USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa’ya 450 milyon liralık sağlık üssü

Bursa’da hayırsever Sönmez ailesinin katkılarıyla yaptırılacak Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin temeli Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından atıldı.

Bursa’ya 450 milyon liralık sağlık üssü
11-03-2017 18:11
Google News

Acemler’de Bursa Büyükşehir Belediye Stadı’nın hemen yanı başında inşa edilecek, içinde onkoloji, devlet hastanesi ve kadın doğum ve çocuk hastanesinin bulunacağı 5 yıldızlı 450 yataklı 450 milyon liraya mal olacak hastaneye ilk harç atıldı.
Törende konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 3-4 yıl içerisinde Türkiye’deki bütün sağlık yatırımları ve kamu binalarını 2023 vizyonuna uygun şekilde en mükemmel hale getireceklerini belirterek, “Bütününü bu hale getirmiş olacağız. Bu önemli bir vizyon. Almanya’daki gurbetçi kardeşlerimizden mesajlar alıyoruz. “3 yataklı bir odada yatıyorum. Yattığım her gün için 15 Euro vermek zorundayım, kullandığım her ilaç için 10 Euro vermek zorundayım” diyorlar. Şehir Hastanelerimiz 5 yıldızlı, otel konforunda herkesin tek yataklı odaları, 35 metrekare alanı ile refakatçilerinin konaklayabileceği ileri teknoloji hastaneler olarak inşa ediliyor. Şükürler olsun ki gerçekleşiyor, Rabbimize bu hizmetkarlığı nasip ettiği için çok şükrediyorum. Rabbim bu hizmetleri uzun yıllar bizlere nasip eylesin. Türkiye, sağlıkta dönüşüme kolay gelmedi. SSK hastanelerinden memurlar, devlet hastanelerinden işçiler yararlanamazdı. Bu hastanelerin izbe köşelerinde saatlerce ilaçları almak için beklerdik. Elbette 15 senedir çok çalıştık. Buraya nereden geldiğimizi ya da buraya gelirken hangi destekle geldiğimizi bilmek çok önemli. Dünyanın birçok ülkesini ziyaret ettim. Dünyada sağlıkta dönüşüm yapmayı düşünmeyen hiçbir ülke yok, başaran ülke çok az. Eğer sağlık gibi çok paydaşlı, karışanı olan bir çok alanda güçlü lobi kaynakları bulunan bir konuda gerçek bir dönüşüm yapmak istiyorsanız, bunu başarmak istiyorsanız o ülkenin liderliğini yapan kadroların size destek olması gerekir.”dedi
“Güçlü Türkiye için güçlü sisteme ihtiyacımız var”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bütün programın başından sonuna kadar büyük desteği olduğunu hatırlatan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğer bu destek olmasaydı, biz bunların hiç birini gerçekleştiremezdik. İşin bu tarafı çok önemlidir. İlaç, sigara şirketleri, özel sektörde hizmet veren bir çok yapı engel çıkarabilir Bunlar güçlü finansal kuruluşlardır. Güçlü lobileri olan kuruluşlardır. ABD bugün kişi başına 9 bin doların üzerinde sağlık harcaması yapıyor. Aynı ABD’de de 30 milyon kişinin sağlık sigortası yok. Hastane kapılarında sürünüyorlar. Bir çok ABD vatandaşının sigortası olmasına rağmen her şeyini satmak zorunda kalıyor. Türkiye’de de geçmişte böyleydi. Biz her vatandaş için yılda 500 dolar sağlık harcaması yapıyoruz. Şükürler olsun ki, güzel hizmetleri verebiliyoruz. İşin en önemli tarafı Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve hükümetteki diğer bakanlar seviyesinde size verilen destek, iyi bir program, bunu başaracak ekiplerle yürümek lazım. Bu destek olmadan olmaz. İşte sağlıkta da 15 yıl sonra dönüşümün ikinci fazına başlıyoruz. Buna ihtiyacımız var. Türkiye’nin ihtiyaçları değişti. Vatandaşlarımızın beklentisi de değişti. Dün bir hastaneye yatabilmek, tedavi olmak en büyük hedefken, vatandaşlarımız bugün bir kişilik bir odada mahremiyete itina edilerek yüksek kalitede hizmet bekliyor. İkinci döneme ihtiyacımız var. Türkiye’de bütün adım ve hamleler için, güçlü bir Türkiye ve güçlü bir sisteme ihtiyacımız var. Bunun için 16 Nisan’da karşınıza geleceğiz. Güçlü Türkiye’nin istikrarla yola devamı için karşınıza geleceğiz. Yatırımları birkaç sene içerisinde tamamlayabilecek durumdayız. Mesele bina yapmakla olmuyor. Türkiye’nin gelişen yeni ihtiyaçlarını, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının haklı beklentilerini karşılamak için güçlü hükümet etme modeline ihtiyacımız var. 16 Nisan bu açıdan Türkiye’nin önünü açan yepyeni bir gün olacak. Bizim için önemli sıçrama dönemi olacaktır. Bu hastanenin yerinin temininden, bugünkü hale getirilişine, ihalelerinin gerçekleştirilmesine kadar emek veren bütün kardeşlerime teşekkür ediyorum. Sönmez ailesine özellikle şükranlarımı iletiyorum. Bu millet böyle bir millettir. Bir hayır işlerseniz, herhangi bir şekilde millete güzel bir iş yaparsanız, millet sizi unutmuyor. Onun için kıymetli Ali Osman Sönmez’i Bursalılar unutmadılar. Onun zamanında yaptığı hizmetler adına bugün de kendisinin ismi yaşayacak. Sönmez ailesi bağışı 60 milyona çıkardı. Ancak biz konuştuk, onların da rızasını alarak 75 milyon liraya çıkardık. Bu hastane büyük bir yatırım. Buraya içine koyacağımız cihazlarla beraber en az 450 milyon lira yatırım yapacağız. Sönmez ailesinin katkısı çok önemli. Kendisine bütün Bursalılar adına şükranlarımı takdim ediyorum. Bütün Bursalı kardeşlerime hürmetlerimi takdim ediyorum. İnşallah güzel günlere beraber yürüyeceğiz. Bursa’mıza ve çevre illerden gelecek kardeşlerimize hayırlı olsun, Allah dert verip hekime, dava verip hakime düşürmesin ama eksikliklerini de vermesin. Adalet içinde hükmeden hakimlerin ve şefkat içinde hizmet veren hekimlerin eksikliğini vermesin”.
“Bursa’nın gelecek 50 yılına katkı sağlayacak”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ise, Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin Bursa’nın sağlık alanında 50 yıllık geleceğine katkı sağlayacağını belirterek, “Bursa’nın bütün ilçelerinin neredeyse tamamının sağlık sorunlarını çözdük. İnegöl’den Karacabey’e, İznik’ten Orhangazi’ye hastanelerimizin açılışlarını yaptık. Şehit Belediye Başkanı Cüneyt Yıldız kardeşimizin vasiyeti gereği Gürsu Devlet Hastanesi de açıldı. Şimdi Kestel ilçesinde hastane inşaatımız sürüyor. Bütün bu çevredeki sağlık sorunları yoluna girmişken, Bursa merkezde ciddi yetersizlik vardı. Geciken Şehir Hastanesi ve Bursa’nın yoğun bakım talepleri Bursa’nın temel sorunu haline gelmişti. Bütün önceliği Bursa merkezdeki sağlık hizmetlerini bir an önce başlatabilmek adına yoğun çalışmalar yaptık. Şehir Hastane’mizin temeli atıldı. İnşallah bir yıl içinde sağlık hizmeti sıkıntısını çözecek Şehir Hastane’miz hizmete girecek. Temmuz ayında rahmetli Ali Osman Sönmez Onkoloji Merkezi’nin yönetimi ile bir kararı değerlendirirken, işadamı Celal Sönmez’in kırgınlığı oluşmuş. Babasının adının Onkoloji Merkezi’nden kaldırılacağı yönünde tereddüt oluşmuş. Kendisiyle buluştuk. Tereddütleri kendi gönül dünyasında bizim hiç düşünmediğimiz bir konu olmuş. Celal Bey’e yerin tahsisini aldığımız 750 yataklı hastanemize Rahmetli babası Ali Osman Sönmez’in ismini verebileceğimizi ifade ettik. O da mutlu olacağını ifade ederek “tamam” dedi. Bunun bedelini de tayin ettik. Kendisi 25-30 milyon lira düşünüyorum” dedi. “Beni de tatmin etmiyor, uzak şu elini 50 milyona anlaşalım” dedim. Hemen elini uzattı. 5 saniye düşünmedi. Celal Bey’e teşekkür ediyorum. “O, tamam” demesi sebebiyle onu gönülden alkışlıyorum. Celal Bey 50 milyonu bankaya yatırmış. Bürokrasiden kaynaklı olarak o para 20 aydır duruyor. Bugün 60 milyon lira olmuştur” dedi.
Bursalıların hayırsever insanlar olduğunun altını çizen Bakan Müezzinoğlu, “Bursalı işadamları başta Celal Sönmez, gerçekten vermek için hayırlı işlere vesile olmak için gayret ediyorlar. Her türlü fedakarlığı yapıyorlar. 5 saniyede 10 saniyede 10 milyonluk rakamlara evet diyen hayırseverlerimiz var. Bursa büyümeye devam edecek, Türkiye büyümeye devam edecek. Güven ve istikrarın olduğu yerde başarı vardır. 14 yıldır başarılarımızı güven ve istikrardan yakaladık. İnşallah güçlü güvenilir istikrarlı yönetimlerle Bursa’mız da ülkemiz de geleceğe daha güvenle yürüyecek. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyet seviyesi hedefini inşallah hep beraber yakalayacağız. Bu hastanenin en kısa zamanda tamamlanmasını, hep birlikte açılışta buluşmayı Rabbimden niyaz ediyorum” diye konuştu.

Celal Sönmez'den önemli mesajlar
Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ise, “Kişi önce ailesi, arkadaş çevresi ve gittiği okullar vasıtasıyla eğitilir. Celal Sönmez olarak annemden 2 aylık kaldığım için babamın da yoğun iş hayatı sebebiyle rahmetli dedem ve ninem tarafından büyütüldük. Çevrem ise İnegöl ve Bursa'da yaşadığımız mahalle ve semt arkadaşlarımızdı. İnegöl'de Dündarbey Çelebi Mehmet Ortaokulu ve Bursa Erkek Lisesi derken İstanbul İşletme Fakültesi'nde yoğruldum. Görüş davranışlarını örnek aldığım kişiler de oldu.. Dedem ve babam benim örneklerimdi. Daha sonra eğitim dönemimde Mustafa Kemal Atatürk ilke ve prensipleri Yunus Emre ve Mevlana'nın insana yapılan hizmetin hakka yapılan hizmet olduğu düşünceleri, daima yol göstericim oldu. Yaşantım boyunca bu imkanı bana ve aileme nasip ettiği için Allah’ıma şükrediyorum. Babamdan aldığım bu vasiyeti ve hasleti ben de çocuklarıma ve torunlarıma ifade ediyorum. Eğitime ve sağlığa yapılacak yatırımlar önemlidir. Yaşantımız süresince bekçiliğini yaptığımız bu değerleri harcamam gerektiğini öğreten nineme ve dedeme ve babama bu konuda beni teşvik eden eşime ve çocuklarıma, ilkeleri ile öğrettikleri ile öğretmen ve arkadaşlarıma, hayatta örnek aldığım 3 büyük şahsiyeti de şükranla yad ediyorum. Böyle bir hayırlı günde bizimle olduğunuz için hepinize teşekkürlerimi sunarım” diye konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, sağlıkta büyük reformlar gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “Bu konuda sayın hükümetimize değerli bakanlarımıza Bursa halkı adına şükranlarımı arz ediyorum. Bizler de kentimizin her alanda gelişmesi için elimizden gelen gayretleri gösteriyoruz. Yerel yönetimler olarak sağlıklı kentler oluşturmak için, DSÖ'nün partneri olan Bursa öncü ve örnek bir kent olarak hızla gelişiyor. Bizler de bakanlığımızla yoğun bir çalışma içindeyiz. 13 tane aldığımız sağlık hizmet binamızı 38'e çıkardık. Sağlık bakanlığına devrettik. O günden bu güne yatırımlar devam ediyor. 112 acil binaları olmak üzere, bakanlığın hangi talebi olursa desteklerimizi sürdürüyoruz. Devletimiz, hükümetimiz, yerel yönetimler, belediyelerimiz en büyük şansımız hayırsever işadamlarımız. Bursa'nın en büyük zenginliği bu, Bursa her alanda örnek oluyor. Gerek sağlıkta, her alanda bu işadamlarımız ve ailelerimizle adımları atıyoruz. Bursa'nın öncü örnek marka ailelerinden Sönmez ailesi, merhum Ali Osman Sönmez Bursa'ya büyük damgalar vurdu. 17 ilçede değişik coğrafyalarda hastaneler okullar, Bursa ekonomisine katkı sağlayacak Bursa hava yollarını kurdu, 20 yıldan fazla hizmet verdi. Kendisini rahmetle anıyoruz. bu güzel hizmetlerinden sonra başta evladı Celal Sönmez ve torunları bu yolda devam ediyor. Bursa’mızın en önemli ihtiyaçlarından biri Muradiye’deki memleket hastanesi. Bakanlıkla çalışıyoruz. Yerini çözelim. Memleket hastanesini aşağı indirelim. Önceden burası dağın eteğindeydi, şimdi başta metro güzergahı olmak üzere daha aşağı indirelim. Biz de ne katkı gerekiyorsa destek verelim diyoruz. Belediyemizin burada büyük düzenlemeleri var. Acemler’de kavşak düzenlemeleri, Stadyum Caddesi ve bölge önemli bölge olacak. Cazibe merkezi olacak” dedi.
Vali İzzettin Küçük ise, Türkiye son 15 yılda her alanda büyük hamleler yapıldığını söyleyerek, “Büyük eserler kazandırdı. Büyük dönüşüm değişimler yaşadı. En büyük dönüşüm ve değişim sağlık alanında yaşandı. Bunu hepimiz yaşıyoruz. Hayal edilemeyecek bir noktaya geldik. Kuyruklar yok oldu, eskiden koğuş sistemi tek odalı hastanelerimiz var artık. İlaç fiyatları beşte bire indi. Bursa da bu gelişmede değer kazandı. İlçelerimizin çoğunda hastaneler bitti. İl merkezinde de büyük eserler yapılıyor ama bu hastane bu zincirin en değerli halkalarından bir tanesi” dedi.
Sağlık kompleksinde odaların yarıdan fazlası tek kişilik olacak. 750 yataklı Bursa'nın en büyük ve en konforlu devlet hastanesi olacak. Tek yataklı odalar 35 metrekarelik olacak. 124 adet yoğun bakım, 289 adet destek üniteleri de dahil olmak üzere poliklinik, 8 yürüyen merdiven bulunacak. 2222 araçlık otapark da yapılacak. Çekirge Devlet Hastanesi, Zübeydahanım Doğumevi, Çekirge Çcouk Hastanesi de buraya taşınmış olacak.
Konuşmaların ardından temel atma butonuna Bakan Akdağ ve Müezzinoğlu ile birlikte, milletvekilleri, Bursa Valisi, Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, eşi Ümran Sönmez, çocukları ve torunları hep birlikte bastılar. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ