USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa'da otomotiv işçilerinin eylemi devam ediyor

Bursa'da üretim yapan Oyak Renault ile Tofaş Otomobil Fabrikası'nda çalışan işçilerin geçen aralık ayında yapılan sözleşmelerine ek ücret artışı isteğiyle başlatıp daha sonra üretimin durmasına neden olan eylemleri bugün de sürdü.

Bursa'da otomotiv işçilerinin eylemi devam ediyor
19-05-2015 15:46
Google News

Otomotiv yan sanayiinede sıçrayan iş bırakma eyleminin sona ermesi için arabulculuk yapan Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun, dün akşam işveren ve işci temsilcileri ile yaptığı görüşmeden sonuç çıkmadı. İşverenin "Bize bir ay süre verin. Her kurum kendi bütçesine göre zam yapacak" önerisi üzerine işciler rakamın belirlenip resmiyete dökülmesini isteyince, taraflar bir kez daha anlaşamadan ayrıldı. İşçilerin Avukatı Deniz Baykal, bugün de devam edecek görüşmelerden sonuç alınabileceğini söyledi.

Türkiye'nin otomotiv ve yan sanayi ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Bursa'da, işçilerin bağlı oldukları Türk Metal Sendikası'nın, Bosch Fabrikası'nda çalışan işçilerin daha fazla zam alması üzerine kendilerine ek zam verilmesi için başlattıkları iş bırakma ve iş yerinden ayrılmama eylemleri sürüyor. Geçen perşembe gecesi Oyak Renault'ta başlayan, ardından Tofaş Otomobil Fabrikası ile devam eden bu eylemlere dün de yan sanayinin lokomotif isimlerinden Coşkunöz ve Mako da katıldı.

Bosch Fabrikası'nda çalışan arkadaşlarına verilen artışın kendilerine de uygulanmasını isteyen işçiler, haklarını alana kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.

VALİ ARABULUCU OLARAK TARAFLARLA GÖRÜŞÜYOR

Otomotiv ve yan sanayine büyük zarar verdiği, yapılan ihracaat anlaşmalarını olumsuz etkilediği belirtilen eylemin sona erdirilmesi için taraflar arasında arabulculuk yapan Bursa Valisi Münir Karaloğlu dün akşam eylem yapan fabrikalardaki işçilerin temsilcileri, işverenler ile işçilerin avukatı Deniz Baykal ile bir araya geldi. Toplantıda işveren temsilcileri, işçilere yapılan sözleşmenin 3 yıllık olduğunu, bunun yasal olarak değiştirilmeyeceğini hatırlatırken her fabrikanın gelir durumuna göre kendilerine ek kaynak ayırması için öneride bulundu. İddiaya göre işciler bu öneriye, "Rakam belli olsun. Resmiyete dökelim. Bugün söylenen sözler yarın çok düşük olarak bizim karşımıza çıkabilir" yanıtı verdi. Uzun süren görüşmeler, işçilerin eylemlerine devam kararı ile sonuçsuz kaldı.

İşçilerin avukatı Deniz Baykal, mevcut sıkıntının devam ettiğini ancak çözüm yollarının tamamen tıkanmadığını belirterek, "Bugün güzel bir sonuç alabiliriz diye düşünüyorum" demekle yetindi.

Bu arada Oyak Renault, Tofaş, Coşkunöz ve Mako'daki işçiler dün akşamda fabrika bahçesinde yatarak geçirdiler. Sabah kahvaltısında çay içip simit yiyen işçilere bazı STK'lar ve belediyeler yiyecek yardımında bulundu.

Eyleme katılan otomotiv fabrikasında görev yapan duyma ve konuşma engelli işçilerin tepkilerini ve beklentilerini işaret dili kullanarak dile getirmek istemesi dikkat çekti.

AKADEMİSYENLERDEN METAL İŞÇİLERİNE DESTEK

Renault ve Tofaş’ta başlayıp Coşkunöz ve Mako’da çalışanların da desteğiyle büyüyen Bursa'da işçi eylemlerine akademisyenler de destek verdi.

Yaptıkları açıklama ile yaklaşık 14 bin işçinin iş bırakmasına sebep olan ücret düşüklüğünün bir an evvel giderilmesini talep eden akademisyenler, metal işçilerin eyleminin ILO ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararlarına göre bir hak ve hukuka uygun olduğuna vurgu yaptı. 100'e yakın profesör, doçent, yardımcı doçent ve araştırma görevlisinin imza attığı açıklamada şöyle denildi: "Metal işçileri düşük ücretlere, sendikal bürokrasiye karşı mücadele ederken, çalışma yaşamının baskıcı yasa ve kurumlardan arındırılarak, sendikal hak ve özgürlüklerin hayata geçirilmesi ve sendikaların birer işçi örgütü olarak yeniden inşası için de mücadele ediyorlar. Bu nedenle birkaç ay önce grevleri hükümet tarafından 'milli güvenlik' bahanesiyle yasaklanan bütün metal işçilerinin kalbi Bursa’daki metal işçileri ile atıyor. Renault ve TOFAŞ işçileri kazanırsa bütün metal işçileri kazanacak. Ama daha önemlisi işçiler bu direniş ile taleplerini kazanırlarsa hepimiz kazanacağız. Kendi kaderlerini belirleme cüretini göstererek direnişe geçen işçiler ekmek, demokrasi ve onurları için mücadele ediyor. Metal işçisinin taleplerinin bir an önce karşılanmasını biz de talep ediyor ve başta Renault olmak üzere bütün metal işçilerinin haklı mücadelelerinde yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34