelik saldırısı ve şehit haberleri Suriye’de tansiyonun daha da yükselebileceği endişesini artırdı. Kurlardaki son yükselişte bu gelişmenin de etkisini göz ardı etmemek gerekiyor. Bu gelişmelerin yanında kurdaki yurtdışı kaynaklı stresin devam edeceği, bu etki devam ettikçe de TCMB’nin alacağı kararların etkilerinin sınırlı olacağını düşünenlerin, spekülatif alımlarının etkisinin de azımsanmayacak kadar yüksek olduğunu düşünüyoruz. Tüm bu gerekçelerle kurun Perşembe günü Para Politikası Kurulu toplantısından sonra 3,37’ye kadar geriledikten sonra aynı gün 3,45’in üzerine kadar çıktığını gördük. 

DOLAR/TL’DE YENİ REKORLAR GÖRÜLMEYE DEVAM EDER Mİ? 

Yurtiçinde piyasalar tarafında en çok merak edilen konu bu olmaya devam ediyor. TCMB’nin faiz artırması ve ardından zorunlu karşılıklarda indirim yaparak yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir dilimi serbest bırakmasına rağmen kurlarda oluşan hareketlilik, TCMB’nin kurşunlarını boşa harcadığı şeklinde yorumlanmaması gerektiğini düşünüyoruz. TCMB’nin aldığı bu kararların TL’yi küresel ve jeopolitik etkilerden tamamen koruyacağını düşünmüyor olsak da en azından negatif ayrışmayı sınırlayacak hamleler olduğunu düşünüyoruz. Alınan bu kararların etkilerinin diğer koşullar sabit kaldığında etkilerinin gecikmeli de olsa görüleceğini düşünüyoruz. Ancak aralık ayındaki Fed Açık Piyasa Komitesi toplantısı ve aynı dönemde gerçekleşecek olan AB Liderler toplantısına kadar stresin ve buna bağlı olarak volatilitenin yüksek seyredeceğini düşünüyoruz. TCMB’nin aralık ayındaki toplantısının bu tarihlerden sonra gerçekleşecek olmasının TCMB’nin yeni duruma göre aksiyon almasını sağlayacaktır. Beklentimiz Fed tarafında alınan tüm beklentilerin sonlanması ile yılsonuna doğru doların uluslararası piyasada bir düzeltme süreci beşletebileceği yönünde. Bu haftaya baktığımızda ise ABD’de açıklanacak büyüme ve istihdam verileri sonrası, Fed’in aralık ayındaki faiz artışı beklentisinde değişim olmasa bile, kısa vadeli hareketlilik görülebilir. Beklentileri aşacak veriler doların yeni zirveleri test etmesini sağlayabilir.    

BIST YENİDEN 74 BİN SINIRINDA 

BIST 100 Endeksi 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminin ilk şokunu atlattıktan sonra görülen tüm satış baskılarında 74 bin üzerinde kalmayı başardı. 74 bin ilk olarak ağustos başında test edilmiş endeks bu seviyelerden tepki vermişti. Kasım ayında ise bu seviye birkaç kez daha test edildi. En son geçtiğimiz haftanın son günlerinde test edilen bu seviyenin kurlardaki sert hareketlere rağmen kırılmamış olması önemli olsa da, endeksteki alım iştahındaki zayıflık dikkat çekmeye devam ediyor. Bu nedenle şuan için endeksin kısa vadeli dibi oluşturduğunu söylemek için erken olduğu kanaatindeyiz. Bu hafta da endekste izleyeceğimiz en önemli seviye burası olacaktır. Buranın kırılması durumunda hızla 72 bin civarına gerileme görebiliriz. Önceki haftalarda da ifade ettiğimiz gibi aralık ayının ortalarına kadar piyasalardaki stresin devam edebileceğini bu süreçte endeksin 70-75 bin aralığında dip çalışması yapabileceğini düşünüyoruz. Bu bölgenin orta ve uzun vadeli düşünenler için alım fırsatı oluşturacağını düşünüyoruz. Son iki yılda birçoğunu bugün de konuşmaya devam ettiğimiz birçok riskin fiyatlara girdiğini düşünüyoruz. Bu nedenle de dünyanın genelinde ya da Türkiye özelinde önemli bir eksen kaymasına neden olacak bir haber akışı ile karşılaşmadığımız sürece, çarpanları da göz önüne aldığımızda endeksin bahsettiğimiz bu aralığın altında kalıcı bir hareket yapma ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyoruz. 

TAHVİL VE BONO PİYASASI 

Geçtiğimiz haftaya %10.40 seviyesinden başlayan 2 yıl vadeli gösterge faiz, hafta içinde en yüksek %11.03, en düşük %10.32 seviyesini görerek haftayı %10.89 seviyesinden tamamladı. 10 yıllık tahvil faizi ise haftaya %11.28 seviyesinden başlayarak, en yüksek %11.43,en düşük %11.16 seviyelerini görerek haftanın kapanışını %11.30 seviyesinden yaptı. Özetle, hafta boyunca 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizinin ve 10 yıllık tahvil faizinin yükseliş eğilimini koruduğunu söyleyebiliriz. ABD Başkanlık seçimleri sonrasında, Fed’in de Aralık ayında faiz artışına kesin gözüyle bakılması neticesinde küresel piyasalarda süren belirsizlik ve risk algısının zayıflaması sonrasında tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketler görülmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ve merakla beklenen Merkez Bankası toplantısında faiz oranlarının artışının tahvil faizleri üzerindeki etkisi oldukça kısa süreli oldu. Merkez Bankası, piyasa beklentilerinin üzerinde, politika faizinde 50 bp’lik, faiz koridorunun üst bandında ise 25 bp’lik arttırım yaptı. Ayrıca zorunlu karşılıklarda indirim yaparak, finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar dolar likidite sağlamaya yönelik adım attı. Bunun yanı sıra Hazine tarafından, Salı günü 1 yıl vadeli kuponsuz devlet tahvili ihalesi ve kira sertifikası ihracı gerçekleştirildi. 1 yıllık kuponsuz devlet tahvili ihalesine ROT dahil 1.715 milyon TL teklif gelirken, 914 milyon TL’lik satış gerçekleştirildi. Ortalama yıllık bileşik faiz oranı %9.94, yıllık basit faiz oranı %9.94 oldu. Kira sertifikası ihracı ise 1.285.000.000,00 TL tutarında 23 Kasım 2016 valörlü, 21 Kasım 2018 itfa tarihli olarak gerçekleştirildi. Bu hafta yurtiçi piyasalarda tahvil faizleri üzerinde etkili olabilecek bir veri akışı bulunmamaktadır. 

ARALIK VADELİ BIST 30 SÖZLEŞMESİ 

Aralık vadeli endeks kontratı hafta içinde 90,700  ve 93,750 arasında dalgalanarak haftayı 91,525 seviyesinden kapattı. Endeks kontratında 833.034 işlem oldu. Açık pozisyon sayısı 6.135 azalarak 383.551 olarak gerçekleşti. Hafta içinde aşağı yönlü volatil hareketlerin görüldüğü endeks kontratında destek olarak 90,600 ve direnç olarak 93,750 önemli seviyeler olarak görülmektedir. Günlük grafikte kısa vadeli hareketli ortalamaların aşağı yönlü bir eğilime sahip oldukları görülüyor. Aşırı alım satım osilatörlerinden RSI kendi ortalaması altında yukarı yönde toparlanma çabası gösteriyor. Orta vadeli trend göstergelerinden MACD negatif bölgede aşağı yönlü seyrine devam etmektedir. Önümüzdeki hafta içinde düşüşlerde 90,600 ve 89,475 destek olarak takip edilebilecek seviyeler olarak görünürken yukarı yönlü hareketlerde direnç olarak 92,500 ve 93,750 seviyeleri izlenebilir.  Kontratın 90,600 desteğini aşağı kırarak bu seviyenin direnç olarak çalışması durumunda aşağı yönlü harekette ivmelenme görülebileceğini düşünüyoruz. 93,750 direncine kadar gerçekleşecek yükselişler ise bu seviye yukarı kırılmadan tepki olarak nitelendirilebilir.   

GEÇTİĞİMİZ HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI: 

YURT İÇİNDE PPK TOPLANTISI İZLENDİ 

Dolardaki değer kazanımı ve kurdaki sert hareketler nedeniyle 24 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilen PPK Toplantısı yurt içi piyasaların odağında yer aldı. Kurlardaki yukarı yönlü hareket nedeniyle merkez bankasının kurlara müdahale edip etmeyeceği, PPK Toplantısından faiz artırımı kararının çıkıp çıkmayacağı piyasalardaki en büyük soru işaretleriydi. Faiz artışı kararından ziyade sözlü müdahalenin geleceğini düşünenler olduğu gibi haftalık repo faizinde artırım bekleyenlerde bulunmaktaydı. 24 Kasım Perşembe günü saat 14:00’da TCMB PPK Toplantısında piyasadaki ağırlıklı beklentilerin aksine merkez bankasının hem politika faizinde hem de marjinal fonlama faizinde artışa gitti. Üst bantta 25 baz puan faiz artışına gidilerek %8,25 seviyesinden %8,50 seviyesine, 1 hafta vadeli repo faizinde ise 50 baz puan faiz artışına gidilerek %7,50 seviyesinden %8,00 seviyesine yükseldiği görüldü. Alt bant ise %7,25 seviyesinde sabit tutuldu.  Ayrıca, kullanımı diğer faiz oranlarına göre daha düşük olan geç likidite penceresi borç verme faizinde de artışa gidilerek %9,75 seviyesinden %10,00 seviyesine yükseltildi.  

Açıklanan karar metninde son dönemde açıklanan verilerin yılın üçüncü çeyreğinde iktisadi faaliyette ivme kaybına işaret ettiğine değinilirken,  Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü belirtildi. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iktisadi faaliyette toparlanma beklendiğine değinildi. Karar metninde toplam talepteki yavaşlamanın enflasyondaki düşüşü desteklediği ancak yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturduğu vurgulandı. Kurul söz konusu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verdi. Önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağı açıklanırken enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruşun sürdürüleceği belirtildi.  

Açıklanan karar metninde küresel belirsizlikler nedeniyle volatil hareketler izleyen kurların enflasyon üzerinde baskı oluşturduğuna ve iktisadi faaliyetlerdeki yavaşlamaya dikkat çekildiği görülmüştür. Ayrıca metinde parasal sıkılaştırmanın nedeninin kur tarafındaki sert hareketlerin enflasyonu olumsuz etkilemesi ve belirsizlik ortamı olarak gösterilirken temkinli duruşun devam edeceği vurgulanmıştır. 

PPK kararlarının takip edildiği günde merkez bankası yabancı para zorunlu karşılık oranlarında da değişikliğe gitti. Yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirilerek finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar ABD doları ilave likidite sağlamayı hedeflemektedir. 

SURİYE TARAFINDA YAŞANAN GELİŞMELER İLE AVRUPA PARLAMENTOSUNUN KARARI TAKİP EDİLDİ 

Geçtiğimiz hafta perşembe günü Avrupa Parlamentosunda (AP) TSİ 14:00’da gerçekleştirilen Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerinin dondurulmasına ilişkin oylama sonucunda müzakerelerin geçici olarak dondurulması kararı kabul edildi. Avrupa Parlamentosundan çıkan bu karar tavsiye niteliği taşımaktadır. Herhangi bir hukuki bağlayıcılığı bulunmamaktadır. 15 - 16 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek olan AB Konseyi zirvesi bu bağlamda kritik olacak.  Bu zirvede Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri konusunun da ele alınması beklenirken burada verilecek kararlar dayanak oluşturacaktır. Avrupa Parlamentosundan çıkan kararın hukuki bir bağlayıcılığı bulunmasa da verilen karar ve Türkiye’ye yönelik yapılan eleştirilerin TL’deki satış baskısını artırdığı görüldü. Merkez bankasının faiz artırım kararı ile 3,36 TL seviyelerine gerileyen Dolar/TL kurunun AP kararı ile yukarı yönlü sert hareketler yaşandı ve kurun 3,45 TL seviyelerine yükseldiği görüldü. 

Yurt içinde Suriye tarafında yaşanan olaylar ile Türk askerine yapılan hava saldırısı ile ilgili gelişmeler takip edildi. Perşembe günü Suriye’de Fırat Kalkanı Operasyonunu yürüten Türk askerine hava saldırısı yapıldığı haberleri ile bu saldırının rejim güçleri tarafından gerçekleştirildiğine dair gelen haberler yurt içinde tansiyonun yükselmesine neden oldu. Hükümet kanadından Fırat Kalkanı Operasyonunun devam edeceği ve hedeflere adım adım ulaşılacağına dair mesajlar verilirken yaşanan bu saldırının tekrarlanmamasına dair sert uyarılarda bulunuldu. Sınırda yaşanan gelişmeler ile Suriye tarafındaki gelişmelerin jeopolitik riski artırdığı görüldü. Artan siyasi ve jeopolitik riskler endeks ve kurlar üzerinde etkili ve belirleyici olmaya devam etmektedir.  

Haftaya 75.880 seviyesinden başlayan BIST-100 endeksinin en düşük 73.752 seviyesi ile en yüksek 76.215 seviyeleri arasında hareket ettiği görüldü. Satıcılı bir hafta geçiren endeks haftayı %1,69’luk bir düşüş ve 1275 puan kayıpla 74.363 seviyesinden tamamladı. 

Haftaya 3,3839 seviyesinden başlayan Dolar/TL kurunun yukarı yönlü hareketini bu hafta da sürdürdüğü görüldü. En düşük 3,3516 seviyesi ile en yüksek 3,4768 seviyesini gören kur haftayı %2,05’lik bir yükseliş ile 3,4473 seviyesinden tamamladı. 

FOMC TUTANAKLARI KÜRESEL PİYASALAR TARAFINDAN TAKİP EDİLDİ 

Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Kasım ayı toplantı tutanakları yayınlandı. Tutanaklara göre birçok Fed yetkilisinin işgücü piyasasının tam istihdama yaklaştığını düşündüğü ve gelecek olan ekonomik verilerin komitenin hedeflerine yönelik ilerlemenin sürdüğüne işaret etmesi halinde faiz artışına yakın zamanda gidilebileceği değerlendirmesinde bulunduğu görüldü.  Yayınlanan tutanaklarda genel olarak ekonomideki gelişmelerin ve son dönemde oluşturulan iletişimin yakın zamanda faiz artışını mümkün kıldığı ve kredibilitenin korunması için bu adımın atılmasının gerekliliğine yapılan vurgu dikkat çeken noktalardı. Fed yetkilileri arasında faiz artışına yönelik görüş ayrılıklarının önceki toplantılara kıyasla azaldığını yansıtan tutanaklarda ayrıca sıkılaştırmada geç kalınması halinde ortaya çıkabilecek risklere yönelik endişelerin arttığına yer verildi. Fed'in para politikalarını belirleyen FOMC'nin bir sonraki toplantısı 13-14 Aralık'ta Washington'da gerçekleştirilecek. 

Geçen Haftayı Brent Petrol Yükseliş İle Tamamlarken Ons Altındaki Düşüş Devam Etti  

Geçtiğimiz hafta başında İran'ın OPEC'in arz kısıntısı anlaşmasına ilişkin iyimserlik işaretleri ve Irak'ın gelecek hafta Viyana'da yapılacak olan OPEC toplantısı öncesi grubun birliğini güçlendirmek için yeni öneriler sunacağını kaydetmesinin ardından brent petrolde yukarı yönlü hareketler izlendi. Petrol fiyatları açıklamaların öncesinde 46 dolar civarında bulunuyorken açıklama sonrasında 49 dolar seviyelerine yükseldi. OPEC üyesi ülkelerin üretimin kısılmasına yönelik anlaşmanın sonuçlandırılması konusunda ilerleme sağladığına dair piyasada oluşan algı ile petrolün kazançlarını koruduğu görüldü.  Ayrıca Irak Başbakanı OPEC'in üretim kısıntısı anlaşması dahilinde ülkesinin üretimi düşüreceğini açıklaması brent petrolü destekleyen bir gelişme oldu. Brent petrol 46,79 seviyesinden başladığı haftayı %0,69’luk bir yükseliş ile 47,09 dolar seviyesinden tamamladı.

30 Kasımda Viyana’da gerçekleştirilecek olan OPEC toplantısına yönelik beklentilerin ön plana çıktığı brent petrolde bu toplantıda alınacak kararlar ve yapılacak olan açıklamalar petrol fiyatları üzerinde belirleyici olacaktır. 

Ons altında küresel piyasalarda değer kazanan dolar ile yukarı yönlü hareket eden faizler nedeniyle aşağı yönlü hareketlerin geçtiğimiz hafta boyunca da devam ettiği görüldü. Hafta içinde açıklanan FOMC tutanaklarında Aralık ayında faiz artışına işaret edilmesi ve piyasalardaki beklentilerde Fed’in aralık ayında faiz artışına gideceğine kesin gözüyle bakılmasının etkisi ile dolardaki değer kazancının hız kazandığı ve ons altın üzerindeki baskının arttığı görüldü. Haftaya 1208,24 seviyesinden başlayan ons altın 1200 doların altına gerileyerek  %1,99’luk bir düşüş ile haftayı 1184,2 seviyesinden tamamladı. 

YENİ HAFTADA NE KONUŞACAĞIZ? 

Yeni haftada yurtiçi piyasaları görece sakin bir ekonomik veri takvimi bekliyor. Çarşamba günü açıklanacak olan Ekim ayı Dış Ticaret Dengesi ile yılın ikinci ve son Finansal İstikrar Raporunun yanısıra Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından açıklanması beklenen Türkiye'ye ilişkin not değerlendirmesi yeni haftanın öne çıkan ekonomi gündemi başlıkları olarak sıralanabilir. Mevcut eğilimler ve öncü göstergeleri baz alarak yaptığımız hesaplamalara göre bir önceki ay 4.4 milyar TL açık veren Dış Ticaret Dengesi'nin Ekim ayında 4.1 milyar TL açık vereceğini tahmin ediyoruz. Çarşamba günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası  (TCMB) tarafından basın toplantısıyla tanıtılacak olan Finansal İstikrar Raporu yakından takip edilmeli. Özellikle, gerek sunum gerekse de soru&cevap bölümünde TCMB Başkanı Çetinkaya'nın kurdaki dalgalanma, sadeleşme süreci ve para politikasında geçen hafta atılan adımlara ilişkin vereceği mesajlar piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabilir. Eylül ayında Türkiye'nin kredi notunu "Baa3" seviyesinden "Ba1" seviyesine indirerek yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına çeken ve not görünümünü “Durağan" olarak belirleyen Moody's'in herhangi bir not değişikliğine gitmesini beklemiyoruz. Pazartesi günü Ekonomi Güven Endeksi ve Eylül ayı Konut Fiyat Endeksi; salı günü Ekim ayı Yabancı Ziyaretçi Sayısı ve Aylık Bankacılık Sektörü Raporu; perşembe günü Kasım ayı İstanbul Sanayi Odası İmalat PMI, Türkiye İhracatçılar Meclisi İhracat ve Perakende Satış rakamları hafta boyunca açıklanacak olan diğer veriler olarak sıralanabilir. Bu verilerin piyasalar üzerinde kalıcı bir etkiye yol açmasını beklemiyoruz. Hafta boyunca kur tarafındaki seyir ve küresel piyasalardaki genel hava ile siyasi ve jeopolitik gelişmelerin yurtiçi ekonomi gündeminin ana belirleyicileri olmaya devam etmesi beklenebilir. 

Küresel ekonomik takvime baktığımızda ise oldukça yoğun ve önemli verilerin açıklanacağı bir haftaya girdiğimizi görüyoruz. Uzun bir süredir beklenen ve 30 Kasım Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan OPEC toplantısından petrol arzının kısılması konusunda bir anlaşma sağlanıp sağlanamayacağı şüphesiz yeni haftanın en önemli küresel ekonomik gündem maddelerinden biri olarak takip edilecek. Olası bir anlaşma sağlanamaması durumunda petrol fiyatlarında sert gerileme görülebileceği gibi; olası bir anlaşma sağlanması durumunda petrol fiyatlarında toparlanma görülebileceği ancak bu durumun güçlü dolar nedeniyle diğer senaryoya göre daha sınırlı ölçüde gerçekleşmesi beklenebilir. ABD tarafında salı günü 2016 yılı 3. çeyrek nihai büyüme rakamları, çarşamba ekim ayı Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi ile Bej Kitap, perşembe günü kasım ayı ISM İmalat Endeksi ve cuma günü açıklanacak olan kasım ayı İstihdam Raporu hafta boyunca açıklanacak veriler olacak. Ayrıca, başta Fed Başkan Yardımcısı Fischer'ın salı günü gerçekleştireceği konuşma olmak üzere hafta boyunca Fed yöneticilerinden gelecek açıklamalar da doların küresel para birimlerine karşı izlediği seyir üzerinde etkili olabileceğinden yakından takip edilmeli.  

Avrupa tarafında, Pazartesi günü ekim ayı M3 Para Arzı; salı günü Euro Bölgesi kasım ayı Tüketici ve İş Dünyası Güven Endeksleri ile Fransa 2016 yılı 3. çeyrek ekonomik büyüme; çarşamba günü Euro Bölgesi kasım ayı öncü TÜFE ile Almanya İşsizlik Oranı ve Perakende Satış; cuma günü Euro Bölgesi kasım ayı öncü İmalat PMI ve İşsizlik rakamları ile İtalya 2016 yılı 3. çeyrek ekonomik büyüme verileri takip edilecek. Asya tarafında ise; her ayın son haftasında olduğu gibi Japonya tarafında İşsizlik, Hanehalkı harcamaları, Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi ve İmalat PMI verileri hafta boyunca takip edilecek. Ayrıca, hafta ortasında Çin'den gelecek kasım ayı öncü PMI verileri de izlenmeli. 

ŞİRKET HABERLERİ 

AKFEN HOLDİNG / AKFEN 25.11.2016 17:14:30: Şirket, 600.000.000 TL nominal değerine kadar 5 yıla kadar vadeli 3 veya 6 ayda bir kupon ödemeli, değişken faizli tahvil ihraç edilmesine, ihracın halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcıya satış yöntemiyle gerçekleştirilmesine, ihraçla ilgili diğer tüm şart ve esasların belirlenmesi hususunda Genel Müdürlüğü'nün yetkili kılınmasına karar vermiştir. 

BORUSAN / BRSAN 25.11.2016 17:50:31: Şirket 2010 dönemi için tebliğ edilen gecikme faizi hariç toplam 20.9 Milyon TL tutarındaki cezalı vergi tarhiyatları ile ilgili ihtilaflar için 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin Kanundan yararlanılması amacıyla başvuru yapmış ve bu kapsamda yaklaşık  1.7 Milyon TL tutarındaki ödemenin 30 Kasım 2016 tarihine kadar peşin olarak ödenerek söz konusu ihtilafların sonuçlandırılmasına ve ayrıca 2013 2014 ve 2015 yılları için Kurumlar Vergisinde matrah artırımı yapılmasına karar vermiştir.  

ARENA BİLGİSAYAR / ARENA 25.11.2016 11:40:26: Şirketin Nisan 2011 - Nisan 2014 döneminde gerçekleştirmiş olduğu ithalat işlemlerine istinaden 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında hesaplanan 748.841 TL ve ayrıca usulsüzlük cezasına ilişkin yapılan uzlaşma sonrasında 1.500 TL ödenerek T.C. Gümrük Müdürlükleri nezdinde gözüken geçmişe dönük tüm borç ve yükümlülüklerinin yerine getirmiştir.  

ÖZAK GAYRİMENKUL / OZKGY 25.11.2016 13:07:36: Şirket, toplamda 3.000.000 adet payı 1 yılı aşmamak kaydıyla, yapılacak ilk genel kurul toplantısına kadar, gerekli görülen durumlarda geri alım yapılmasına, bu amaçla 6.000.000 TL tutarına kadar kaynak ayrılmasına karar vermiştir.  

PARK ELEKTRİK / PRKME 25.11.2016 12:04:30: Şirket 2010 yılı faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen vergi inceleme raporunda gecikme faizi hariç 2.668.919.- TL tutarındaki cezalı vergi tarhiyatı ile ilgili olarak 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun dan yararlanılması amacıyla başvuru yapılmasına ve yurt içi ÜFE dahil yaklaşık 2.068.093.- TL'lık tutarın 18 taksitte ödenmesi için gerekli işlemlerin yapılmasına karar vermiştir.  

HÜRRİYET GAZETECİLİK / HURGZ 25.11.2016 18:17:34: Şirket ve tamamı ödenmiş 50.000 TL sermayesinde %100 oranında pay sahibi olunan doğrudan bağlı ortaklık Glokal Dijital Hizmetler, Şirket bünyesinde faaliyet gösteren "Hürriyet Emlak Şubesi" Hizmet İşletmesi'nin, "İştirak Modeli ile Kolaylaştırılmış Usulde Kısmi Bölünme İşlemi" ile Glokal Dijital Hizmetler Pazarlama ve Ticaret'e devredilmesine karar vermişlerdir. Kısmi Bölünme İşlemi kapsamında Şirket (Bölünen Şirket)'de herhangi bir sermaye azaltımı/artırımı işlemi söz konusu olmayacaktır. 

ZORLU ENERJİ / ZOREN 25.11.2016 16:36:32: Şirket, 10.000 pakistan rupisi sermayeli Zorlu Solar Pakistan (Private) Limited unvanlı şirketin kurulduğunu bildirmiştir. 

TESCO KİPA / KIPA 25.11.2016 17:35:23: Şirket 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun çerçevesinde 2011-2012-2013-2014-2015 yıllarına ilişkin olarak kurumlar vergisi matrah artırımı başvurusu kapsamında toplamda 24.082,50 TL ödemiştir. 

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA / ANSGR 25.11.2016 18:29:12: Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu'nun Şirket nezdinde yürüttüğü Banka ve Sigorta Muameleleri Vergi İncelemesi Raporuna istinaden şirkete tebliğ edilen 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarına ait vergi cezaları için 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanundan yararlanılmak üzere başvuruda bulunulmuştur.    

COMPONENTA DÖKÜMCÜLÜK / COMDO 25.11.2016 16:59:00: İlişkili şirketlerden olan Componenta Frammestad’ın yeniden yapılandırma çalışmaları sonucunda, şirket Componenta Frammestad'ın Şirkete olan yaklaşık 38 milyon Euro tutarındaki borcunun 27 milyon Euro tutarındaki bölümünün İsveç ilgili kanunları uyarınca "şartlı olarak ertelenmesine" karar vermiştir. Ertelenen borç tümüyle İsveç kanunlarında belirlenen prosedürlere uyularak Şirkete geri ödenmeden Componenta Frammestad tarafından pay sahiplerine herhangi bir şekilde kar payı dağıtımı yapamayacaktır.

HALK SİGORTA / HALKS 25.11.2016 16:15:35: Şirket 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarına ait Sigorta Muamelelerine ilişkin vergi incelemesi neticesinde vergi aslı ve cezası ile birlikte 2.980.815,38 TL'lik vergi/ceza ihbarnamesi için "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6736 sayılı Kanun" hükümlerinden yararlanılmasına karar vermiştir.  

BANTAŞ BANDIRMA AMBALAJ / BNTAS 25.11.2016 18:17:38: Şirkete ait olan payların geri alınan paylar tebliği kapsamında Tahsisli Satışını gerçekleştirilmek üzere Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü'ne müracaat edilmesine karar verilmiştir.  

MONDİ TİRE KUTSAN / TIRE 25.11.2016 11:57:31: Mondi Corrugated BV, şirket payları ile ilgili olarak 1.09 TL fiyattan 881.531 adet alış işlemi gerçekleştirmiştir.  

BİRKO BİRLEŞİK KOYUNLULULAR MENSUCAT / BRKO 25.11.2016 18:14:05: Şirket halı işletmesinin yerli ve yabancı yatırımcılara satışı, stratejik ortaklık, kiralama gibi bir yöntem ile değerlendirebilmesi ve 458 Ada 2,3,4,5,6,7 no'lu parsellerinin arsa, bina makina ve teçhizat değerlerinin yerli ve yabancı yatırımcılara satışı, kiralanması, ortaklık kurulması, imar değişikliği ve kat karşılığı da dahil olmak üzere her türlü gayrimenkul faaliyetlerinde bulunabilme ve parsellerin değerlendirilebilmesine karar vermiştir.

 

YASAL UYARI  

Burada yer alan bilgiler Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.  Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır.  Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.  Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir. 

 

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34