USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Geri dönüşler başladı

IŞİD militanlarından YPG ve ÖSO güçlerine geçtiği Suriye’nin Telebyad kentine geri dönüşler başladı.

Geri dönüşler başladı
17-06-2015 16:24
Google News

Çatışmalar ve hava bombardımanı nedeniyle evlerini terk ederek Türkiye’ye sığınan bazı aileler, sabah saatlerinden itibaren IŞİD’in püskürtüldüğü Telebyad’a dönmeye başladı. Akçakale Sınır Kapısı’nda işlemleri yapıldıktan sonra Suriye tarafına geçen, ÖSO ve YPG bayrağı asılı Telebyad Sınır Kapısı’nda silahlı YPG’liler tarafından karşılanan Suriyeliler, burada da kayıtları yapıldıktan sonra evlerine gitti.

Geçen yıl ocak ayında IŞİD’in denetimine giren Telabyad’ı ele geçirmek isteyen YPG ile Özgür Suriye Ordusu güçleri, doğu ve batıdan 20 gün önce saldırı başlattı. Geçen hafta sonu Telebyad’a yaklaşan silahlı güçlerin gelişi bazı noktalardaki çatışmalar ve hava saldırısından tedirginlik duyan binlerce kişi, evini terk ederek Türkiye’ye sığındı. Sivillerin neredeyse kalmadığı Telebyad geçen pazartesi günü akşam saatlerinde YPG ve ÖSO kontrolüne geçti. Her iki gruba mensup silahlı güçler, pazartesi akşamı hiçbir direnişle karşılaşmadan ulaştıkları Telebyad Sınır Kapısı’na, salı günü ise ilçe merkezinde kendi bayraklarını çekti.

GERİ DÖNÜŞLER BAŞLADI

IŞİD’in püskürtüldüğü Telebyad’da kontrolü sağlayan YPG ve ÖSO güçleri, çatışma ve bombardıman endişesi nedeniyle evlerini terk eden Suriyelilere geri dönün çağrısı yaptı. Çoğunluğu halen Telebyad’ı güvenli bulmayarak geri dönmeyi erken bulurken, bazı Suriyeliler ise çağrıya olumlu cevap vererek sabah saatlerinden itibaren Akçakale Sınır Kapısı önünde toplandı. Sınırı geçtikleri gibi yine yanlarında eşyalar ve çocukları ile sınıra gelen aileler, yetkililerin onayının ardından işlemleri yapılarak Suriye tarafına geçmelerine izin verildi.

TELEBYAD’DA SİLAHLI YPG’LİLER KARŞILADI

Akçakale Sınır Kapısı’ndan geçiş yaptıktan sonra tampon bölgede ilerleyen ve Suriyeliler, birkaç dakikalık yolculuğun ardından Suriye tarafına ulaşıyor. Yüksek bir noktasında Özgür Suriye Ordusu ve YPG bayraklarının asılı olduğu Telebyad Sınır Kapısı’na ulaşan Suriyelileri girişte silahlı olarak güvenliği sağlayan silahlı kişiler karşılıyor.

YPG mensubu olduğu anlaşılan, kendi aralarında Kürtçe, gelenlerle iseArapça konuşan YPG mensupları, Suriyelilere nereli olduklarını ve nereye gidecekleri sorularına cevap alarak kayıt işlemi yaptıktan sonra ailelerin geçişine izin veriyor.

Türkiye’den dönen Suriyeliler Telebyad Sınır Kapısı’nda oluşan kuyrukta kayıt işlemi yaparken, kontrolü sağlayan silahlı YPG’liler ise kendilerininin görüntülemesine izin vermedi. YPG’liler gazetecilerin görüşme teklifini geri çevirip Telebyad’a girilmesine izin vermezken, Sınır Kapısı’nda ÖSO mensuplarının ise bulunmadığı görüldü.

YAKLAŞIK 700 KİŞİ GERİ DÖNDÜ

Birkaç gün önce tedirginlik yaşayarak Türkiye’ye gelen Suriyeliler, bu sabah yeniden ülkelerine dönmeye başladı. Sınır Kapısı önünde toplanan ve öğle saatlerine kadar geri dönenlerin sayısı 700’ü buldu. Suriye’ye ailece geri dönenler, bunun sebebinin Telebyad’ın IŞİD’den arındırılması ve daha güvenli olmasına bağladı. Telebyad’da kontrolü ele geçiren YPG ve ÖSO mensuplarının IŞİD’den daha iyi olacağı inancıyla ülkelerine döndüğünü anlatan Suriyeliler, ilerleyen günlerde güvenlikten emin olunması ile Türkiye’ye gelen binlerce kişinin de kendileri gibi geri döneceğini düşündüklerini kaydetti.

BİRÇOK SURİYELİ YAKINLARININ YANINDA GELİŞMELERİ TAKİP EDİYOR

Geri dönüşler başlarken, çatışma ve bombardıman nedeniyle evlerini terk ederek Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin büyük bölümü ise Akçakale ve çevresindeki akrabalarının yanında kalmaya devam ediyor. Geçen hafta YPG güçlerinin Telebyad’a ilerlemesi ve hava saldırısı nedeniyle tedirginlik yaşayan Hebbel El Mustafa eşi, çocukları ve torunları ile birlikte Suriye’nin Sülük Kasabası’ndaki evinden ayrılarak Türkiye’ye geldi. Sınırı geçtikten sonra Akçakale ilçe merkezinde yaşayan akrabası Ali Duran’ın evine yerleşen Suriyeliler, şimdi ülkesindeki gelişmeleri takip ediyor.

YPG’nin ilerlemesi, IŞİD’in karşılık vermesi nedeniyle çıkacak çatışmalar ve hava bombardımanı nedeniyle evlerini terk ettiklerini anlatan Hebbel El Mustafa, "YPG’nin silahlı güçleri Telebyad’a doğru saldırı başlattıktan sonra, Amerikan uçakları da havadan bombardımana başladı. Biz hem bombardıman hem de çatışma olabileceği korkusuyla evimizi terk ederek sınıra geldik. 3 gün boyunca bekledikten sonra Zenginova bölgesinden Türkiye’ye geldik ve akrabamız Ali Duran’ın evine yerleştik. Şimdi burada ne olacağını düşünüyoruz. IŞİD gönderildi ama bundan sonra ne olacağını bilmiyoruz. YPG ve ÖSO’nun nasıl bir kontrol sağlayacağını ve IŞİD’in yeniden saldırıp saldırmayacağını bilemiyoruz. Onun için burada kalmaya ve Suriye’de yaşananları takip etmeye devam edeceğiz. Bulunduğumuz bölgede yeniden çatışma olmayacağına emin olduktan sonra ülkemize döneriz ama şu an için güvenli bulmuyoruz" dedi.

Hebbel El Mustafa’nın çocukları da ülkelerinde barışın gelmesini ve biran önce topraklarına dönmek istediklerini ifade etti.

Suriye’den gelen 16 kişilik aileyi evinde misafir eden Ali Duran da sınırın karşı tarafında yaşanan kargaşanın son bulmasını isteyerek, "Akrabalarımız savaştan kaçarak buraya gelince evimizde misafir ettik. Onlar ülkelerindeki, köylerindeki durumun sağlıklı olduğunu ve güvenli olduğunu düşünene kadar misafir olmaya devam edecek. Onlar akrabamız ve başımızın üzerinde yeri var. Kendilerini güvende hissetmeden asla göndermeyiz" diye konuştu.

SINIRDAKİ ÖNLEMLER SÜRDÜRÜLÜYOR

Öte yandan kontrolün YPG ve ÖSO güçlerine geçtiği Telebyad sınırında güvenlik önlemleri en üst seviyede tutuluyor. Tel örgülerin bulunduğu bölgede askerler zırhlı araçlar ile güvenlik önlemi alırken, sınır hattında da sürekli devriye görevi yapılarak gelişmeler takip ediliyor. Suriye’den gelişlerin durduğu gözlenen sınır hattında askeri yetkililer de anlık olarak sınırdaki son duruma ilişkin bilgiler almayı sürdürüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33