USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Havuz keyfiniz kabusa dönüşebilir

Havuz keyfi, mantar enfeksiyonu başta olmak üzere, tifo, Hepatit A ve B, kolibasili, dizanteri gibi mikropların bulaşmasına yol açıyor, özellikle alerjisi olanlarda klorlu su astımı tetikleyebiliyor.

Havuz keyfiniz kabusa dönüşebilir
09-07-2015 18:44
Google News

Türk Dermatoloji Derneği, yaz mevsimiyle birlikte güneşin ve havuz suyunun deri üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceği ve enfeksiyon bulaşabileceği uyarısında bulundu.

Türk Dermatoloji Derneği, yaz mevsimiyle birlikte güneşin ve havuz suyunun deri üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceği ve enfeksiyon bulaşabileceği uyarısında bulundu, kişisel tedbirlere özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Dernek adına AA muhabirine açıklama yapan Dermatoloji Uzmanı Dr. Hülya Sağlam, bulaşıcı hastalıklar açasından özellikle havuz suyunun temizliğine dikkat edilmesini istedi.

Yoğun su ile temasın, güneşle birlikte ciltte kuruluğa neden olacağına dikkati çeken Sağlam, bu durumun kaşıntı, kızarıklık gibi şikayetler yaratabildiğini belirtti. Sağlam, bundan dolayı güneş koruyucu kullanırken güneş sonrası ürünlerinin de ihmal edilmemesi gerektiğini bildirdi. Cilt sağlının nem dengesinin korunması ile mümkün olduğuna işaret eden Sağlam, güneş koruyucuların kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Sağlam, havuzdan en sık bulaşan hastalığın mantar enfeksiyonları olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Mantar enfeksiyonları, cildin ıslak kalmasına ve vücudun büyük bölümünün açıkta olmasına bağlı olarak, en küçük bir doğrudan temasta geçebillir. Bunu önlemede kişisel vücut temizliğinin önemi büyüktür.

Mantar, havuzların içinden değil, çevresinden, ortak kullanılan şezlong, tabure gibi eşyalardan ve yine ortak kullanılan terlik, havlu ve diğer kişisel eşyalarla, vücudun doğrudan doğruya temasıyla geçer. Bulaşması ve tedavisi kolaydır. Ancak aynı kişi gerekli dikkati göstermezse hastalığı bir çok kez kapabilir."

Sağlam, hastalığın oluşmasına yol açan olumsuz koşulların düzeltilmesini isteyerek, böylesi bir durumda sık banyo yapılması ancak hastalığın olduğu bölgenin mutlaka çok kuru tutulması gerektiğini ifade etti. Kişisel giysi, terlik gibi malzemelerin kimseyle paylaşılmaması gerektiğine dikkati çeken Sağlam, şu uyarılarda bulundu:

"Toplu bulunan alanlar olması sebebiyle de bit, uyuz gibi bulaşıcı hastalıklar da görülebilir. Ayrıca bakteriyel deri enfeksiyonlarında kıl kökü iltihaplanmasına rastlanabilir.

Deride herhangi bir açık yara, çizik olmamasına, eğer var ise bantla kapatılmasına özen gösterilmeli. Açık alanlardan kolaylıkla viral etkenler de hastalığa sebep olabilir. Siğiller bulaşabilir. Oldukça dirençli organizmalardır. Tedavisi dermatologlar tarafınca uygulanmalı bulaşıcı olduğu için başka alanlara ve kişilere bulaştırma olasılığı dikkate alınmalıdır. Yine vücutta beyaz kabarıklıklar tarzında, kaşımayla artan molloscum contagiosum adı verilen cilt hastalıkları da oldukça sık görülür.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda, havuzlardan bulaşanlar arasında genital mantar enfeksiyonları, bakteriyel vajinit, molluscum cantagiosum ve trikomonas enfeksiyonları sıklıkla görülür. Ayrıca iyi temizlenmeyen havuzlardan tifo, hepatit A ve B, cryptosporidum, kolibasili, giardia, shigella, dizanteri ve paratifo gibi ateşli ishal yapan mikroplar da bulaşabilmektedir."

Sağlam, doğal ya da sentetik bazı kimyasal maddelerin vücuda alımına ya da temasına güneş ışığının eklenmesinın bazı alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini söyledi. Sağlam'ın verdiği bilgiye göre kozmetik amaçlarla uygulanan birçok krem, losyon ve ağızdan alınan ağrı kesici antibiyotik ilaçlar, cildi güneş ışınlarına karşı oldukça duyarlı hale getirebiliyor, sonrasında kalıcı lekeler ve kızarıklıkları oluşabiliyor.

Havuzların temizlenmesi için kullanılan klorlu suya karşı alerjik reaksiyon meydana gelebiliyor. Bu nedenle havuzlarda klor ayarlanmasının özenle yapılması gerekiyor. Sağlam, "Havuzda oluşabilecek klor alerjisi astımı da tetikleyebilir, akne benzeri deri enfeksiyonu gelişebilir" dedi.

Sağlam, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte aşırı terlemenin de cilt üzerinde olumsuz etki yaratabildiğini bildirdi.

Aşırı terlemenin yol açtığı cilt sorunları arasında ilk sırayı "isilik" alıyor. Hastalığın uygun tedavi edilmemesi halinde ciltte kahverengi lekeler kalabiliyor ya da mantar enfeksiyonu gelişebiliyor.

Sağlam, sıcak ve terlemenin neden olduğu sürtünme ve tahriş ile sık yıkama nedeniyle derinin yağ salgısının azalmasına bağlı olarak pişiklerin ortaya çıktığını aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ