USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kobani’nin yetim kalan çocukları!

IŞİD Kobani’de bebekleri de hedef aldı. Katledilen annesinin kucağında bulunan Maya, babasının kendini siper ettiği ablası Roza gibi aileleri ölen yaralı bebeklere gönüllü anneler bakıyor

Kobani’nin yetim kalan çocukları!
28-06-2015 13:01
Google News

IŞİD’in katliam yaptığı Kobani’de, kayıp bilançosu artarken anne ve babasını kaybeden çok sayıda yaralı çocuk Şanlıurfa ve Diyarbakır’daki Hastanelerde tedavi görüyor. Suruç Devlet Hastanesi Acil Servisi’nin önü kadın erkek Kobani’den gelen insanlarla dolu. Ambulanslar sirenlerini acı acı çalarak her 10 dakikada bir acil sevise yaralı bırakıp aynı hızla hastaneden ayrılıyor.
Acil tıbbi müdahale odası yaralı dolarken doktor ve hemşireler yaralılara müdahale etmede kimi zaman yetersiz kalıyor. Hastane personeli, Kobani’den gelen yaralılar nedeniyle Suruç halkının tedavi amacıyla dört gündür acile ve polikliniklere muayene ve tedaviye gitmediğini belirtiyor. Kan ihtiyacı ise Gaziantep Kan Merkezi ile gönüllü kan veren halktan karşılandığı belirtildi.
Babası siper oldu
Kobani’de kadın çocuk, hatta, bebek demeden katliam yapan IŞİD kurşunu ile yaralanan çocuklar da var. Kobani’nin Berxbotan ve Şeran köylerinde IŞİD’in tam anlamıyla etnik temizlik yaptığı belirtiliyor. Suruç, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da tedavi gören çocuklar arasında 1 yaşında, hatta yaşını doldurmayan bebekler de bulunuyor. Yetim kalıp tedavi gören bu çocuklar arasında kalçasından vurularak hafif yaralanan ve vücudunda yanıklar bulunan 1 yaşındaki Maya bebek ile 3 yaşındaki ablası Roza Esmer de bulunuyor. Kobani’ye 20 kilometre uzaklıktaki Şeran köyünde baba Esmer ve anne Hiva Benka, IŞİD’in evlerini taraması sonucu yaşamlarını yitirdi. Maya annesinin kucağında ablası Roza ise babasının kendini siper etmesi sonucu yaralı kurtuldu.
Hastanede ilk tedavilerinin ardından yaralı ve kimsesizler için tahsis edilen bir konutta bakıma alınan iki yetim kardeşe gönüllü kadınlar annelik yapıyor.
Çocukların ninesi Feride Benka ise torunlarını tesadüf eseri bulmuş. Torunlarının yanlarından ayrılmayan yüzünden yaralanan Feride Benka, ailenin yaşadığı katliamı ağıtlar yakarak dile getirmeye çalışıyor.
İki kız kardeşe gönüllü annelik yapan Fellah Muhammet, Feride’nin henüz oğlu ve gelininin öldüğünü bilmediğini belirtip, soru sormamamız konusunda bizleri uyarıyor. Fellah Muhammet, 17 yaşındaki oğlu Ahmet’in sağ yakalandıktan sonra IŞİD tarafından başının kesildiğini belirtiyor. “Oğlum yaşamının baharında vahşice katledildi” diyerek gözyaşı döken Muhammet, kendini yetim bebeklere hizmete adadığını söylüyor. Muhammet, bir yandan konuşurken diğer yandan ağlayan Maya’ya mama vererek karnını doyurmaya çalışıyor.
Yasmin’in gözyaşları
Kobani’den getirilen yaralı çocuklar arasında 5 yaşındaki Yasmin Ömer ise ayağından yaralanmış. Anne ve babası IŞİD tarafından öldürülen Yasmin, sürekli ağlıyor. Yasmin’in anne ve babasının yanı sıra yakın akrabalarının da IŞİD saldırısında yaşamını yitirmiş. Yasmin’in tedavisi gönüllü doktorlar, bakımı ise gönüllü anneler tarafından yapılıyor.
Suruç Devlet Hastanesi Başhekimliği kaynakları, anne ve babaları IŞİD tarafından öldürülen, kendileri yaralı kurtulan çocukların sayısının arttığını, 10 yaşındaki Azad Muhammet’in Diyarbakır’a, yaralı üç kız kardeşin ise Şanlıurfa’daki hastanelerde sevk edildiğini belirtti.

Suruç’ta gönüllü anneler hareketi
Anne, baba ve ailenin bütün fertlerini kaybettiği için bakacak kimseleri olmayan yaralı çocuklara gönüllü anne olmak amacıyla Suruç’taki kadınlar harekete geçti. Çocukların yanı sıra yaralanan kadınlar, ilk tedavilerinin ardından gönüllü kuruluşların kendilerine tahsis ettiği bir merkezde bakılıyor. Yaralarına pansumanın yanı sıra her türlü ihtiyaçları bu merkezde karşılanıyor. Kobani’den gelen yaralılara müdahale amacıyla Türkiye’nin birçok merkezinden doktorlar ve intrön doktorlar Suruç, Şanlıurfa ve Diyarbakır’a geldi. Tedavinin yanı sıra hasta takibi de bu doktorlar tarafından yapılıyor.

Hastane bahçesinden ağıtlar yükseliyor
Suruç Devlet Hastanesi’nin bahçesinde, çocukları ile oturan Kobanili kadınlar, yaşamını yitiren yakınları için ağıtlar yakıyor. Gözü yaşlı kadınlar Kobani’de katliam yapan IŞİD’e beddua ediyor.

Ambulanslar mekik dokuyor
Suruç kentinde bulunan mevcut 9 ambulansın tamamı sınıra konuşlandırıldı. 24 saat aralıksız çalışan ambulanlar, sınır ile Suruç Devlet Hastanesi Acil Servisi arasında yaralı taşırken mekik dokuyor. On dakikada içinde bir ambulans acile yanaşıp yaralı bırakıp aynı hızla hastaneden ayrılıyor. İlk tedavileri yapılan yaralıların durumu ağır olanlar Şanlıurfa’ya sevk ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34