USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa'da Artvin günleri

Bursa’da 4 gün sürecek olan Artvin günlerinde Artvin’in öne çıkan güzellikleri ve kültürel değerleri tanıtılacak.

Bursa'da Artvin günleri
20-05-2015 14:09
Google News

Artvin ve Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Suat Özkan, Bursa’da 600 bin civarında Artvinlinin yaşadığını belirterek, “Bu 600 bin Artvinlinin doğmuş olduğu şehirde, Artvin bölgesinde yaşamış olduğu kültürü bu kentte bir sonraki nesillere aktarma anlamında federasyon olarak bir aracıyız. Bizden sonra gelecek nesillere aynı şekilde kültürlerini aktarmaları gerekiyor. Giyimi kuşamıyla, yaşamıyla, oyunuyla, türküsüyle bunları anlatmamız gerekiyor” dedi.
Artvin kültürünü Bursalılara anlatmak için Artvin Günleri etkinliği düzenlediklerini ifade eden Özkan, “Bu etkinliğin tanıtımında gerek TGRT, gerek Nakkaş Grubu, Artvin ve Kafkas Dernekleri Federasyonu'muz, Artvin Vakfı'mız, Dünya Artvinliler Federasyonu ve ARSİAD ile birlikte ortaklaşa düzenlemiş olduğumuz Artvin Günleri etkinliğimiz, 21-22-23-24 Mayıs tarihlerinde Yıldırım Belediyesi önü Ahmet Taner Kışlalı Meydanı’nda gerçekleştireceğiz. İnşallah bu kültürlerimizi en güzel şekilde sunarız” diye konuştu.

200 BİNE YAKIN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR
Bursa’da geleneksel hale getirmek istedikleri Artvin Günleri’nde amaçlarının Artvin kültürünü Bursa’da yaşayan insanlara anlatmak olduğuna vurgu yapan Suat Özkan, “Kültürlerimizle inşallah ülkemizin daha güzel günler yaşayacağına inanıyoruz. Biz bu etkinliklerimizle birleştirici bir görev üstleniyoruz. 4 gün sürecek etkinliğimiz kapsamında Bursalı ve Artvinli sanatçıların sahne alacağı konserler vereceğiz. Konserler haricinde özel eğlencelerimiz olacak” ifadelerini kullandı.
Bursa’da yaşayan Artvinlilerin yöre yemeklerine, giysilerine, kültürüne özlem duyduğunu da kaydeden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Etkinliklerin yapılacağı alanda Nakkaş Grubu alışveriş stantları hazırladı. Bursa’da yaşayan ve Artvin’den gelen hemşehrilerimiz stantlar aldılar. Artvin’de ne kadar üreticilik ve çeşitlilik olduğunu Bursalılar gelip görsünler. Artvin’in tüm kültürü, yemekleri, giysileri ve değerlerini orada sergileyeceğiz. 4 gün sürecek etkinlik boyunca 200 bine yakın bir katılım bekliyoruz.”

TULUM İSKOÇLARIN DEĞİL, ÖZ ARTVİN KÜLTÜRÜ
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Artvinli Prof. Dr. Muammer Demirel ise Bursa ve Artvin arasında çok önemli kültür paylaşımı olduğunu, her iki şehrin de kadim medeniyetlerin merkezi olduğunu söyledi. Artvin’in kültürü yaşatan bir bölge olduğuna işaret eden Demirel, “Artvin kültür olarak milattan önce 2 binli yıllara giden, hem Türk kültürünü hem Doğu Anadolu’yu hem de Orta Asya’yı temsil eden bir şehrimiz. Daha sonraki yıllarda Bursa’ya büyük göçler yaşanmış. Bu yüzden aynı kültür hem Bursa’da hem de Artvin’de yaşanıyor” dedi.
Artvin’in en önemli kültürel değerlerinin tulum ve cağ kebabı olduğuna dikkat çeken Demirel, “Artvin’den gelen kültürün Bursa’ya çok büyük katkısı olduğunu görüyoruz. Artvin’in önemli kültürel değerlerinden biri tulumdur. Tulum adı üzerinde Türk müziğidir. Tulum İskoçya’ya değil, Artvin’e aittir. Tarihe baktığınızda Türklerin hayvancılıkla uğraşması, hayvan derisinden yapılmış olması, ismi tulum diye Türkçe bir kelime olması öz Türk çalgısı olduğunu gösteriyor. Diğer bir kültürel yemeğimiz cağ kebabıdır. Cağ kebabı, bölgemizin adil, dürüst ve paylaşımcı kültüründen geliyor. Bu cağ kebabını kim daha iyi yaparsa, etinin kalitesi daha iyiyse o cağ kebabı en iyisidir. Erzurum cağ kebabı ya da Artvin cağ kebabı daha iyi diyemeyiz” şeklinde konuştu.
Artvin Vakfı Başkanı Osman Nuri Başaran, Türkiye’nin birçok ilinde düzenlenen Artvin Günleri’ni Bursa’da yapmanın özlemi yaşadıklarını ve bunu hayata geçirdiklerini söyledi. Başaran, Artvinliler olarak Bursa’nın ticaretine, ekonomisine, siyasetine, sosyal yaşamına her türlü katkıyı verdiklerini dile getirirken, her kesime hitap eden konserlere tüm Bursalıları ve Artvinlileri beklediklerini söyledi.
Dünya Artvinliler Federasyonu Başkanı Adil Yavuz Arslan da Artvinliler olarak, doğdukları yer kadar doydukları şehrin de önemli olduğunu belirterek, Artvin’in gelenek ve göreneklerini, kültürünü Bursa’da da paylaşarak güzel bir ortam oluşturmak istediklerini belirtti.
Artvin Günleri'nin birinci gününde Mesut Torun, Mehmet Çınar, Handan Aksu, Özgür Şahin, Necati Erdoğan, Züleyha Savaş, ikinci gününde Fatih Yüksel, Özgür Kartal, Mavisal, Nazlı Dursun, Muharrem Torun, üçüncü gününde Cem Aksoy, Fatma Usta, Aydoğan Can, Olgun Karadeniz, Erol Alkan, Alaaddin Alkan, dördüncü gününde ise Aşık Tubetli, Ahmet Kara, Pınar Çelik, Erdem Gedikli, Nuray Çiftçi ve Engin Sezer sahne alacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34