USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

En Popüler Domain (Alan Adı) Uzantıları Hangileridir?

Her ne amaçla olursa olsun internet üzerinden bir web sitesi açtığınız zaman alan adı almanız gerekmektedir. Diğer kullanıcıların sizi daha kolay bulabilmesi ya da daha sonra web sitenizin akılda kalıcı olması için alan adının önemi büyüktür. Birçok farklı alanda kullanılan domain uzantıları mevcuttur. Dünyada en sık kullanılan domain uzantısı .com’dur.

En Popüler Domain (Alan Adı) Uzantıları Hangileridir?
26-09-2022 15:49
Google News

Pek çok kullanıcı tarafından bilinmesi ve kolay olması açısından çok fazla web sitesi bu uzantıya sahiptir. Her ne kadar “.com” kadar fazla bir kullanıcıya sahip olmasalar da web siteniz için tercih edebileceğiniz farklı domain uzantıları da mevcuttur. Her kurum ve kuruluş için farklı uzantılar olduğu gibi kar amaçlı web siteleri ve kar amacı olmayan web siteleri için de domain uzantıları vardır.

Gün geçtikçe artan web siteleri sayesinde domain piyasası da değer kazanmaya devam ediyor. Farklı sektör ve farklı birçok amaçla açılan web siteleri çoğaldıkça kullanılan domain uzantılarının çeşitleri de ortaya çıkıyor. Pek çok kişiye domain uzantısı sorulduğunda ilk akla gelen .com ya da .net gibi gTLD alan adı uzantılarıdır. Alan adı satın alırken genellikle ilk domain sorgulama .com uzantısı ile gerçekleşiyor.

Eğer bu uzantıya sahip domain ismi daha önceden alınmış ise daha sonra sırasıyla .net ve diğer domain uzantıları kontrol ediliyor. Alan adı seçimi yaparken dikkat edilen noktalardan biri de akılda kalıcılığıdır. Bu yüzden en çok tercih edilen domain uzantısı seçmek de alan isminin akılda kalması ve kolay hatırlanması için oldukça önemlidir. İnternet kullanıcıları genellikle bir web sitesi araması yaparken en yaygın bildikler .com uzantısını kullanıyor. Bu yüzden domain satın alırken bu uzantıya sahip olmak artı avantaj sağlamaktadır.

Çok Kullanılan Domain Uzantıları

Alan adı hem web sitesinin ilk izlenimi hem de markaya dair izlenimi güçlendirir. Kurumsal bir imaj yaratmak, sitenin güvenilir olduğunu ifade etmek ve daha çok müşteri kazanmak için alan adında kullanılan domain uzantıları doğru seçmek gerekir. Web siteniz için doğru domain satın alma ve daha önce alınıp alınmadığını kontrol etmek için Natro’yu adresini ziyaret edebilirsiniz. Domain satın al ve sorgula gibi pek çok işlem için hizmet sağlayan Natro ile alan adınızı profesyonel bir şekilde oluşturabilirsiniz.

Pek çok web sitesi tarafından kullanılması ve yaygın olarak bilinmesinden dolayı .com uzantısı kullanıcılarda güvenilir oluşturur. Özellikle com.tr uzantısı müşteri sayısının artması için ve markanın daha güvenilir olduğunu vurgulamak için sıkça tercih edilir. İnternet üzerinde farklı meslek gruplarına yönelik web siteleri mevcuttur. Her birinin farklı amacı ve hedefi olduğundan domain uzantıları da bunlara uygun olarak değişmektedir. Genel olarak çok sık kullanılan 3 domain uzantısı vardır. Elbette, bunlarla sınırlı değildir.

Dünyada yaygın bir şekilde kullanılan domain uzantıları ise şu şekildedir:

  • .com: Ticari kurumlar ya da bireysel girişimler tarafından kullanılır.
  • .org: Kar amacı gütmeyen, sivil toplum kuruluşları ya da topluluklar için tercih edilir.
  • .ac: Akademik internet adresi içindir.
  • tr: Resmi kuruluşlar içindir. Bu domain uzantısını kullanmak için Ticari Sicil Gazetesine kayıt yaptırılması zorunludur.
  • .net: İnternet ağ ya da servis sağlayıcıları içindir.
  • .gov: Hükümet tarafından oluşturulan web siteleri içindir.
  • .edu: Eğitim kuruluşları tarafından kullanılır. Eğitim kelimesinin ingilizce karşılığı olan education kelimesinden oluşur.
  • .info: Bilgi içerikli bir web sitesi olduğunu vurgular.
  • .xyx: Yetişkin içeriklere sahip siteler için kullanılır.
  • .shop: E-ticaret siteleri için kullanılır.

.COM Alan Adı Uzantısı

Dünyada en yaygın olarak kullanılan domain uzantıları arasında ilk sırada yer alır. İlk zamanlar kar amacı bulunan web siteleri için tercih edilen uzantı olsa da günümüzde bu amaca sahip olmayan web siteleri için de kullanılmaktadır. Neredeyse bütün internet kullanıcıları tarafından bilinen .com uzantısı hem kullanıcılara kolaylık hem de web sitesi sahiplerine büyük avantajlar sağlamaktadır.

Özellikle arama sonuçlarında ilk sırada yer almak için önemli olan SEO’da .com domain uzantısı kullanmanın siteye artı kazanç sağlayacağı düşünülüyor. Yeni açtığınız bir web sitesi için domain almak istediğinizde .com uzantısını almak güç olabilir. Daha önce bu uzantıya sahip olan alan adı alınmış olma ihtimali oldukça yüksektir. Eğer istediğiniz alan adı daha önce alınmış ise alan adı sorgulama veya domain sorgulama işlemleri ile bilgilere ulaşabilir ve sahibinden satın almak için teklifte bulunabilirsiniz.

.NET Domain Uzantısı

İlk kullanılmaya başlandığı zamanlar internet veya ağ hizmetleri için tercih edilen .net uzantısı günümüzde tüm web sitesi sahiplerinin kullanımına açıktır. Alan adı satın alırken .com uzantısı daha önce alınmış ise .net uzantısının kontrolü sağlanır. Kullanıcılarda internet, uygulama ve hizmetleri gibi alanları anımsatan .net uzantısı özellikle teknoloji şirketleri tarafından tercih edilmektedir.

Alan adı web sitesinin içeriği hakkında bilgilendirici olması gerektiği için kullanılan domain uzantıları da ona uygun seçilmelidir. Bu sebeple eğer teknoloji üzerine bir site oluşturacaksanız; .net uzantısını kullanmanız sitenin teknoloji ile ilgili olduğunu vurgular. Markanızın ya da web sitenizin hangi konumda olacağını seçeceğiniz domain uzantıları ile belirlemeniz mümkündür.

ORG Alan Adı Uzantısı

Daha çok kar amacı bulunmayan kurum ya da kuruluşlar için hazırlanan web siteleri için kullanılan .org uzantısı; günümüzde siyasi partiler, hayır kurumları, sosyal topluluklar, sivil toplum kuruluşları gibi pek çok kurum tarafından kullanılmaktadır. İnternet kullanıcıları .org uzantısını gördüklerinde bu web sitelerinin güvenilir ve kar amacı olmayan sadece bilgi kaynaklı olduklarını düşünmektedirler. .com ya da .net kadar yaygın olarak kullanıma sahip olmasalar da dünyada en çok kullanılan uzantılar arasında yerini almaktadır.

Web siteniz için almak istediğiniz domain uzantısını bulma ihtimalinizin fazla olması ve bilgi odaklı bir işletme amacı sergilemeniz açısından tercih edilmektedir. Web sitesinin içeriği e-ticaret amaçlı ise .org uzantısını kullanmanız doğru değildir. Daha çok topluluk, sivil kurum ya da kuruluşlar, siyasi partiler için uygun bir domain uzantısıdır.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34