USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa sağlıkta öncü oldu...

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği, son bir yılda sağlıkta önemli işlere imza attı.

Bursa sağlıkta öncü oldu...
05-05-2016 16:17
Google News

Bursa'daki yoğun bakım yatak sayısı arttırıldı, bunların verimli kullanılması sağlandı. Sezeryanla doğum sayısı yarı yarıya düşerken, 123 hekim ek mesai yaparak akşam da hastalara hizmet vermeye başladı. Bursa'daki devlet hastanelerinde 15-20 yıldır değişmeyen ameliyathane malzemeleri, makaslar ve cihazlar yenilendi.Artık hastane içi yazışmalar ile tıbbı görüntülemeler dijital olarak yapılıyor. Pardus milli yazılım sistemi ilk kez Bursa'da uygulandı ve hastanelerdeki 5500 bilgisayarın yazılımı için 11 milyon lira tasarurf elde edildi.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof Rüstem Aşkın, Çekirge Devlet Hastanesi'ndeki basın toplantısında son bir yılı değerlendirdi. 2015 yılında 10 milyon hastaya baktıklarını, 300 bin civarında yataklı tedavi hizmeti sunduklarını anlatan Prof Aşkın, yoğun bakım sıkıntısını aşmak için 61 yatak ilave edildiğini, 116 palyatif bakım yatağının devreye alındığını, yoğun bakımların etkin ve verimli şekilde kullanıldığını söyledi.



Acemler'deki yeni Devlet Hastanesi'nin 9 Mayıs'ta ihale edileceğini, Şehir Hastanesi'nin hafriyatının bitmesiyle hızla yükseleceğini kaydeden Prof Aşkın, "İnegöl, İznik, Karacabey, Mustafakemalpaşa Devlet Hastaneleri'ni, Nilüfer Ağız Diş Sağlığı Merkezi'ni hizmete aldık. Bursa Ağız Diş Sağlığı Merkezi hastane statüsüne kavuştu. 116 palyatif yatağı, 61 yoğun bakım yatağını devreye aldık. Yoğun bakımdaki yatak sayımız 531'e çıkardık. Soğuk havalarda grip salgınlarında yoğun bakımlar yetmeyebiliyor. Çanakkale, Balıkesir, Yalova'dan gelen hastaların da etkisi var. Şu anda normal yoğun bakım, çocuk ve yenidoğan yoğun bakım kapasitesi Türkiye standartlarının üzerinde. Nasıl Cuma günleri camiler cemaate yetmeyebiliyorsa, yılın belirli dönemlerinde yoğun bakımlarımız yetmeyebiliyor. Ama bunun etkin ve verimli çalışması için çalışmalar yapıyoruz. Yeni kalp hastanesinde, Gürsu ve Gemlik Devlet Hastaneleri'nde inşaat seviyesi yüzde 40 seviyesinde. Orhangazi Devlet Hastanesi ve İnegöl Ağız Diş Sağlığı Merkezi'ni yakında hizmete alacağız. Yüksek İhtisas Hastanesi'nde inme merkezi faaliyete geçti. Demirtaş Organize Sanayi Semt Poliklniği de her gün 700 hastaya hizmet veriyor" dedi.

"SANATÇININ SEZERYANLA DOĞUMU VATANDAŞI ETKİLİYOR"

Vatandaşın hiç bir talebi ve şikayetini geri çevirmediklerini, mağduriyetleri giderdiklerini ifade eden Prof Aşkın, "Yüksek İhtisas İnme Merkezi'ni açtık. İlk 4-5 saatte felçli hastaneye müdahale etme imkanı olursa hastanın geri dönüşü mümkün oluyor. Organ naklinde Çekirge Devlet Hastanesi Türkiye birincisi durumunda.3 yeni uyku laboratuarı açtık. Uyku sıkıntısı çeken hastaların 2 yıllık bekleme ve randevu sıkıntıları ortadan kalktı. Randevu süreleri sıfırlandı. Yeni kimyasal biyolojik radyoaktif nükleer ünitelerini Çekirge ve İnegöl'de devreye aldık. Kimyasal yanıklar açısından Bursa sanayi şehri olduğu için risk altında. Buna karşı kriz merkezini devreye alıyoruz. 8-10 yaşa inen madde bağımlılığı ile ilgili Çematem ve Amatem üniteleri güzel hizmetler veriyor. Amaç madde kullanımı ve bağımlılığı en aza indirmek. Madde bağımlılığı konusunda sosyal çalışmalar da yapıyoruz. Son olarak tedavi gören çocukları Bursaspor maçına götürdük. 2 toplum ruh sağlığı merkezi oluşturduk. Mesai dışı çalışma ile hastalarımızın iş çıkışı da muayene edilmelerini sağlıyoruz. 123 hekim mesai dışı çalışma yapıyor. Gündüz 80-100 hastaya bakan hekimlerimiz fazla mesai ile çalışan hastaları da muayene edebiliyorlar. Normal doğumun teşvik edilmesi konusunda Bursa pilot şehir. Zübeydehanım Doğum Evi ve İnegöl Devlet Hastanesi güzel çalışmalar yapıyor. Son 1 ayda normal doğum oranının arttığını gözlemliyoruz. Geçen yıl yüzde 25 seviyesinde olan sezeryanla doğum oranı yüzde 14'lere düştü. Bu yarı yarıya bir azalma demek. Kamuoyu sezeryanla doğum konusunda çabuk etkileniyor. Bir sanatçı ameliyatla doğum yapıyor ya da bir anne adayının komşusu sezeryanla doğum yapmış o da ister istemez etkileniyor. Özel hastaneler aslında bu oranı arttırıyor. Annelerin bilinçlenmesi konusunda da çalışıyoruz" diye konuştu.

SADECE BİLGİSAYAR YAZILIMINDAN 11 TRİLYON TASARRUF

Prof Aşkın, milli yazılım sistemine Türkiye'de ilk kez kendilerinin geçtiğini Pardus milli yazılım sistemi sayesinde 5 bin 500 bilgisayarın yazılımı için Bursa'da bir yılda 11 milyon lira tasarruf ettiklerini hatırlatarak, "Bu Türkiye genelinde bir rakama çevrilince yıllık 3-4 milyar lira tasarrufa denk geliyor. Elektronik bilgi yazılım sistemi sayesinde resmi yazışmaları artık e imza ile yapıyoruz. Mudanya ve Gemlik'te dijital hastane uygulamasına geçtik. Bunu yaygınlaştıracağız. Onkoloji Hastanesi'nde modern nükleer tıp merkezi açıldı. Bu yılki bütçemiz 865 milyon lira. Kamu Hastaneleri Birlikleri arasında birinci sıradayız. Bunun ek bütçeyle bir milyarı bulmasını bekliyoruz. Cerrahi el aletlerinin tamamını yeniledik. Laborutar ihalelerini tamamladık. 15-20 yıldır devlet hastanelerinde yenilenmeyen ameliyat malzemeleri, makasları yeniledik. 400 milyon lirasını mal hizmet alımı, 273 milyon lirasını döner sermaye için kullanacağız" şeklinde konuştu.

DEVLET HASTANESİ KONUSUNDA HAYIRSEVER ARIYORUZ

Prof Rüstem Aşkın, kendisinin 3 yılda sadece 9 gün izin kullanabildiğini, ekibiyle güzel işlere imza attığına inandığını vurgulayarak, "Onkoloji Hastanesi nükleer tıp alanında 8 milyon lira yatırım yaptı. Türkiye'de sayılı 3 merkezden biri haline geldi. Bir ay sonra radyo terapi cihazlarının yenilerinin gelmesiyle 140 olan günlük hasta kapasitesi 240'a çıkacak. Artık Mustafakemalpaşa, Gemlik ve İnegöl Devlet Hastaneleri'nde ayaktan kemoterapi uygulaması başlayacak. Buradaki hastalarımız Bursa'ya gelmek mecburiyetinde kalmayacak. Hastanelerde hasta kabul ve muayene kayıt sistemlerini yeniledik. Hizmet alımıyla Orhaneli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Merkezi olarak hizmet verecek. Çekirge Devlet Hastanesi'nin yeni yeri Acemler için 9 Mayıs'ta ihale yapılacak. Doğanköy'de Şehir hastanesi hızla yükseliyor. Hafriyat bittiğinde inşaat daha da hızlanacak. Bu yıl Bursa Devlet Hastanesi'nin Demirtaş'a taşınması projesi var. Burası için de 50 dönüm yer verecek hayısever arıyoruz. 2015 yılında Bursa'da hayırseverlerin sağlığa katkısı ise 20 milyor lirayı buldu" şeklinde konuştu.
Basın toplantısına Tıbbi Hizmetler Başkanı Elif Güler Kazancı, Mali İşler Başkanı İsmail Özcan, İdari İşler Başkanı Muhammet Güner, Çekirge, Onkoloji, Bursa Devlet ve İnegöl Devlet Hastanesi'nin başhekimleri de katıldı.

(İHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33