USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır? En İyi Özgeçmişi Hazırlamak İçin İpuçları

Günümüzde iş bulma adımlarının ilki iyi bir özgeçmiş hazırlamak olarak nitelendirilir.

Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır? En İyi Özgeçmişi Hazırlamak İçin İpuçları
11-08-2022 19:49
Google News

Bu sayede kendi reklamınızı yapar ve nitelikleriniz en etkili şekilde muhataplarınıza sunabilirsiniz. Özgeçmiş, okuduğunuz okulları, aldığınız diğer eğitimleri, becerilerinizi, hobilerinizi, kişisel bilgilerinizi ve referanslarınızı içeren bir belgedir. Çarpıcı, öz ve kaliteli bir özgeçmiş iş arama noktasında sizi daima bir adım öne çıkarır.

Etkileyici Bir Özgeçmiş Hazırlamanın Yolları

Özgeçmiş hazırlama sürecinde özenli ve dikkatli olunmalı, bazı değerlendirmelerden sonra özgeçmiş oluşturulmalıdır. Özgeçmişiniz öncelikle A4 ebatlarına sahip bir alanda oluşturulmalıdır. Aynı zamanda özlü ve çok sayfalı olmaması önemlidir. En fazla 3 sayfa kullanılmalıdır. Firmalar özgeçmiş incelemelerine en fazla 2-3 dakika zaman ayırmaktadır. Burada özgeçmişinizi muhatabınıza 2-3 dakika içinde verebileceği en etkili mesajı vermelidir. Bu nedenle uzun cümlelerden ve paragraflardan kaçınılmalıdır.

Düzenli Ve Resmi Olmalıdır

Özgeçmişinizi hazırlarken etkili ve daha dikkat çekici olduğunu düşüneceğiniz süslemelerden kaçınılmalıdır. Zira bu durum, muhatap için asıl mesajı egale edecek bir hale gelebilir. Unutmayın ki her ne kadar etkili olması gerekse de özgeçmişin asıl amacı içeriğidir. Bu nedenle yazarken 12 punto olmasına ve Times New Roman karakteri kullanılmasına özen gösterilmelidir. Bazı yerlerin farklı renklerde veya altı çizili, italik yazılması gibi seçimler tercih edilmemelidir. İmla ve yazım kurallarına riayet edilmeli, gereksiz kısaltmalar kullanılmamalıdır.

Kâğıt Düzeni Ve İçerik Akışı Anlaşılabilir Olmalıdır

Kâğıt düzeni özgeçmiş hazırlarken oldukça önemlidir. Muhatabınız büyük ölçüde özgeçmişinize önce göz gezdirecek daha sonra incelemeye başlayacaktır. Belli bilgilerin kıyıda köşede kalmamasına özen gösterilmelidir. Eğitim ve tecrübelerden bahsederken ters bir kronolojik sıra takip edilmelidir. Muhatabınız için hayatınız bir şablon gibi net ve keskin çizgileri ile belirmeli, öne çıkması gereken tüm bilgiler yerlerine oturmalıdır. Bununla beraber arka planda silik ya da göz yoran, içeriği engelleyen renkler, temalar kullanılmamalıdır. Gereksiz ve yorucu cümlelerden uzak durulmalı, keskin ve açık ifadeler tercih edilmelidir.

Kişisel Bilgiler Ve Kariyer Hedefleri

Öncelikle kişisel bilgilere değinilmelidir. Bir özgeçmişte sizi öne çıkaracak en önemli hususlardan birisi de resmi ve şık bir kıyafet ile çekilmiş vesikalık fotoğrafın yer almasıdır. Kişisel bilgilerden bahsederken telefon numaraları ile mail adresleri mutlaka yer almalıdır. Bunun dışında temel kimlik bilgileri, doğum yeri ve tarihi gibi bilgiler de bulunmalıdır. Ek olarak kariyer hedefi şeklinde kısa ve etkileyici bir paragraf bulundurmak da önemlidir. Bu paragraf da uzun vadeli kariyer hedeflerinden bahsedilmelidir.

Eğitim Hayatı Ve İş Deneyimi

Eğitim ve iş hayatını ters kronolojik sıralama ile birlikte yazabilmek mümkündür. Eğitim hayatını yazarken yalnızca okunan okullar değil, alınan diğer eğitimler de sıralanabilir. Bununla beraber genel not ortalamaları, başarı belgeleri, sertifikalar gibi bilgilere de yer verilmelidir. İş hayatına ilişkin de aynı şekilde staj yapılan yerler dâhil eklenmelidir. Çalışma tecrübelerine ilişkin çalışılan yerlerin yanı sıra çalışılan pozisyonları ve genel olarak alınan sorumlulukları da belirten ifadeler de bulunulabilir.

Beceri Ve Hobiler

Bu alanda iş ve eğitim dışında kalan genellikle sosyal beceriler ile genel olarak sahip olduğunuz hobiler yer almalıdır. İlkin bildiğiniz yabancı diller ve bilgisayar programları sıralanabilir. Sürücü belgesi sınıfı, sahip olduğunuz sportif ve sanatsal beceriler, üye olunan dernek, vakıf, sivil toplum örgütleri gibi kuruluşlar yer alır. Bu bilgilerin yanına ayrıca ne derecede bilgi sahibi olduğunuz, diller hakkında hangi seviyede bilginizin olduğunu da yazabilirsiniz.

Referanslar

Bu kısma sizin hakkınızda genel bilgi alınabilecek, sorumluluk sahibi ve görev bilinciniz hakkında, yaptığınız işler hakkında detaylı bilgi verebilecek saygın isimler eklenmelidir. Ortalama iki isim referans olarak eklenebilir. Referanslar ile birlikte referans yazılan kimselerin iletişim bilgilerine de yer verilmelidir.

Özgeçmiş hazırlamak ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33