USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Görmez’den Kadir Gecesi mesajı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Kadir gecesi, diğer bütün kutlu zamanların üstünde ve önünde olarak yüce Rabbimizin insanlığa bir rahmet ve umut kapısı olarak bahşettiği mübarek bir gecedir” dedi.

Görmez’den Kadir Gecesi mesajı
12-07-2015 19:35
Google News

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, 13 Temmuz pazartesiyi salıya bağlayan gece Kadir gecesi olduğunu belirterek bir mesaj yayınladı. Ramazan-ı Şerifin kalbi mübarek Kadir gecesine kavuşmanın sevinç ve mutluluğunun yaşanacağını kaydeden Görmez, "Ülkemizin, milletimizin, yurt dışındaki millet varlığımızın, gönül coğrafyamızın ve topyekun İslâm aleminin mübarek Kadir gecelerini can-ı gönülden tebrik ediyorum. Ramazan ayını on bir ayın örneği ve sultanı kılan Rabbimiz, Kadir gecesini de Ramazan’ın kalbi ve kıymetlisi kılmıştır. Kur’an-ı Kerim’de bu geceye müstakil bir sure tahsis eden yüce Rabbimiz, gecenin değerini de bizzat surede haber vermiştir” ifadesini kullandı.

Her sene kadrimizi yüceltmek için gelen Kadir gecesinin anlatıldığı Kadir Suresinde, aslında bize üç mesajın getirildiğini belirten Görmez, mesajına şöyle devam etti:

“Birincisi, Kadir gecesinin hidayet kaynağımız Kur’an-ı Kerim’in ümmeti olmakla müftehir olduğumuz Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (sas) kalbine inmeye ve İslâm güneşinin yeryüzünü aydınlatmaya başladığı gece olmasıdır.

O halde Kadir gecesini ihya etmenin yolu, Kur’anın kadir ve kıymetini bilmekten, Kur’anla hayatı anlamlandırmaktan, onunla hayata, insana, eşyaya, tabiata, çevreye ve kâinata bakmaktan geçer. Yaşayan Kur’an Resûl-ü Ekrem’in (sas) çağlar üstü örneklik ve rehberliğini doğru anlamak ve onu doğru takip etmekten geçer. Ancak, o zaman Kadir gecesi bizim hayatımıza bin kat değer katabilir. Ancak o vakit şeref, izzet ve itibar gecesi, bize şeref izzet ve itibar kazandırabilir."

YÜCE RABBİMİZİN İNSANLIĞA BİR RAHMET VE UMUT KAPISI OLARAK BAHŞETTİĞİ MÜBAREK BİR GECEDİR

İkinci mesajın, her yıl gelen Kadir gecesiyle yüce Rabbimiz tarafından müminlere bir ömre bedel imkân ve fırsat sunulmuş olması olduğunu vurgulayan Görmez, şunları dedi:

"Bu yönüyle Kadir gecesi diğer bütün kutlu zamanların üstünde ve önünde olarak yüce Rabbimizin insanlığa bir rahmet ve umut kapısı olarak bahşettiği mübarek bir gecedir. Bunun anlamı şudur: Ey ömür sermayesini boş ve beyhude geçiren insan, her yıl bir ömre bedel bir gece sana lütfedilmiştir. Öyleyse yeni bir hayata başlayabilirsin. Şu halde Kadir gecesini ihya etmenin yolu, bir daha dönmemek üzere tövbe ederek “Kur’an’ın hak, hakikat, ahlâk ve adalet ilkelerine ne ölçüde sarılıyoruz?”; “Biz, Kur’an da ne kadar varız? Kur’an, biz de ne kadar var?” sorularının cevabını nefsimizde, ailemizde, toplumumuzda ve İslâm toplumlarında aramaktan geçer. Yüce Rabbimiz nezdinde değerimizi yükseltmenin yolu, hayatımızı ’Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bil!’ şuuruyla sürdürmekten geçer. Allah katında yeniden yücelmenin yolu, sürekli nefis muhasebesi yapmaktan, geçmişimizi değerlendirmekten, gafletle geçen günlerimizi sorgulamaktan, hata ve günahlarımızdan tövbe ve istiğfar etmekten geçer. Bu gece ile yükselmenin yolu, yüce Rabbimizden af ve bağışlanma dilemekten, Resul-ü Ekrem’in (sas) Kadir gecesinde nasıl dua edeceğini soran Hz. Aişe validemize öğrettiği “Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, bizi de affeyle” (Tirmizî,) niyazını hayatımızda kavli ve fiili duaya dönüştürmekten geçer. Ancak o zaman Sevgili Peygamberimizin (sas) ’İnanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir gecesini ihya eden kimsenin de geçmiş günahları bağışlanır.’ müjdesine nail olabiliriz.

Üçüncü mesajın, vahiy meleği Cebrail aleyhisselam ile Allah’ın meleklerinin Kadir gecesinde yeryüzüne selâm ve esenlik getirmek üzere her türlü iş için inmeleri olduğunu anlatan Görmez, sözlerine şöyle devam etti:

"Kur’an’ın nüzulü hürmetine bir kez yaşanan bu hadise, Cenab-ı Hakk’ın biz müminlere çok büyük bir ikramı, ihsanı ve lütfu olarak her sene tekerrür etmektedir. Öyleyse Kadir gecesini ihya etmenin yolu, Kur’anın barış ve esenlik mesajlarına kulak vermekten, yeryüzünde barış ve esenliğin egemen olması için çaba göstermekten geçer. Ancak o zaman Allah’ın meleklerinin yeryüzüne barış ve esenlik getirmek üzere indiklerini idrak edebiliriz."

Ramazan ayı boyunca Suriye ve Irak başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde Müslüman kardeşlerimizin yaşadığı şiddet ve çatışmalara değinen Görmez, "katledilen masum canlar, akıtılan masum kanların, dökülen gözyaşlarının, Filistin, Kudüs, Gazze, Mısır, Doğu Türkistan ve Myanmar/Arakan’daki mazlumiyet ve mağduriyetlerin, bu Ramazan’ı da buruk bir şekilde geçirmemize neden olduğunu" vurguladı.

Görmez, Kadir gecesinde yüce Rabbimize nasıl dua edileceğini şöyle anlattı:

"Ya Rabbelalemîn! Ümmet-i Muhammede rahmetinle muamele eyle! Ümmet-i Muhammedi cehalet, tefrika ve fitne hastalığından kurtar! Ümmet-i Muhammedi iki cihanda aziz eyle! Ümmet-i Muhammedi tevhid ve vahdette birleştir! Bizleri ’Müminler ancak kardeştirler’ ilahi fermanınca zihinleri bir, yürekleri bir, gayeleri bir, sevgileri bir, hüzünleri bir, acıları bir kardeşler topluluğu eyle! Bizleri, bütün insanlığın özlemi olan barış ve huzur ortamını tesis edenlerden eyle! Bizleri Kadir gecesinin feyz ve bereketinden mahrum eyleme!"

Görmez, bu duygu ve düşüncelerle Kadir gecesinin, ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını, acılar içinde kıvranan İslâm alemine merhamet, adalet ve barış; insanlık alemine ise hidayet getirmesini yüce Rabbimden niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33