USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Diyette motivasyon çok önemli

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, yüksek birmotivasyon ile başlanan ve başarıyla sürdürülen bir diyet programında zaman zaman düşen motivasyonun yeniden kazanılmasının nasıl sağlanacağının önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Diyette motivasyon çok önemli
04-06-2015 21:52
Google News

Diyetetik Uzmanı Ağıllı, bu sorunun yanıtını yaşanmış bir deneyim ile, "Yaklaşık bir yıldır ağırlık kaybı programı uyguladığım bir hastam, koruma programına başlayacağı dönemde motivasyonunun düştüğünü hissetti.Diyette önüne çıkan engeller için bir liste hazırladı. Listede motivasyonunu düşüren etmenler, bu etmenlerin yol açtığı sorunlar var. Sizin de karşınıza çıkabilecek bu sorunlar karşısında önerdiğim doğru çözüm yolları ile başarıya ulaşmanız mümkün" şeklinde anlattı.

Hastasının üniversite öğrencisi olduğunu ve yurtta yaşadığını vurgulayan Ağıllı, "10 aydır birlikte çalışıyoruz. 3 ayda 8 kilogram verdikten sonra yurt dışına gitti, 4 ay boyunca koruma programı ile verdiğimiz kiloları koruduk. Döndüğünde tekrar ağırlık kaybı programına başladık ve 3 ayda 6 kilogram daha verdik. Toplamda 14 kilogramlık kilo kaybı ile koruma programına başladık. Bu dönemde hastamın motivasyonunu düşüren faktörleri ve benim yorumum ile diyet engellerini kaldırmayı hedefledik dedi.

KARŞILAŞILABİLECEK DİYET ENGELLERİ VE DOĞRU ÇÖZÜM YOLLARI
Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, karşılaşılabilecek diyet engelleri ve doğru çözüm yolları ile ilgili olarak hastasından örneklerle bilgiler de verdi. Gece atıştırmalarının arttığından yakınmaların sebebini, "Akşam yemeği yatış saatime göre erken oluyor. Gece geç saatlere kadar oturduğum için acıkıyorum. Gece kantin kapalı olduğundan otomatı kullanmaya başladım. İlk aldığım ürün ise yüksek kalorili çikolata oluyor şeklinde açıklayan Ağıllı, "Çözüm ise, günde 6-8 saat gece uykusu, metabolizma hızının düzenlenmesi için önemlidir. Uykusuzluk tokluk metabolizmasını etkileyerek daha fazla besin tüketilmesine neden olur. Uyku saatiniz geç saatlere kalsa bile en geç saat 23:00'a kadar besin tüketmelisiniz dedi.

TATLI EKSİKLİĞİ HİSSETMEK
Diyet yapanların çoğu zaman tatlı eksikliğini daha çok hissettiğini belirten Ağıllı yine hastasının kendisine aktardığı cümlelerle örnekler verdi:

Sebebi, yurda çok acıkmış olarak geliyorum ve salata hazırlamak için zaman harcamıyorum ama bunun sonucunda tatlı istediğimin artmaya başladığınıfarkettim ve yemekten sonra daha çabuk acıkır oldum. Sağlıklı saklama kabı alıp salatamı önceden hazırlayacağım. Çözüm: Salatanızı önceden hazırlamak bir yöntem fakat vitamin mineral kaybını engellemek için söğüş sebze (domates, salatalık, biber, yeşillik) tüketebilirsiniz. Karnıbahar, brokoli, brüksel lahanası gibi sebzeleri hafif haşlayarak limonlu sos ve nar ekşili ile tüketebilirsiniz.

Diyet yapanların yalnız kaldığında daha fazla yemek istediklerini de belirten Ağıllı, "Yemeği psikolojik bir durum ile eşleştirmemelisiniz. Bu durumlarda önce kendinize 'Gerçekten aç mısın?'' sorusunu yöneltin. Ayrıca bu durumlarda bitki çayı, su gibi kalorisiz bir şeyler içmek hem gerçek hislerinizi anlamanızı hem de bu süreci sağlıklı atlatmanızı sağlar" dedi.

"ASLA FİT OLAMAYACAĞIM'' HİSSİNE KAPILMAK VE TARTIDAN KORKMAK"
Ağıllı, diyet yapanların zaman zaman asla fit olamayacağı hissine kapıldığını da ifade ederek, "İstediğiniz rakamı tartıda görememek motivasyonunuzu azaltabilir. Fakat uzun süre tartılmamak farkında olmadan kilo almanıza yol açabilir. Tartıyı hayatınızdan çıkarmadan belirli periyotlar ile tartılmalısınız" diye konuştu.

İnsanların söylediklerini çok önemsenmemesi gerektiğine de dikkat çeken Ağıllı, "Beslenme ve diyet uzmanı kontrolünde hazırlanan beslenme programının, gereksinmelerinize uygun size özel hazırlandığını unutmayın, diyetinize güvenin ve söylentilere kulak vermeyin. Bir öğünde diyet dışına çıkmak, haftalık kilo değişiminde çok fark edilmezken, bunun alışkanlık haline gelmesi kilo artışına yol açarak motivasyonunuzu da düşürür. Yasaksız fakat porsiyon kontrollü bir diyet, koruma programında kilo kontrölünü kolaylaştırır. Zayıflama programı aynı zamanda bir beslenme eğitimi programıdır ve bu dönemde doğru besini doğru miktarda ve doğru zamanda yemeği öğrenirsiniz" dedi.

SÜREKLİLİK İSTER
İdeal ağırlıkta olmanın, kilonuzun sağlıklı yağ-kas kompozisyonu içermesi, ve ideal bel/kalça ölçülerine sahip olmanız anlamına geldiğini vurgulan Ağıllı, "Kıyafetler, ayna, çevreden gelen yorumlar, kilonuzun belirlenmesinde objektif bir ölçüt değildir. İdeal ağırlıkta olmak, kilonuzun sağlıklı yağ-kas kompozisyonu içermesi, ve ideal bel/kalça ölçülerine sahip olmanız demektir. Ayrıca diyet, sağlığın ve zindeliğin korunması için uygulanan yeterli ve dengeli beslenme programıdır. Belirli bir dönem uygulandıktan sonra bırakılması gereken bir eylem değildir, süreklilik ister. Grup terapileri motivasyonu artırmaya yardımcı olurken, bazı durumlarda azminizi kırabilir. Hangi durumun size olumlu yönlendirdiğini belirleyip programa ona devam edebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, örnek verdiği bu olayda da görüldüğü gibi, bir diyet programında yaşanabilecek motivasyon kayıplarının azimle altından kalkılabileceğini ve kişinin sağlıklı ve güzel bir beden ile hayatını sürdüreceğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34